Mac pantera to zabojczy kotek..

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
3Head
Re: Mac pantera to zabojczy kotek..

Post autor: 3Head » poniedziałek 23 sie 2004, 18:28

Jesli chodzi o oprogramowanie, to chyba nie ilosc sie liczy a jakosc. Ja nie narzekam. Istnieje jeszcze programowa opcja udawania ze Mac jest PC-tem. ...

Oprogramowania wbrew pozorom wcale nie jest malo , i jest ono przedewszystkim dobre . Wszystko to , co moga zrobic dziesiatki programow na PC zrobi kilka na Mac'a . Najwiecej jest oprogramowania w sumie pro , ale to sa wlasciwie programy , ktorych sie najwiecej uzywa.

Co do udawania.. Nakladka nazywa sie VirtualPC , po zainstalowaniu jej na OS'a komputer staje sie o 50% wolniejszy ( moc procesora ) oraz zostaje wylaczona grafika 3D . Coz , po co komus Mac , jak i tak przerobi go na PC ?

W wielu krajach na zachodzie Mac jest niemal standardem w wielu otoczeniach , ludzie sobie swietnie daja rade - i ja tak samo , absolutnie nie odczuwam dyskomfortu z powodu tego , ze nie mam 10000 darmowych programikow , ktore moge zainstalowac .

pozdrawiam;

DogHead

Post autor: DogHead » poniedziałek 23 sie 2004, 19:06

Oprogramowania wbrew pozorom wcale nie jest malo , i jest ono przedewszystkim dobre . Wszystko to , co moga zrobic dziesiatki programow na PC zrobi kilka na Mac'a . Najwiecej jest oprogramowania w sumie pro , ale to sa wlasciwie programy , ktorych sie najwiecej uzywa.

Czesto uzywanym argumentem jest dysproporcja w ilosci dostepnych gier. Ale jesli ktos kupuje Maka po to zeby zeby na nim grac w futbol, albo zabijac facetow... to cos jest z nim nie tak.

==========

Co do udawania.. Nakladka nazywa sie VirtualPC , po zainstalowaniu jej na OS'a komputer staje sie o 50% wolniejszy ( moc procesora ) oraz zostaje wylaczona grafika 3D . Coz , po co komus Mac , jak i tak przerobi go na PC ?

To rozwiazanie najpopularniejsze (i pewnie dlatego kupione jakis czas temu przez Microsoft), ale bylo i jest tego wiecej. Warto zajrzec tutaj: http://www.macwindows.com/emulator.html

Co do emulacji - czasem sie przydaje, ale zeby tego uzywac ciagle - to podobna logika jak z grami...

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » poniedziałek 23 sie 2004, 19:09

Nie kwestionując tego że Pantera to świetny system jestem trochę zniesmaczony manipulacjami Apple.

Np - wykres szybkości rozwoju procesorów musi być procentowo wyższy dla Apple po doadaniu TAKIEJ SAMEJ ilości megaherców bo Apple ma wolniejsze procesory niz Intel.

Po drugie - wprowadzanie nowych systemów: OS 9 zastapiono OSX tymczasem Microsoft sie obija bo nie udało mu się zastapic Win95....Longhornem. Jaja sobie robią czy Ci ludzie tam na widowni naprawdę nie widzieli PCta na oczy ?

3Head

Post autor: 3Head » poniedziałek 23 sie 2004, 23:39

Np - wykres szybkości rozwoju procesorów musi być procentowo wyższy dla Apple po doadaniu TAKIEJ SAMEJ ilości megaherców bo Apple ma wolniejsze procesory niz Intel.

Po drugie - wprowadzanie nowych systemów: OS 9 zastapiono OSX tymczasem Microsoft sie obija bo nie udało mu się zastapic Win95....Longhornem. Jaja sobie robią czy Ci ludzie tam na widowni naprawdę nie widzieli PCta na oczy ?...

to juz kwestia marketingu . Kilka chwytow Jobs zastosowal , ale tak sie rzadzi handel . Ale przeciez nikt ( chyba ) nie kupuje tego komputera dlatego , ze firma go produkujaca byla lepsza w danych latach od konkurencyjnej

procesory moze i maja mniej mhz w parametrach ,ale...

Ale chcac podsumowac dzialalnosc Apple i Microsoft - nie ma raczej watpliwosci , kto na rynku komputerowym obecnie rzadzi i ma pierwszenstwo - nawet jesli czesc przedstawionych danych jest nieco powykrecana .

3Head

Post autor: 3Head » poniedziałek 23 sie 2004, 23:45

Czesto uzywanym argumentem jest dysproporcja w ilosci dostepnych gier. Ale jesli ktos kupuje Maka po to zeby zeby na nim grac w futbol, albo zabijac facetow... to cos jest z nim nie tak.

jesli ktos kupuje jakikolwiek komputer z mysla o zabijaniu ludkow , to juz jest z nim cos nie tak .

Co do emulacji - czasem sie przydaje, ale zeby tego uzywac ciagle - to podobna logika jak z grami... ...

zeby z Mac'a zrobic PC... to nie latwiej kupic PC ?

osobiscie ani troche nie uzywam emulatorow i nigdy nie zdarzylo mi sie narzekac lub zatesknic do jakiegos programu z PC .

pozdrawiam;

Grey

Post autor: Grey » poniedziałek 23 sie 2004, 23:59

Kolejny durny wątek o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy.

eis, eis, baby!

3Head

Post autor: 3Head » wtorek 24 sie 2004, 00:09

...Kolejny durny wątek o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy.

...

z tym , ze swieta sa do niczego konkretnego nie potrzebne , nie zmieniaja sie i nie ma o czym mowic , a komputery to inna broszka . Niewazne .

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » wtorek 24 sie 2004, 11:05

...Kolejny durny wątek o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy.

...

Nie wydaje mi sie Mr Grey.. Tu nie chodzi o WYZSZOSC Panowie! Mnie chodzilo o ZAJE...OSC tego Tigera! Ja na codzien pracuje na PC i nie narzekam - zwlaszcza ze XP nie ma przede mna tajemnic i robi co mu kaze Wiec ze wydajnosci i stabilnosci jestem zadowolony.. Ale tu chodzi o funkcjonalnosc jakiej w PC natywnie predko nie zobacze! Po prostu po ogladnieciu pokazu Tigera - ja osobiscie zdalem sobie sprawe ze moj dopieszczony XP - nawet nie macie pojecia jak dopieszczony - jest strasznie ubogi funkcjonalnie w porownaniu z Tigerem! Zwroccie uwage chocby na algorytm szukania w Tigerze - on jest oparty na abstrakcyjnym mysleniu bardziej niz na logicznym.. To o wiele blizsze czlowiekowi.. Mnie chodzi o rozwoj systemu jako narzedzia i jego udoskonalenia w celu realnego ulatwienia zycia uzytkownikowi..

Co o tym myslicie?
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
olszak

Post autor: olszak » wtorek 24 sie 2004, 12:05

No prosze!

Widzę, że tu na forum jakaś poważna odmiana!

Jak kiedyś coś pisałem na temat Maców - mało mnie nie "zagryżliście"

A teraz...

Pozdrawiam wszystkich Szanownych Forumowiczów!

Wszystkich szczęśłiwych posiadaczy PCtów i wszystkich szczęśliwych posiadaczy Macówek!

Wojtek Olszak

PS. Mały spamik: na stronie www.woobiedoobie.com ruszylismy z forum internetowym, gdzie takze oddzielne forum Woobie Doobie Studio. Jesli macie jakiekolwiek pytania do nas - walcie śmiało.

Broń Boże nie ma byc to konkurencja dla tego, znakomitego forum!
Olszak

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » wtorek 24 sie 2004, 12:55

...Zwroccie uwage chocby na algorytm szukania w Tigerze - on jest oparty na abstrakcyjnym mysleniu bardziej niz na logicznym.. To o wiele blizsze czlowiekowi.. Mnie chodzi o rozwoj systemu jako narzedzia i jego udoskonalenia w celu realnego ulatwienia zycia uzytkownikowi..

Co o tym myslicie?

...

I znowu przyszla mi do glowy taka mala ciekawostka. Nie mam kontaktu z pc, wiec nie wiem, jak to dziala np na XP, ale w X-sie...

Pliki o nazwach 1x, 2x, 5x, 12x, 25x w kazdym chyba systemie zostana posortowane tak: 1x, 12x, 2x, 25x, 5x. Ale nie w X-sie Tu sortowanie wg nazy daje: 1x, 2x, 5x, 12x, 25x. Taki ciekawy drobiazg...

pozdrawiam, Mariusz

ODPOWIEDZ