...sterownik midi Behringer FCB1010 i dzisiaj go otrzymałem. Mam zamiar uzywac go do POD'a XT.
Jak już Groover napisał, użyj mojego programiku - będzie Ci łatwiej. Na konfigurację FCB1010 z PODem XT trzeba poświęcić trochę czasu, ale warto. Jeśli korzystasz z kaczki można pokusić się o pewien patent związany z kalibracją. Trzeba wywołać procedurę kalibracji pedałów expression (opisane na stronce Behringera w FAQ), ale jako minimum wskazać mu położenie pedału nieco wyżej niż zupełne zero. Dzięki temu zjechanie pedałem do minimum nie będzie na pograniczu 0-1, a zerem w większym zakresie. A to wszystko po to, że kaczka działa tak, że wartość 0 ją wyłącza, a 1-127 są włączeniem i jednocześnie pozycją pedału. Można zrobić też inaczej. Cnt1 ustawić na wartość 0 i wtedy każdorazowe wciśniecie przycisku presetu w FCB1010 wyłącza kaczkę. Jeśli nie masz kaczki w danym presecie możesz do CNT1 przypisać kontroler od nabijania tempa. W ogole możesz przeznaczyć 5 górnych przycisków do włączania/wyłącza pewnych sekcji efektów. Jeśli do CNT1 i CNT2 przypiszesz ten sam nr kontrolera, a różne wartości, to będą one wysyłane naprzemiennie - przy każdorazowym wciśnieciu przycisku. W ten sposób możesz włączać/wyłączać/włączać efekty. Jeśli skorzystasz z mojego programiku to zrobić to 20 razy szybciej ;) bo możesz kopiować nie tylko pojedyńcze presety, ale i całe banki - wtedy po skopiowaniu wystarczy podmieć same wartości Program Change. Najpierw wyślij do programu całą zawartość FCB1010, zapisz na dysku, edytuj, zapisz i wyślij do FCB1010. Poza tym, przed wysłaniem możesz wszystko sprawdzić - wyjście MIDI z komputera podłącz do PODa, program zachowuje się dokładnie (no prawie...

) jak kontroler - wysyła wszystkie potrzebne komunikaty, masz suwaki zamiast pedałów, więc łatwo sprawdzić poprawność konfiguracji.
Pozdrawiam,
Jacek...
Witam na forum!
Jacku Twój program nie widzi mojego FCB
Moja karta dźwiękowa to SoundBlaster Live. Po połączeniu FCB z programem przy próbie ustawienia portów Midi mam takie możliwości:
dla portu Midi In:
Urządzenie SB Live! Midi UART
dla wyboru portu Out:
A: SB Live! MIDI Synth
B: Syntezator SB Live! MIDI
Urządzenie SB Live! Midi UART
Syntezator SW Microsoft GS Wave
Przy żadnym z ustawień Out program nie widzi FCB. Co zrobić?
Usiłuję skomunikować FCB z PODem XT i prawdę mówiąc w oigóle nie mogę zrozumieć co z czy się je. Chyba nie podołam
FCB co prawda przerzuca presety ale niestety pedał B ekspresji zamiast uruchamiać kaczkę "kręci" potencjometerm basu w sekcji AMP PODa.
Jak się w tym połapać?