Polski sprzęt vs. LDM - różnice i czy warto?!

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
kolega26
Polski sprzęt vs. LDM - różnice i czy warto?!

Post autor: kolega26 » piątek 20 sie 2004, 15:01

Witam.

Bardzo chciałbym się dowiedzieć czy różnica np. pomiędzy polskim powermixerem firmy GRAN a powermixerem firmy LDM ( nie wiem jakiej narodowości jest to firma, ale napewno bardziej renomowana firma ), jest na tyle duża by było warto zapłacić dużo więcej za LDM niż za GRN'a. Załóżmy np. powermixer GRAN 2 x 200 W vs. Ldm 2 x 200 W - no i załóżmy że mają podobne funkcje itd. I teraz czy warto wydawać tyle kasy na LDM'a czy lepiej kupić Gran'a który kosztuje nie lada mniej a teorytycznie ma tyle samo mocy !. Przedewszystkim chciałbym wiedzieć w czym lepszy bedzie LDM mimo tego że mimo tego że moc ta sama. Różnica w cenie duża - by nie napisać kolosalna ! Ale czy też taka różnica w graniu ?!

AdminEiS

Re: Polski sprzęt vs. LDM - różnice i czy warto?!

Post autor: AdminEiS » piątek 20 sie 2004, 15:07

... pomiędzy polskim powermixerem firmy GRAN a powermixerem firmy LDM ( nie wiem jakiej narodowości jest to firma, ale napewno bardziej renomowana firma )...

http://www.ldm.com.pl :-)
[addsig]
Administrator serwisu

Awatar użytkownika
kolega26

Post autor: kolega26 » piątek 20 sie 2004, 15:36

...... pomiędzy polskim powermixerem firmy GRAN a powermixerem firmy LDM ( nie wiem jakiej narodowości jest to firma, ale napewno bardziej renomowana firma )...

http://www.ldm.com.pl

...

Tam wszędzie pisze że strona w przebudowie , ale mam przez to rozumieć że LDM to też Polskie ? ( jeśli tak to sorry - az tak sie nie znam :) . Ale i tak byłbym edzięczny za odpowiedź na moje pytanie. Bo przeciez różnice cenowe pomiedzy tymi dwoma firmami są duże.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 20 sie 2004, 15:58

LDM to polska firma. Nie wiem co to GRAN - od razu odradzam ci tego typu wynalazki. LDM robi prtzyzwoite produkty i są sprawdzone. Zapewne chodzi ci o model SMX 12 lub SMX 6d . Ile wogole chcesz wydac? Jest Yamaha, Boc Electronics, Phonic - wszystko w przystepnej cenie.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 20 sie 2004, 16:01

Acha pytales jaka jest jeszcze rownica miedzy nimi. Zapewniam cie ze poprostu jakosc dzwięku. Jakość uzytych podzespołow, odpowiednia konfiguracja tego wszystkiego (a do tego trzeba porządnych fachowców)zeby otrzymac dobrej jakości sygnal.

Pozatym gwarancja! Nie wiesz czy taki GRANT będzie istaniał za rok czy dwa.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » piątek 20 sie 2004, 16:09

...Acha pytales jaka jest jeszcze rownica miedzy nimi. Zapewniam cie ze poprostu jakosc dzwięku. Jakość uzytych podzespołow, odpowiednia konfiguracja tego wszystkiego (a do tego trzeba porządnych fachowców)zeby otrzymac dobrej jakości sygnal.

Pozatym gwarancja! Nie wiesz czy taki GRANT będzie istaniał za rok czy dwa.

Pozdrawiam...

Z tego co się orientuję, to GRAN istnieje już kilkanaście lat, chyba nawet jest starszy od LDMa...

Co do jakości dźwięku LDM to nie wiem jak obecnie, ale mam LDM SMX8cs z 1994 i brzmienie jest po prostu TRAGICZNE!!! - dudniący, zamulony dół, zero środka, i trochę cykającej góry - horror! - i nie jest to wina miksera ale końcówki!!! no ale może się poprawili.

Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
kolega26

Post autor: kolega26 » piątek 20 sie 2004, 16:25

Chodzi o model " MX-6D " a co do firmy Gran to faktycznie ma juz całkiem sporo lat... Może mi ktoś coś powiedzieć na temat tego modelu LDM'a ?! MX-6D . :)

DogHead

Post autor: DogHead » piątek 20 sie 2004, 17:06

No który producent ustawia korektor na 40 Hz i bodajże 20kHz??

...

LDM

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » piątek 20 sie 2004, 17:22

...Nie wiem jak obecnie mają się produkty LDM, ale stare miksery typu SMX11, to tragedia.

No który producent ustawia korektor na 40 Hz i bodajże 20kHz??

...

Korektor jak korektor... po wejściu bezpośrednio na końcówkę mocy w SMX8cs (sygnał ze Spirita FX8) brzmienie było tak samo beznadziejne. Już zabierałem się do wymiany kolumn, gdy podłączyłem zamiast LDMa lampowego BISa 101 (100W, 4xEL34) i nagle okazało się, że moje paczki jednak mają środek, a bas wcale nie musi dudnić... No i na razie jadę na tej lampie już z 1,5 roku
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
vespereq

Post autor: vespereq » piątek 20 sie 2004, 21:20

żeby było śmieszniej to w Smx'ach i w piecach basowych jest ta sama końcówka 150W/8 200W/4 ostatno przerabiałem taki wzmacniacz basowy.. model VBA160.. zamiast tych tranzystowrów z filipin dałem mosfetki wymieniłem 2 rezystory i wymienilem wszystkie kondesatory na płytce na 105* .. tamte byly jakies stare elwa czy cos takiego i bardzo mozliwe ze wyschniete... po takiej operacji wzmacniacz nie do poznania.. zupełnie co innego

ODPOWIEDZ