VOX ToneLab LE

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
3Head
Re: VOX ToneLab LE

Post autor: 3Head » wtorek 17 sie 2004, 00:17

dzi?kuj autorowi testu Ja tylko pu?ci?em na swojej stronce ten tekst. BTW mnie "klawiszowcowi" brzmienie VOXa si? baaardzo podoba. Ale... ja si? nie znam

Ale to Ty go zamiesciles na stronie aczkolwiek , to autorowi nalezy sie pochwala za jego wykonanie

A co do samego POD'a , a raczej multiefektow . OK - cena jest na pewno bardzo przemawiajacym czynnikiem i nieraz decydujacym . Do kwestii warunkow w jakich gramy tez sie zgodze - to oczywiste . Ale to w wypadku cwiczenia , robienia notatek etc.

W wypadku gitarzysty , ktory wie jak chce brzmiec i co chce grac , urzadzenie takie jak multiefekt jest - jak mi sie wydaje - zbedne . Chodzi mi wlasnie o to srodowisko , juz bardziej sceniczne . Bo jesli mowimy o bardziej budzetowych rozwiazaniach , to oczywiste . Jesli ktos ma swoje brzmienie , to je ma i nie bedzie potrzebowal 50 wzmacniaczy w kostce .

To z pewnoscia dwa rozne swiaty - zgadzam sie . Ale to nieco wyglada tak , jakby jeden nachodzil na drugi . Zadna symulacja nie zastapi oryginalu . A jesli realizator jest gluchy , to mimo ze gitare ladnie nagrasz na POD'zie , to ten Ci popsuje nagranie bebnow i jest cienko

pozdrawiam;

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 17 sie 2004, 09:08

Ano! Dziekuję za uznanie ale to absolutnie nie wymagało ode mnie żadnej odwagi. Poza tym pkt.7 (jak zapewne zauważyłeś) wyposażoney jest w wyjaśnienie co maiałem na myśli pisząc o JAKOŚCI. Żeby nie było wątpliwości: nie chodzi mi o techniczną jakość samego urządzenia lecz o jakość dźwięku. Mnie ta jakość absolutnie odpowiada. Aprop...komuś się POD rozleciał?

pozdrowiska
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 17 sie 2004, 09:21

Dog Head! Równie dobrze mógłbyś zaproponować społeczeństwu własnoręczne pieczenie chleba, sadzenie ziemniaków w doniczce i uprawę ryżu w wannie podgrzewanej lampą kwarcową. Idąc dalej: sam rób wędliny, hoduj w piwnicy rogaciznę i nierogaciznę, na strychu uprawiaj herbatę i wypielęgnuj sobie na zimę z 10 buraków cukrowych, z których sobie niewyrafinowany cukier zrobisz w/g wszelkich prawideł.

Dobra, nie ma co. W gruncie rzeczy masz rację...ale są czasy w których coraz więcje rzeczy możemy kupić "półwyprodukowane" i w fazie zupełnego surowca. Nie ma ani w jednym aniw drugim niczego złego.

Jak Ty z pierogami to ja Ci majonezem: Jestem fanem domowej kuchni. Sam uwielbiam gotować i eksperymentować ale nigdy w życiu ani mnie ani nikomu z mojej rodziny nie udało się zrobić własnoręcznie majonezu. Ten z fabryki jest niedościgniony w smaku. Tylko, proszę nie pisz i o emulgatorach...pliiiiz
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Redakcja

Post autor: Redakcja » wtorek 17 sie 2004, 12:36

...Jestem fanem domowej kuchni. Sam uwielbiam gotować i eksperymentować ale nigdy w życiu ani mnie ani nikomu z mojej rodziny nie udało się zrobić własnoręcznie majonezu. Ten z fabryki jest niedościgniony w smaku ...

totalne OT, ale potwierdzam. Też próbowałem, wyszło 4x drożej i ...x razy gorzej .
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » wtorek 17 sie 2004, 13:15

a ja mam pytanko...

skoro mowa o symulatorach - to co sadzicie o np Amplitube?
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 17 sie 2004, 13:26

skoro mowa o symulatorach - to co sadzicie o np Amplitube?

...

Taki soft jak Amplitube, czy Revalver czy Guitar Rig ( w wersji wtyczkowej ) to już zupełnie inna bajka. Tu moim zdaniem gdzie indziej leży środek ciężkości a co za tym idzie wykorzystanie. Tu (kosztem jakości brzmienia) chodzi o obróbkę ( tam i z powrotem i bez konca....) plików audio...czyli coś dla poszukiwaczy. Koncepcje brzmieniowe można zmieniać niemal bezustannie ( bo plik źródłowy wciąż ten sam) i za tę zaletę gotów jestem postawić nieco gorszą jakość brzmienia i brak niektórych cech, którymi mogą się poszczycić sprzętowe symulatory.

pozdrowiska

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » wtorek 17 sie 2004, 13:49

Taki soft jak Amplitube, czy Revalver czy Guitar Rig ( w wersji wtyczkowej ) to już zupełnie inna bajka.

Zgadzam sie w pelni ze inna bajka.. tylko nie rozumiem tych dziwnych dyskusji p.t. "wyzszosc zywej lampy nad symulatorami".. Przeciez dla kazdego gitarzysty liczy sie BRZMIENIE jak rozumiem..

Ja to widze tak: nieistotne w jakis sposob uzyskalem ten czy inny sound - wazne ze jest TAKI jak chcialem prawda? Skoro sprawe zalatwia symulator - to o co chodzi? A jesli nie zalatwia - to juz inna sprawa - trzeba kupic lampowe graty.. Ostatnio sie przygladalem troche symulatorom - Amplitube, V-amp, niestety PODa nie mialem w rece.. Musze powiedziec ze te dwa jak dla mnie maja satysfakcjonujace brzmienie - w kazdym razie znacznie leszpe od wiekszosci multiefektow gitarowych jakie widzialem. Po Waszych postach mysle ze musze obejzec rowniez PODa - tak z ciekawosci.. Natomiast konkludujac - nie bede sie wzbranial przed uzywaniem symulatorow w studio - nawet majac do dyspozycji sprzet lampowy Dla mnie liczy sie efekt - nie sposob jego osiagniecia..

Nadal chetnie poznam wasze zdanie o Amplitube - na jakich gitarach strunach i przetwornikach kablach oraz kartach dzawiekowych testowaliscie te wtyczke - moze ktos dysponuje probkami z sesji?

[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 17 sie 2004, 15:40

Ja to widze tak: nieistotne w jakis sposob uzyskalem ten czy inny sound - wazne ze jest TAKI jak chcialem prawda? Skoro sprawe zalatwia symulator - to o co chodzi? A jesli nie zalatwia - to juz inna sprawa - trzeba kupic lampowe graty..

======

Otóż to. Właśnie to.

DogHead

Post autor: DogHead » wtorek 17 sie 2004, 16:23

Dog Head! Równie dobrze mógłbyś zaproponować społeczeństwu własnoręczne pieczenie chleba, sadzenie ziemniaków w doniczce i uprawę ryżu w wannie podgrzewanej lampą kwarcową. Idąc dalej: sam rób wędliny, hoduj w piwnicy rogaciznę i nierogaciznę, na strychu uprawiaj herbatę i wypielęgnuj sobie na zimę z 10 buraków cukrowych, z których sobie niewyrafinowany cukier zrobisz w/g wszelkich prawideł.

Dlaczego nie, jak ktos chce, moze i lubi?

Pieke czasem chleb (gatunkow do wyboru) i nie narzekam.

Ze swej strony tylko chce, zeby producenci i sprzedawcy zywnosci (i nie tylko) oferowali mi towar uczciwie i bez wciskania ciemnoty.

==========

Dobra, nie ma co. W gruncie rzeczy masz rację

Jam mam zawsze racje i nic na to nie poradze...

==========

...ale są czasy w których coraz więcje rzeczy możemy kupić "półwyprodukowane" i w fazie zupełnego surowca. Nie ma ani w jednym aniw drugim niczego złego.

Nie ma, pod warunkiem ze jest tak jak piszesz i nie jestes nabijany w butelke kupujac cos "autentycznego", "naturalnego". "tak jak..", itd, itp...

Nie mam tez nic przeciwko "fast foodom", mrozonkom i innym daniom gotowym, bo od czasu do czasu Z KONIECZNOSCI musze sie z nich skorzystac. Ostrzegam tylko przed poleganiem na tym badziewnym "jedzeniu". Wiosna tego reoku pewien amerykanin nakrecil film dokumentalny pt "Super Size Me", ktory ma wejsc na ekrany w Polsce jesienia. Facet przez miesiac, bedac pod obderwacja lekarzy odzywial sie TYLKO w McDonaldzie, urozmaicajac sobie diete w ramach dostepnego menu. Tyc zaczal natychmiast, po dwoch tygodniach zaczely mu wysiadac nerki i watroba, potem dostal jakiejs arytmii serca, mial klopoty ze spaniem, mial zaburzenia nerwowe i dopadlo jeszcze pare innych plag. Lekarze w trzecim tygodniu blagali go, zeby przerwal swoj projekt, bo nie gwarantowali czy jego organizm to wytrzyma. Smacznego...

==========

Jak Ty z pierogami to ja Ci majonezem: Jestem fanem domowej kuchni. Sam uwielbiam gotować i eksperymentować...

To swietnie. W takim razie wiesz o co mi chodzi.

==========

... nigdy w życiu ani mnie ani nikomu z mojej rodziny nie udało się zrobić własnoręcznie majonezu.

Prawdobodobnie sie zle ozeniles.

A najlepszym dowodem jest, ze z tego co pamietam to Twoja zona lubi moja pisanine.

(Pozdrowienia dla Malzonki)

==========

Ten z fabryki jest niedościgniony w smaku. Tylko, proszę nie pisz i o emulgatorach...pliiiiz

No wiec jesli chodzi o emulgatory...

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 17 sie 2004, 16:30

Prawdobodobnie sie zle ozeniles.

A najlepszym dowodem jest, ze z tego co pamietam to Twoja zona lubi moja pisanine.

(Pozdrowienia dla Malzonki)

==========

Jak nic Admin nas "spałuje" za OT

ale ja tylko w imieniu Małżonki: DZIĘKUJĘ

ale dlaczego uważasz mój ożenek za zły to za nic pojąć nie mogę....;-)

mam żonę która lubi inteligentne teksty,a majonez kupujemy w sklepie....czegóż nam więcej trzeba?

pozdrowienia "od mnie"

ODPOWIEDZ