Na czym pracują najlepsi?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Mayewsky
Kontakt:
Re: Na czym pracują najlepsi?

Post autor: Mayewsky » poniedziałek 06 wrz 2004, 01:42

Szczerze mówiąc, nie rozumiem tej odpowiedzi. Każdy z nas się kiedyś interesował na czym grają najlepsi w gatunku muzyki, który się lubi/uprawia. Jest to dosyć naturalne, że np. gitarzyści chcą wiedzieć na czym grywają ich idole a np. chłopaki od el-muzyki - na czym grywa Jarre czy Schulze.

BRAVO !!!

Mayewsky

(GG - 4039365)

Awatar użytkownika
Mayewsky
Kontakt:

Post autor: Mayewsky » poniedziałek 06 wrz 2004, 01:43

...Postuluję wprowadzenie minimum wiekowego dla forumowiczów....

Określenie "górnej granicy" też by sie zdało.
Mayewsky

(GG - 4039365)

Awatar użytkownika
Mayewsky
Kontakt:

Post autor: Mayewsky » poniedziałek 06 wrz 2004, 01:53

...Chciałbym sie dowiedziec na jakich syntezatorach pracuja najlepsi producenci hip hopowi na świecie?Może ktoś gdzieś czytał?

na forum ktos kiedys napisał ze dr.dre pracuje na "studio elektronics omega 8" ktoś wie wiecej???

pozdrowionka.

...

Tu sie raczej tego nie dowiesz. Tu bedziesz czytał ludzkie fantazje, fanaberie itp. Tu zwrotem "Najlepsi" określa sie siebie samego - tylko efektów jakoś brak (hehe) a w związku z tym, najlepszy sprzet to taki jaki mają oni.

Zostaniesz zaatakowany i wyszydzony. Kazdy z nich kiedy chcial zadac to pytanie - teraz zgrywa "Boga tematu".

Moja rada ? Odwiedzaj strony twoich idoli i bierz takze je z przymrużeniem oka - wiesz jedno sie reklamuje, a na czym naprawde gra ... ? :)
Mayewsky

(GG - 4039365)

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » poniedziałek 06 wrz 2004, 02:51

a ja dalej nie rozumiem za co hip hopy kochają tego akai mpc , bo parametry do z8 ma zblizone(czy identyczne ?)

Sekwencer + Pady umozliwiaja improwizacje i "bawienie" sie loopami w czasie wystepow "live". Tu tkwi sila koncepcji MPC. Wyzwalanie loopow i patternow z padow + miksowanie live - to jest sila tych maszyn.

i nie tylko hip-hopowcy je kochaja (electro, minimal techno, itd)

Pozdrawiam,

Maciej R.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » poniedziałek 06 wrz 2004, 10:43

...a ja dalej nie rozumiem za co hip hopy kochają tego akai mpc , bo parametry do z8 ma zblizone(czy identyczne ?)

Sekwencer + Pady umozliwiaja improwizacje i "bawienie" sie loopami w czasie wystepow "live". Tu tkwi sila koncepcji MPC. Wyzwalanie loopow i patternow z padow + miksowanie live - to jest sila tych maszyn.

i nie tylko hip-hopowcy je kochaja (electro, minimal techno, itd)

Pozdrawiam,

Maciej R.

...

Tzn i tak wszystko musisz wczesniej przygotować , czyli aby loopy na padach były w tempie danego utwóru itd , czyli ta improwizacja to tu chyba nie dużo ma wspólnego z improwizacja , nie mniej jest to jednak jakis sposób wyrazu artystycznego .Wiem ze moze odbiegne od tematu , ale czy mpc to normalny sampler czyli mozna normalnie wczytywac brzmienia na 88 klawiszy , czy jest ograniczenie " tyle klawiszy ile padów "?

Pozdrawiam

PAWEŁ

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » poniedziałek 06 wrz 2004, 13:07

Wiem ze moze odbiegne od tematu , ale czy mpc to normalny sampler czyli mozna normalnie wczytywac brzmienia na 88 klawiszy , czy jest ograniczenie " tyle klawiszy ile padów "?

Mozna, od tego sa tracki instrumentalne (z edycja piano roll w sekwencerze).

Pozdrawiam,

Maciej R.

tequila_inc

Post autor: tequila_inc » poniedziałek 06 wrz 2004, 14:49

do mpc mozna również podlączyć zwykła klawiaturę midi - nie ma zadnych ograniczeń.

Awatar użytkownika
SLP

Post autor: SLP » poniedziałek 06 wrz 2004, 14:59

...do mpc mozna również podlączyć zwykła klawiaturę midi - nie ma zadnych ograniczeń....

ok - ale czy można zagrać (i nagrać) taką klawiaturą dźwięk o różnej tonacji? Bo jak się podłączy keyboard to dźwięki z poszczególnych padów są przypisane do poszczególnych klawiszy?
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » poniedziałek 06 wrz 2004, 15:52

ok - ale czy można zagrać (i nagrać) taką klawiaturą dźwięk o różnej tonacji? Bo jak się podłączy keyboard to dźwięki z poszczególnych padów są przypisane do poszczególnych klawiszy? ...

Ustawiasz sobie co ma być przyporządkowane do tych padów. Mogą to być nuty, sample, patterny, loopy, itd. Na ścieżkę instrumentalną możesz normalnie nagrywać melodie z zewnętrznej klawiatury midi - nie ma ograniczeń, system operacyjny i sekwencer jest bardzo elastyczny. Jeśli znasz angielski, ze strony www.akaipro.com możesz sobie ściągnąć podręcznik do MPC 4000 i wszystko tam wyczytasz.

Pozdrawiam,

Maciej R.

Awatar użytkownika
SLP

Post autor: SLP » poniedziałek 06 wrz 2004, 16:02

W mojej instrukcji do 2000XL nie ma ani słowa o tym jak to zrobić. wiem że można sobie klawiszami nagrywać i wygrywać to co na padach, ale chodzi mi rozłożenie tonów na klawiaturę. Znajomy mówł że to kiedyś zrobił, ale już nie pamięta jak. Wspomniał że to żmudna i długa robota....

To tak jak z funkcją 16 Levels - można sobie pograć na żywca, ale REC wtedy nie działa
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

ODPOWIEDZ