Behringer FCB1010

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Sharp
Behringer FCB1010

Post autor: Sharp » środa 25 sie 2004, 18:37

Wtam wszystkich! Mam mały problem, otoz, kupiłem na allegro sterownik midi Behringer FCB1010 i dzisiaj go otrzymałem. Mam zamiar uzywac go do POD'a XT. Sterownik ten był sprowadzony z USA i w związku z tym ma instrukcje po angielsku. Co prawda troche umiem angielski ale nie na tyle zeby dokladnie zrozumiec cala instrukcje dlatego mam prozbe. Jezeli ktos z was ma ten sterownik badz zna jego obsluge niech mi poprostu pomoze chociaz na poczatku :) Po pierwsze to jak mam go połączyć, czy przez wejscie MIDI OUT POD'a do MIDI IN sterownika czy odwrotnie. Po drugie jak zrobic zeby to działało, czy samo bedzie dzialac po podlaczeniu, czy musze cos ustawic w POD'zie, no i po trzecie jak z grubsza korzystać z tego sterownika :) Mam nadzieje ze ktos mi pomoze, mozecie sie ze mna kontaktowac rozniez na GG: 4976269, jestem bardzo czesto tylko niewidoczny takze smialo pisac.

PS: Moze ktos z was ma poprostu instrukcje po polsku??

Z góry dzieki i pozdrawiam Sharp

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Re: Behringer FCB1010

Post autor: Groover » środa 25 sie 2004, 22:05

Po pierwsze to jak mam go połączyć, czy przez wejscie MIDI OUT POD'a do MIDI IN sterownika czy odwrotnie.

## MIDI OUT z Behringera do MIDI IN PODa

Po drugie jak zrobic zeby to działało, czy samo bedzie dzialac po podlaczeniu, czy musze cos ustawic w POD'zie, no i po trzecie jak z grubsza korzystać z tego sterownika :)

## musisz określić, które parametry mają być sterowane przez Behringera. Weź implementacje MIDI z instrukcji PODa (MIDI Implementation Chart) i posługując się edytorem napisanym przez nieocenionego JH odpowiednio zaprogramować Behringera (z komputera MIDI OUT musisz wyjść do MIDI IN Behringera)

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » czwartek 26 sie 2004, 09:17

sterownik midi Behringer FCB1010 i dzisiaj go otrzymałem. Mam zamiar uzywac go do POD'a XT.

Jak już Groover napisał, użyj mojego programiku - będzie Ci łatwiej. Na konfigurację FCB1010 z PODem XT trzeba poświęcić trochę czasu, ale warto. Jeśli korzystasz z kaczki można pokusić się o pewien patent związany z kalibracją. Trzeba wywołać procedurę kalibracji pedałów expression (opisane na stronce Behringera w FAQ), ale jako minimum wskazać mu położenie pedału nieco wyżej niż zupełne zero. Dzięki temu zjechanie pedałem do minimum nie będzie na pograniczu 0-1, a zerem w większym zakresie. A to wszystko po to, że kaczka działa tak, że wartość 0 ją wyłącza, a 1-127 są włączeniem i jednocześnie pozycją pedału. Można zrobić też inaczej. Cnt1 ustawić na wartość 0 i wtedy każdorazowe wciśniecie przycisku presetu w FCB1010 wyłącza kaczkę. Jeśli nie masz kaczki w danym presecie możesz do CNT1 przypisać kontroler od nabijania tempa. W ogole możesz przeznaczyć 5 górnych przycisków do włączania/wyłącza pewnych sekcji efektów. Jeśli do CNT1 i CNT2 przypiszesz ten sam nr kontrolera, a różne wartości, to będą one wysyłane naprzemiennie - przy każdorazowym wciśnieciu przycisku. W ten sposób możesz włączać/wyłączać/włączać efekty. Jeśli skorzystasz z mojego programiku to zrobić to 20 razy szybciej ;) bo możesz kopiować nie tylko pojedyńcze presety, ale i całe banki - wtedy po skopiowaniu wystarczy podmieć same wartości Program Change. Najpierw wyślij do programu całą zawartość FCB1010, zapisz na dysku, edytuj, zapisz i wyślij do FCB1010. Poza tym, przed wysłaniem możesz wszystko sprawdzić - wyjście MIDI z komputera podłącz do PODa, program zachowuje się dokładnie (no prawie... ) jak kontroler - wysyła wszystkie potrzebne komunikaty, masz suwaki zamiast pedałów, więc łatwo sprawdzić poprawność konfiguracji.

Pozdrawiam,

Jacek

Sharp

Post autor: Sharp » czwartek 26 sie 2004, 09:33

Dzięki wam bardzo serdecznie, naprawde sporo mi pomogliście, no ale i tak większoć musze zrobić sam :) W każdym razie jeszcze raz dziękuję za pomoc i jakbym jeszcze czegoś nie wiedział to będe pytał

Pozdrawiam Sharp

Awatar użytkownika
szymonisko

Post autor: szymonisko » niedziela 07 sty 2007, 22:57

Witam wszystkich!
Jak podlaczyc ten sterownik do komputera........raczkuje w tych sprawach jeszcze.
POZDRAWIAM!!!

Papik

Post autor: Papik » niedziela 02 gru 2007, 15:54

...sterownik midi Behringer FCB1010 i dzisiaj go otrzymałem. Mam zamiar uzywac go do POD'a XT.

Jak już Groover napisał, użyj mojego programiku - będzie Ci łatwiej. Na konfigurację FCB1010 z PODem XT trzeba poświęcić trochę czasu, ale warto. Jeśli korzystasz z kaczki można pokusić się o pewien patent związany z kalibracją. Trzeba wywołać procedurę kalibracji pedałów expression (opisane na stronce Behringera w FAQ), ale jako minimum wskazać mu położenie pedału nieco wyżej niż zupełne zero. Dzięki temu zjechanie pedałem do minimum nie będzie na pograniczu 0-1, a zerem w większym zakresie. A to wszystko po to, że kaczka działa tak, że wartość 0 ją wyłącza, a 1-127 są włączeniem i jednocześnie pozycją pedału. Można zrobić też inaczej. Cnt1 ustawić na wartość 0 i wtedy każdorazowe wciśniecie przycisku presetu w FCB1010 wyłącza kaczkę. Jeśli nie masz kaczki w danym presecie możesz do CNT1 przypisać kontroler od nabijania tempa. W ogole możesz przeznaczyć 5 górnych przycisków do włączania/wyłącza pewnych sekcji efektów. Jeśli do CNT1 i CNT2 przypiszesz ten sam nr kontrolera, a różne wartości, to będą one wysyłane naprzemiennie - przy każdorazowym wciśnieciu przycisku. W ten sposób możesz włączać/wyłączać/włączać efekty. Jeśli skorzystasz z mojego programiku to zrobić to 20 razy szybciej ;) bo możesz kopiować nie tylko pojedyńcze presety, ale i całe banki - wtedy po skopiowaniu wystarczy podmieć same wartości Program Change. Najpierw wyślij do programu całą zawartość FCB1010, zapisz na dysku, edytuj, zapisz i wyślij do FCB1010. Poza tym, przed wysłaniem możesz wszystko sprawdzić - wyjście MIDI z komputera podłącz do PODa, program zachowuje się dokładnie (no prawie... ) jak kontroler - wysyła wszystkie potrzebne komunikaty, masz suwaki zamiast pedałów, więc łatwo sprawdzić poprawność konfiguracji.

Pozdrawiam,

Jacek...

Witam na forum!
Jacku Twój program nie widzi mojego FCB
Moja karta dźwiękowa to SoundBlaster Live. Po połączeniu FCB z programem przy próbie ustawienia portów Midi mam takie możliwości:
dla portu Midi In:
Urządzenie SB Live! Midi UART

dla wyboru portu Out:
A: SB Live! MIDI Synth
B: Syntezator SB Live! MIDI
Urządzenie SB Live! Midi UART
Syntezator SW Microsoft GS Wave

Przy żadnym z ustawień Out program nie widzi FCB. Co zrobić?
Usiłuję skomunikować FCB z PODem XT i prawdę mówiąc w oigóle nie mogę zrozumieć co z czy się je. Chyba nie podołam

FCB co prawda przerzuca presety ale niestety pedał B ekspresji zamiast uruchamiać kaczkę "kręci" potencjometerm basu w sekcji AMP PODa.
Jak się w tym połapać?
amator gitarzysta

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » niedziela 02 gru 2007, 16:43

Ponieważ pracujesz z urządzeniami zewnętrznymi MIDI to w samym programie JH ustawiasz:
Midi In: Urządzenie SB Live! Midi UART
MIdi Out: Urządzenie SB Live! Midi UART
I w tym temacie musi być OK.

...Usiłuję skomunikować FCB z PODem XT i prawdę mówiąc w oigóle nie mogę zrozumieć co z czy się je. Chyba nie podołam ...

Podołasz, musisz tylko załapać z czym się je to całe MIDI. Tu "na szybko" polecam wciąż niedoceniany dział FAQ na tym serwisie.
Jak już poukładasz sobie z grubsza tematykę MIDI, to przeczytaj jeszcze raz uważnie to, co napisał JacekH. W jego poście jest praktycznie wszystko na ten temat. Tu nikt i nic mądrego online już raczej więcej nie wymyśli, sam teraz musisz się postarać.

...niestety pedał B ekspresji zamiast uruchamiać kaczkę "kręci" potencjometerm basu w sekcji AMP PODa...

Albo nauczysz prawidłowego działania samego FCB z czym nie ma wiekszego problemu, albo, chyba też można(?), POD-a.
Musisz tylko wiedzieć jak - tu patrz wyżej.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Papik

Post autor: Papik » niedziela 02 gru 2007, 18:07

...Ponieważ pracujesz z urządzeniami zewnętrznymi MIDI to w samym programie JH ustawiasz:
Midi In: Urządzenie SB Live! Midi UART
MIdi Out: Urządzenie SB Live! Midi UART
I w tym temacie musi być OK.

...Usiłuję skomunikować FCB z PODem XT i prawdę mówiąc w oigóle nie mogę zrozumieć co z czy się je. Chyba nie podołam ...

Podołasz, musisz tylko załapać z czym się je to całe MIDI. Tu "na szybko" polecam wciąż niedoceniany dział FAQ na tym serwisie.
Jak już poukładasz sobie z grubsza tematykę MIDI, to przeczytaj jeszcze raz uważnie to, co napisał JacekH. W jego poście jest praktycznie wszystko na ten temat. Tu nikt i nic mądrego online już raczej więcej nie wymyśli, sam teraz musisz się postarać.

...niestety pedał B ekspresji zamiast uruchamiać kaczkę "kręci" potencjometerm basu w sekcji AMP PODa...

Albo nauczysz prawidłowego działania samego FCB z czym nie ma wiekszego problemu, albo, chyba też można(?), POD-a.
Musisz tylko wiedzieć jak - tu patrz wyżej.
...
Niestety pomimo wielokrotnych prób z ustawieniem portów program JCH nie widzi mojego FCB. Nawet zresetowałem FCB i nic. O co może chodzić? Zastanawiam się czy powodem nie jest to, że używam karty dźwiękowej dodanej, a at na płycie głównej jest wyłączona. Może trzeba coś w specjalny sposób ustawić w biosie?
amator gitarzysta

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » niedziela 02 gru 2007, 18:09

..Niestety pomimo wielokrotnych prób z ustawieniem portów program JCH nie widzi mojego FCB...

To może inaczej, co wg Ciebie znaczy owo "nie widzi"?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Papik

Post autor: Papik » niedziela 02 gru 2007, 18:39

.....Niestety pomimo wielokrotnych prób z ustawieniem portów program JCH nie widzi mojego FCB...

To może inaczej, co wg Ciebie znaczy owo "nie widzi"?
...
jak ustawiam in i out Midi Uart i próbuję np przełączać presety, FCB nie odpowiada. Jak kliknę w Rx program odpowiada komunikatem "B" i mogę tylko anulować, itd. itp.
amator gitarzysta

ODPOWIEDZ