Jak ustawić monitory?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
nous
Jak ustawić monitory?

Post autor: nous » piątek 20 sie 2004, 09:47

Mam pytanko chce przytwierdzic odsłuchy do sciany (teraz leza na biurku) Jaka powinna byc odległosć między nimi a mną ?

pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz

Awatar użytkownika
spiker

Re: Jak ustawić monitory?

Post autor: spiker » piątek 20 sie 2004, 11:00

Witam

A co to za monitory? To bass refleks, czy zamknięte? Jak bass refleks do gdzie maja wylot? Jak z tyłu to zapomnij o wieszaniu ich na ścianie.

W ogóle wieszanie ich na ścianie to niezbyt dobry pomysł. Ideałem jest odizolowanie mechaniczne zestawów ( kolumn, głośników, monitorów czy jak tam zwał...) od wszelkich powierzchni. Najlepiej jakby wisiały w powietrzu.

Najlepszym wyjściem są podstawki ustawione na kolcach.

Wysokość podstawek powinna byc taka aby monitor na nich postawiony (też nie zaszkodzą dodatkowe kolce ) miał tweeter na wyskości Twoich uszu w takiej Twojej pozycji w jakiej zwykle zalegasz. Kąt "patrzenia" monitorów zależy od ch-k kierunkowych i od ch-k w ogóle. Spróbuj na początek skierować je tak aby osie przecięły się "w Twojej głowie". W razie czego odchylaj je na zewnątrz i obserwuj zmiany.

Unikaj ustawiania monitorów w poblizu innych powierzchni pionowych na biurku ( moinitor PC, inne głośniki, ściany ) one mogą zadziałać w najlepszym przypadku jak wirtualne przedłużenie ściany frontowej monitora, a w najgorszym będą powodować dziwne odbicia lub filtrowanie grzebieniowe. Nie unikniesz bliskiego sąsiedztwa powierzchni poziomej: mikser, biurko...ale to juz taka uroda homerecordingu

Odległość głowy od monitora w przypadku monitorów bliskiego pola to ok 2 m. Może być i bliżej ale już nie dalej. Dalej słychać już pomieszczenie.

pozdrowiska.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

nous

Post autor: nous » piątek 20 sie 2004, 11:21

...Witam

A co to za monitory? To bass refleks, czy zamknięte? Jak bass refleks do gdzie maja wylot? Jak z tyłu to zapomnij o wieszaniu ich na ścianie.

W ogóle wieszanie ich na ścianie to niezbyt dobry pomysł. Ideałem jest odizolowanie mechaniczne zestawów ( kolumn, głośników, monitorów czy jak tam zwał...) od wszelkich powierzchni. Najlepiej jakby wisiały w powietrzu.

Najlepszym wyjściem są podstawki ustawione na kolcach.

Wysokość podstawek powinna byc taka aby monitor na nich postawiony (też nie zaszkodzą dodatkowe kolce ) miał tweeter na wyskości Twoich uszu w takiej Twojej pozycji w jakiej zwykle zalegasz. Kąt "patrzenia" monitorów zależy od ch-k kierunkowych i od ch-k w ogóle. Spróbuj na początek skierować je tak aby osie przecięły się "w Twojej głowie". W razie czego odchylaj je na zewnątrz i obserwuj zmiany.

Unikaj ustawiania monitorów w poblizu innych powierzchni pionowych na biurku ( moinitor PC, inne głośniki, ściany ) one mogą zadziałać w najlepszym przypadku jak wirtualne przedłużenie ściany frontowej monitora, a w najgorszym będą powodować dziwne odbicia lub filtrowanie grzebieniowe. Nie unikniesz bliskiego sąsiedztwa powierzchni poziomej: mikser, biurko...ale to juz taka uroda homerecordingu

Odległość głowy od monitora w przypadku monitorów bliskiego pola to ok 2 m. Może być i bliżej ale już nie dalej. Dalej słychać już pomieszczenie.

pozdrowiska....

nie mówie tu o całkowitym przytwierdzaniu do sciany. Widzialem w Media Markt takie uchwyty sciskające z możliwościa regulacji kąta za jakies 200 zł

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » piątek 20 sie 2004, 11:28

OK. I tak wszystko co napisąłem podtrzymuję. Z pomocą takiego uchwytu nie odejdziesz od ściany dalej jak na 10 cm. To dla BR z tylu za mało. Stawianie czy wieszanie zestawów głośnikowych przy ścianie to i tak nienajlpszy pomysł. Zrób to dopiero wtedy jak nie będziesz miał innego wyjścia.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

nous

Post autor: nous » piątek 20 sie 2004, 11:48

...OK. I tak wszystko co napisąłem podtrzymuję. Z pomocą takiego uchwytu nie odejdziesz od ściany dalej jak na 10 cm. To dla BR z tylu za mało. Stawianie czy wieszanie zestawów głośnikowych przy ścianie to i tak nienajlpszy pomysł. Zrób to dopiero wtedy jak nie będziesz miał innego wyjścia....

No nie ma wyjscia bo teraz stoją na biurku odległość od sciany około 30 cm i są za nisko w stosunku do głowy! A kwestia monitorów jeszcze otwarta mówie że "leżą" ale jeszcze ich nie ma bede zamawiał a sugeruje się teraz kolumienkami TANNOY mercury MX1 na których miejscu chce postawic nowe! Dlatego mówie leżą albo i stoją nie w sumie leża poziomo :) :)

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » piątek 20 sie 2004, 14:02

każdy stolarz zrobi Tobie podstawki (w kształcie prostopadłościanu bez ścianki przedniej)... ja mam podstawki z jakiejś tam płyty (?? mdf, hdf lub inne- na tym nie znam się zupełnie)- bardzo funkcjonalne, bo do środka można wstawić efekty, mikrofony lub wszystko inne, co akurat potrzebujesz gdzieś umieścić... na zamówienie wyliczyłem wysokość, no i nie trzeba nic wieszać, wiercić...

Awatar użytkownika
TikTak
Kontakt:

Post autor: TikTak » poniedziałek 04 paź 2004, 14:31

slyszalem [nie sprawdzilem jeszcze empirycznie] o standach na monitory wykonanych z marmuru [w wersji 'roboczej' i malo estetycznej moga to byc cegly]. mam pytanie - w jaki sposob wplywa to na przenoszenie basu?

a gdyby odsluchy postawic na marmurowych plytach gr. do 5-10cm [tak,zeby tweeter byl na wys. ucha] a plyty na kolcach na biurku? [a biurko na podkladkach na podlodze:)] ktos probowal?
[addsig]
zegartiktaka.pl ||
human beatboxer || Powerbook12", Saffire, Cubase 6, MXL2003, Shure beta58, M-Audio Tampa, Yamaha MSP-5 || Warszawa

Awatar użytkownika
belcanto

Post autor: belcanto » poniedziałek 04 paź 2004, 15:52

Ja rozwiązałem ten problem stawiając monitory na grubych gumach, choć przyznam, ze pod cały sprzęt zaprojektowałem specjalne biurko. Zresztą w czym problem. Poszukaj gdzieś grubej gumy (np. z taśm produkcyjnych – jak ktoś szuka to znajdzie), kolega wyciął takie gumy z ogromnych opon. i zrób jak ci podpowiada Cyprio. Idź do stolarza rozplanuj wszystko jak ci tam pasuje i gotowe, a na to izolacje. Kosztowac będzie cię stolarz chyba że sam sobie to zrobisz za free.

Awatar użytkownika
Che

Post autor: Che » poniedziałek 04 paź 2004, 23:49

...Ja rozwiązałem ten problem stawiając monitory na grubych gumach, **********************

Rówine dobrze spisują się podkładki pod myszkę. koszt śmieszny.

Awatar użytkownika
stereophonic
Kontakt:

Post autor: stereophonic » wtorek 05 paź 2004, 07:32

Rówine dobrze spisują się podkładki pod myszkę. koszt śmieszny....

BARDZO DOBRZE ......... mozna nawet dac po dwie dwie , koszt .... jak kolega napisał... :)
Pozdrawiam Stereophonic

ODPOWIEDZ