Do akustyków

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
lfo404
Do akustyków

Post autor: lfo404 » sobota 06 wrz 2003, 13:51

Jak wyciszyć pomesczenia w miszkaniu w bloku? Chodzi mi o to, żeby nie można było słyszeć dźwięków (hałasów) zza ściany. Jakie materiały sąpotrzebne i ile mniej wiecej by to kosztowało?

Za odpowiedź bardzo dźiękuję
Mam 23 lata.Jestem studentem Elektroniki i Telekomunikacji na wydziale Elektroniki Politechniki Wrocławskiej.W tym roku zaczynam specjalizację inżynieria dźwięku. Interesuje się: akustyką, elektroakustyką, muzyką, grafiką, elektroniką.

Awatar użytkownika
pioul

Re: Do akustyków

Post autor: pioul » sobota 06 wrz 2003, 23:18

a to nowe czy stare budownictwo, jaka kubatura. Co do kasy to dobre wytłumienie dobrze kosztuje i radykalnie zmniejsza powieżchnie pomieszczenia. Bo żeby było w miare dobrze należy dać 10cm warstwe tłumiącą + 10cm odstępu od jaszcze jednej warstwy tłumiącej i dopiero ściana.
Muzyk, elektronik, informatyk. Założyciel - gitarzysta i wokalista kapeli Acrimonia

Awatar użytkownika
TikTak
Kontakt:

Post autor: TikTak » piątek 20 sie 2004, 16:29

temat byl juz walkowany miliony razy. sprawdz w wyszukiwarce. pzdr
zegartiktaka.pl ||
human beatboxer || Powerbook12", Saffire, Cubase 6, MXL2003, Shure beta58, M-Audio Tampa, Yamaha MSP-5 || Warszawa

Awatar użytkownika
kadeka

Post autor: kadeka » piątek 20 sie 2004, 23:04

...Jak wyciszyć pomesczenia w miszkaniu w bloku? Chodzi mi o to, żeby nie można było słyszeć dźwięków (hałasów) zza ściany. **********************

zalezy jakie "halasy z za sciany masz na mysli" - czyzbys mial zbyt halasliwa mloda pare za sciana?

a teraz serio!

slyszalem ze najtansza metoda i podobno skuteczna, ja jej nie sprawdzalem, to powieszenie w odleglosci 10 cm od sciany na kazdej scianie pokoju filcowych (starych wojskowych np.) kocy.

na podlodze oczywiscie dywan, z tym ze nie wyglada to, wiec pokoj ten nie moglby pelnic raczej funkcji "goscinnego", ale podobno to pomaga.

do zamocowania podobnego jak firany mozna uzyc karnisza od zaslon czy firan przykreconego do sufitu - wazne jest aby koc maxymalnie zaslanial sciane

wytlaczanki po jajkach to w porownaniu z tym sposobem nieotrzebne marnowanie czasu i kleju, ktory rozrobiony z denaturatem bywa silnym srodkiem odurzajacym!!!

3Head

Post autor: 3Head » sobota 21 sie 2004, 00:48

hmm , w takim wypadku , dobra metoda bedzie oklejenie scian wykladzina . Kupujesz xxx m2 wykladziny , i okejasz na sciany , sufit , podloge , drzwi etc . Najlepiej by miala dlugi wlos i byla gesta . Nie jest to bardzo drogie , a skuteczne i wtedy juz nie obawiasz sie rowniez o kwestie wygladu , bo wyglada to zaleznie od wykladziny - mozesz miec studio w Kubusie Puchatki ( polecam ! )

pozdrawiam;

3Head

Post autor: 3Head » sobota 21 sie 2004, 00:49

brrr.. przebywac kilka godzin w pomieszczeniu obwieszonym szczelnie starymi , wojskowymi kocami...

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » sobota 21 sie 2004, 09:09

temat ten sie pojawiał kilka krotnie , proponuje poszukac w wyszukiwarce ...

ODPOWIEDZ