MXL 992 czy c2000B

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
hardstep
MXL 992 czy c2000B

Post autor: hardstep » poniedziałek 23 sie 2004, 23:41

Po przeczytaniu artykułu w EiS na temat"Czterech nowych pojemników" zwrocilem szczgolna uwage na mxl992.W ciagu najblizszych dni mam zamiar zamowic wokalowy mikrofon i moje ciezko zapracowane pieniadze chcialem wydac na akg c2000b lub AudioTechnica3035.Mam 1000zł.Widze ze mxl sprawdza sie dobrze wlasnie przy rejestracji wokalu.Prosze o opinie na temat tych mikrofonow.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
mel

Re: MXL 992 czy c2000B

Post autor: mel » wtorek 24 sie 2004, 12:44

...Po przeczytaniu artykułu w EiS na temat"Czterech nowych pojemników" zwrocilem szczgolna uwage na mxl992.W ciagu najblizszych dni mam zamiar zamowic wokalowy mikrofon i moje ciezko zapracowane pieniadze chcialem wydac na akg c2000b lub AudioTechnica3035.Mam 1000zł.Widze ze mxl sprawdza sie dobrze wlasnie przy rejestracji wokalu.Prosze o opinie na temat tych mikrofonow.

Pozdrawiam....

Rzeczywiscie, na poczatku wydawalo mi sie, ze joemeek mi bardziej pasi, ale po dluzszej chwili - jednak nie. Wszystko - wokal i gitary moim zdaniem rzeczywiscie najlepiej nagral MXL902.

Ale poniewaz nie potrafie go porownac do pozostalych wymienionych przez Ciebie mikrofonow, to pewnie nie wnioslem niczego nowego

Szkoda, ze w tescie nie pojawil sie jak zawsze mirofon referencyjny, jak Neuman TLM103. Osoby z mniejszym doswiadczeniem mialyby jakis punkt odniesienia.

pozdrawiam

Mariusz

Awatar użytkownika
OYCIECPIOTR

Post autor: OYCIECPIOTR » wtorek 24 sie 2004, 15:57

Ja niestety mam nędzne pole odniesienia - wcześniej nagrywałem na AKG 1000. Po przejściu na MXL992 głos stał się nagle bardziej plastyczny, przestrzenny, nabrał trójwymiarowości - nie wiem, jak to opisać, ale było lepiej. Za taką cenę to w każdym razie dobry wybór. Model 2003 ma, zdaje się, bardziej zdecydowaną górę, 992 jest nieco naturalniejszy...

Testy z przykładami były w e-muzyku, zdaje się...
[URL=http://chomikuj.pl/MISIORPLIKI/SAMPLE+24bity]darmowe sample analogów[/URL]

Awatar użytkownika
hardstep

Post autor: hardstep » wtorek 24 sie 2004, 18:21

...Ja niestety mam nędzne pole odniesienia - wcześniej nagrywałem na AKG 1000. Po przejściu na MXL992 głos stał się nagle bardziej plastyczny, przestrzenny, nabrał trójwymiarowości - nie wiem, jak to opisać, ale było lepiej. Za taką cenę to w każdym razie dobry wybór. Model 2003 ma, zdaje się, bardziej zdecydowaną górę, 992 jest nieco naturalniejszy...

Testy z przykładami były w e-muzyku, zdaje się......

Czytalem ten test i mxl dobrze wypadł,ale zastanawiam sie jak wyglada porownanie do akg c2000b?Moze wypowie sie ktos kto nagrywal na obu mikrofonach.

Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
hardstep

Post autor: hardstep » wtorek 24 sie 2004, 23:50

Na podstawie wynikow ankiety w EiS,jest wiecej uzytkownikow mikrofonow AKG niz MXL (ok 4%wiecej).Nie chce pochopnie wnioskowac iz c2000b jest lepszy niz MXL.Nie jest to ankieta na temat tylko budzetowych mikrofonow.

mazzza

Post autor: mazzza » środa 25 sie 2004, 00:14

ja uzywam akg c2000 od trzech lat i jestem z niego zadowolony ale powiem szczerze ze tez zastanawiałem się nad mxl 992 ale nigdy niemialem okazji na nim nagrywac - tez jestem ciekawy tego porownania

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » środa 25 sie 2004, 13:26

...ja uzywam akg c2000 od trzech lat i jestem z niego zadowolony ale powiem szczerze ze tez zastanawiałem się nad mxl 992 ale nigdy niemialem okazji na nim nagrywac - tez jestem ciekawy tego porownania...

no to zapraszamna moją stronkę Jest test MXL990+MXL992 oraz test AKG C2000B. Żeby się dostać do testów MXLi trzeba kliknąć na menu wszystkie testy on-line. Test AKG C2000B jest dostępny bezpośrednio z menu testów. Nagrania były uzupełnione m.in. TLM103.

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

mazzza

Post autor: mazzza » środa 25 sie 2004, 19:17

Test AKG C2000B[/url] jest dostępny bezpośrednio z menu testów. Nagrania były uzupełnione m.in. TLM103.

ten test mikrofonu akg wydaje mi sie mało wiarygodny, poniewaz jak porównywałem pliki mp3 w testach akg z innymi mikrofonami np. lektora byl nagrany inny tekst i trudno je porownac (roznic niezauwazyłem) a np. przy nagraniu rapera Teki sciezka dzwiekowa na obu porownywanych mikrofonach jest identyczna, czego sie nieda osiągnąć przy nagrywaniu dwa razy na tym samym mikrofonie a co dopiero na roznych (chyba ze nagrywał on na dwa naraz a AKG C2000 i Brauner VM-1 to idntycznie brzmiące mikrofony). Poza ten test jest chyba mocno związany z promocją na ten mikrofon a informacja o niej pojawia się na górze tej strony.

Ale jak juz mówiłem mi on pasuje, ale ten test...?

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » środa 25 sie 2004, 19:59

ten test mikrofonu akg wydaje mi sie mało wiarygodny, poniewaz jak porównywałem pliki mp3 w testach akg z innymi mikrofonami np. lektora byl nagrany inny tekst i trudno je porownac (roznic niezauwazyłem) a np. przy nagraniu rapera Teki sciezka dzwiekowa na obu porownywanych mikrofonach jest identyczna, czego sie nieda osiągnąć przy nagrywaniu dwa razy na tym samym mikrofonie a co dopiero na roznych (chyba ze nagrywał on na dwa naraz a AKG C2000 i Brauner VM-1 to idntycznie brzmiące mikrofony). Poza ten test jest chyba mocno związany z promocją na ten mikrofon a informacja o niej pojawia się na górze tej strony.

## misiu drogi. Zanim zarzucisz jakąkolwiek niewiarygodność, to zmień albo odsłuchy, albo słuch. Różnica jest słyszalna. Wrzuć sobie na dwa równoległe ślady i przełączaj się funkcją SOLO. To są niuanse, ale właśnie o takie niuanse w nagraniach muzyki chodzi. Nie ma jednego jedynego doskonałego mikrofonu a tego typu nagrania testowe mają pomóc w odnalezieniu cech charakterystycznych testowanego mikrofonu.

Ale jak juz mówiłem mi on pasuje, ale ten test...?

## nie musisz się zgadzać z opiniami wyrażonymi w teście, ale zarzucanie na publicznym forum braku wiarygodności jak i łączenie faktu publikacji bannera dystrybutora z zawatością merytoryczną testu to nielekkie przegięcie. Wypraszam sobie takie bezpodstawne stwierdzenia.

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

mazzza

Post autor: mazzza » czwartek 26 sie 2004, 00:09

## nie musisz się zgadzać z opiniami wyrażonymi w teście, ale zarzucanie na publicznym forum braku wiarygodności jak i łączenie faktu publikacji bannera dystrybutora z zawatością merytoryczną testu to nielekkie przegięcie. Wypraszam sobie takie bezpodstawne stwierdzenia.

Groover...

ok, ale moim zarzutem co do testu niebyło to że tam jest banner tylko to że te próbki w tym teście są przypisane dwóm różnym mikrofonom a są identyczne (wizualnie a nie dzwiękowo), takie jest moje zdanie a czy mam racje niech sobie każdy sam oceni.

Niemam prawa wygłaszać na forum swoich opini????

Niewydaje mi się.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ