Mam na mysli zasilanie fantomem w lampowej Audio Technice 3060 .Czy taki sposob zasilania jest lepszy od tradycyjnego zasilania lampowek?
1. Jakie sa wady i zalety?
2. Czy warto sie zaiteresowac blizej tym mikrofonem(400euro w Niemczech,w Polsce 3160zł)?AT 3060
Zasilanie fantomowe lampowki
Re: Zasilanie fantomowe lampowki
Mikrofony lampowe zasilane sa na ogol z wlasnego zrodla i zewnetrzny zasilacz phantom nie ma tu zastosowania. Chyba ze konstruktorzy wykorzystuja to napiecie jednoczesnie do zasilania lampy. W kazdym razie albo jedno albo drugie, nigdy razem.
MD.
MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
...Mikrofony lampowe zasilane sa na ogol z wlasnego zrodla i zewnetrzny zasilacz phantom nie ma tu zastosowania. Chyba ze konstruktorzy wykorzystuja to napiecie jednoczesnie do zasilania lampy. W kazdym razie albo jedno albo drugie, nigdy razem.
MD. ...
No tak,ale czy zasilanie lampy fantomem nie jest rozwiazaniem budzetowym,tzn czy jakosc brzmienia mikrofonu nie jest nizsza?
MD. ...
No tak,ale czy zasilanie lampy fantomem nie jest rozwiazaniem budzetowym,tzn czy jakosc brzmienia mikrofonu nie jest nizsza?
...Mam na mysli zasilanie fantomem w lampowej Audio Technice 3060 .Czy taki sposob zasilania jest lepszy od tradycyjnego zasilania lampowek?
Hmm, phantom do lampy? Jakos mi to malo podchodzi - lampa, jak sama nazwa mowi, musi swiecic. Konkretnie wymaga podgrzwanej (zazacej sie) sie katody zeby elektrony mialy dosc energii i smigaly do anody. A to wymaga niewaskiego nakladu energii, ktory przy phantomie jest baaaardzo ograniczony (te 48V i kilka miliamper to wszystko co mamy). Z tego samego powodu (energia dla elektornow) napiecie pomiedzy anoda a rozgrzana do czerwonosci katoda powinno wynosic powyzej 100V. Trzeba wiec do mikrofonu wkladac co najmniej dwie przetwornice napieca (48V->100V dla anody oraz 48V -> 3V dla zazenia).
"Babciu, po co to wszystko?", nie lepiej dedykowany zasilacz z kilkoma napieciami? Poza tym kazda przetwornica generuje dosc powazne zaklocenia, wprawdzie w pasmie ponadakustycznym ale zawsze - jezeli przejdzie cos przez filtry to po sprobkowaniu moga sie pojawic aliasy w pasmie slyszalnym.
[addsig]
Hmm, phantom do lampy? Jakos mi to malo podchodzi - lampa, jak sama nazwa mowi, musi swiecic. Konkretnie wymaga podgrzwanej (zazacej sie) sie katody zeby elektrony mialy dosc energii i smigaly do anody. A to wymaga niewaskiego nakladu energii, ktory przy phantomie jest baaaardzo ograniczony (te 48V i kilka miliamper to wszystko co mamy). Z tego samego powodu (energia dla elektornow) napiecie pomiedzy anoda a rozgrzana do czerwonosci katoda powinno wynosic powyzej 100V. Trzeba wiec do mikrofonu wkladac co najmniej dwie przetwornice napieca (48V->100V dla anody oraz 48V -> 3V dla zazenia).
"Babciu, po co to wszystko?", nie lepiej dedykowany zasilacz z kilkoma napieciami? Poza tym kazda przetwornica generuje dosc powazne zaklocenia, wprawdzie w pasmie ponadakustycznym ale zawsze - jezeli przejdzie cos przez filtry to po sprobkowaniu moga sie pojawic aliasy w pasmie slyszalnym.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
...
Nie prosciej bylo napisac:AT odpada
?
...

\\**********************
?...
czyli "nie bo nie"?
tak to mowi mamusia do dziecka jak gowniarz naprawde ja wkurzy. Na tym forum chyba (???) nie ma dzieci tylko powazni ludzie ktorzy poza "ODPADA" chca tez wiedzie dlaczego, chyba ze sie myle
[addsig]

czyli "nie bo nie"?
tak to mowi mamusia do dziecka jak gowniarz naprawde ja wkurzy. Na tym forum chyba (???) nie ma dzieci tylko powazni ludzie ktorzy poza "ODPADA" chca tez wiedzie dlaczego, chyba ze sie myle

[addsig]
...A skąd wiesz jaka tam jest lampa w środku? Mam przed sobą schemat klona znanego lampowego di-boxa, zasilanego z Phantoma, tam zastosowano miniaturową lampę rosyjską i wszystko działa OK.
czy mikrofon zly to ni wim - wiem natomiast jakie warunki powinny byc spelnione zeby lampa elektronowa dzialala jak trzeba. Phantom dos kiepsko je zapewnia.
Oczywiscie byl czas gdy lampy probowaly "konkurowac" z tranzystorami, pojawialy sie modele o zmniejszonym napieciu anodowym i niskiej temperaturze zazenia. Na pewno da sie to zrobic z phantoma, tym niemniej skala trudnosci jest wieksza niz przy zasilaniu z dedykowanego zasilacza. Poza tym mozliwy wybor lamp jest mniejszy w tej sytuacji.
Tak przy okazji, PO CO komu lampa w Di-Box?? Przeciez od czego jak czego, ale od Di-Boxa wymaga sie braku wlasnego brzmienia, ma zmieniac niesymetrie w symetrie i juz.
[addsig]
czy mikrofon zly to ni wim - wiem natomiast jakie warunki powinny byc spelnione zeby lampa elektronowa dzialala jak trzeba. Phantom dos kiepsko je zapewnia.
Oczywiscie byl czas gdy lampy probowaly "konkurowac" z tranzystorami, pojawialy sie modele o zmniejszonym napieciu anodowym i niskiej temperaturze zazenia. Na pewno da sie to zrobic z phantoma, tym niemniej skala trudnosci jest wieksza niz przy zasilaniu z dedykowanego zasilacza. Poza tym mozliwy wybor lamp jest mniejszy w tej sytuacji.
Tak przy okazji, PO CO komu lampa w Di-Box?? Przeciez od czego jak czego, ale od Di-Boxa wymaga sie braku wlasnego brzmienia, ma zmieniac niesymetrie w symetrie i juz.
[addsig]
Przeciez od czego jak czego, ale od Di-Boxa wymaga sie braku wlasnego brzmienia, ma zmieniac niesymetrie w symetrie i juz.
...
A znazsz AVALON U-5?Tam na wyjściu możesz wybrać 6 presestów-wszystkie brzmią zawodowo.możesz je również pominąć.Niestety Di-box ten kosztuje ok 550 Euro.Ja to mam i nie żąłuję wydanych pieniędzy.Jeżeli chodzi o mikrofon lampowy to proponuję dołożyć parę groszy i kupić Oktavę MKL 5000 lub któryś z modeli BLUE.
...
A znazsz AVALON U-5?Tam na wyjściu możesz wybrać 6 presestów-wszystkie brzmią zawodowo.możesz je również pominąć.Niestety Di-box ten kosztuje ok 550 Euro.Ja to mam i nie żąłuję wydanych pieniędzy.Jeżeli chodzi o mikrofon lampowy to proponuję dołożyć parę groszy i kupić Oktavę MKL 5000 lub któryś z modeli BLUE.
...Tak przy okazji, PO CO komu lampa w Di-Box?? Przeciez od czego jak czego, ale od Di-Boxa wymaga sie braku wlasnego brzmienia, ma zmieniac niesymetrie w symetrie i juz.
...
No są di-boxy o różnych przeznaczeniach.
Przeznaczeniem jego jest np. nagrywanie gitarrrry basowej.
...
Tam na wyjściu możesz wybrać 6 presestów-wszystkie brzmią zawodowo
ok, niech bedzie, kolejne marketingowe pomieszanie nazw.
ja bym juz tego nie nazywal di-boxem tylko zwyczajnie przesterem posiadajacym symetryczne wyjscie, a to drugie ocieplaczem lampowym czy cos takiego.
Ale coz, marketing czyni cuda.
[addsig]
...
No są di-boxy o różnych przeznaczeniach.
Przeznaczeniem jego jest np. nagrywanie gitarrrry basowej.
...
Tam na wyjściu możesz wybrać 6 presestów-wszystkie brzmią zawodowo
ok, niech bedzie, kolejne marketingowe pomieszanie nazw.
ja bym juz tego nie nazywal di-boxem tylko zwyczajnie przesterem posiadajacym symetryczne wyjscie, a to drugie ocieplaczem lampowym czy cos takiego.
Ale coz, marketing czyni cuda.
[addsig]