Multitest 16-tu kart dźwiękowych

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
AXIS
Re: Multitest 16-tu kart dźwiękowych

Post autor: AXIS » piątek 13 sie 2004, 15:39

przyznajcie się panowie: objechano wasze karty dźwiękowe? ;)

Poprawka: objechano wszystkie testowane karty dźwiękowe

Ciekawi mnie w związku z tym, czy istnieje jakaś karta, której odsłuch byłby dla osób testujących satysfakcjonujący...

Pozdrawiam,

Maciej R.

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » piątek 13 sie 2004, 15:56

Jeszcze jedna kwestia.

Z całym szacunkiem, ale mnie niezbyt interesują te smyki i kalafonia

Ja akurat zajmuję się muzyką elektroniczną i szkoda, że materiał odsłuchowy był tylko z kręgu Jazz/Pop/Rock. Uważam, że dobrze byłoby odsłuchać przynajmniej 1 płytę z gatunku el-muzyki, np. Vangelisa lub J.M. Jarre'a.

Pozdrawiam,

Maciej R.

Redakcja

Post autor: Redakcja » piątek 13 sie 2004, 16:13

...Z całym szacunkiem, ale mnie niezbyt interesują te smyki i kalafonia

Mnie też kiedyś specjalnie nie interesowały, dopiero z czasem nabrałem do nich szacunku. Jak pewnie każdy w tej branży.

...Uważam, że dobrze byłoby odsłuchać przynajmniej 1 płytę z gatunku el-muzyki, np. Vangelisa lub J.M. Jarre'a...

Nie słuchaliśmy płyt. Przeczytaj uważnie co zostało już napisane, a dowiesz się dlaczego. Polecam post Ryby.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » piątek 13 sie 2004, 21:06

Mnie też kiedyś specjalnie nie interesowały, dopiero z czasem nabrałem do nich szacunku. Jak pewnie każdy w tej branży.

Co mam poradzić, że zajmuję się muzyką elektroniczną? Takiej słucham, taką produkuję, taką wydaję...:-)

Nie słuchaliśmy płyt. Przeczytaj uważnie co zostało już napisane, a dowiesz się dlaczego. Polecam post Ryby.

Tak, oczywiście. W takim razie czy nie warto było odsłuchać choć jednego WAV-a z muzyką elektroniczną? Czy o doborze materiału audio do testów zadecydowały osobiste preferencje muzyczne osób przygotowujących?

Nie chciałym się mądrzyć, ale ja przygotowałbym materiał odsłuchowy z zakresu: Jazz, Rock, Pop, Klasyka, Elektronika, Dance. Taki przekrojowy materiał dałby możliwość oceny, do produkcji którego gatunku muzyki dana karta jest bardziej lub mniej predestynowana brzmieniowo.

Natomiast sam test jest przedsięwzięciem godnym najwyższego uznania. Chwała Wam, Panowie, za to, że podjęliście się takiego monumentalnego zadania.

Co do spostrzeżeń testujących: nie zaskoczyły mnie słabe oceny kart Creamware, są one raczej przeciętne brzmieniowo - ich siła tkwi w potężnych możliwościach jakie daje ta platforma w zakresie wirtualnej syntezy/efektów/miksowania.

Zdziwiła mnie natomiast słaba ocena Audiophile 2496. Karta w prasie zachodniej zbierała doskonałe opinie, między innymi za jakość przetworników i brzmienie (oczywiście w swojej klasie).

Pozdrawiam,

Maciej R.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » sobota 14 sie 2004, 16:17

......Dlaczego nie mogę odpalić tego testu? Wszystkoe firewalle mam wyłączone, a i tak nie można załadować podstronek (w tym multitestu).

To jest powod, dla ktorego nie odwiedzam tej niewatpliwie ciekawej witryny.

Od strony technicznej rozwiazanie jest kompletnie do bani.

Hubi

...

na dole strony jest info - przeczytaj. Pewnie masz wyłączone nawigowanie w ramkach...

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » sobota 14 sie 2004, 16:25

Nie chciałym się mądrzyć, ale ja przygotowałbym materiał odsłuchowy z zakresu: Jazz, Rock, Pop, Klasyka, Elektronika, Dance. Taki przekrojowy materiał dałby możliwość oceny, do produkcji którego gatunku muzyki dana karta jest bardziej lub mniej predestynowana brzmieniowo.

## tak tak... wówczas test musiałby trwać 2 miesiące. Wierz mi, że osoby biorące udział w teście mieli przechlapane. Ciągle na najwyższych obrotach percepcji - to strasznie męczące.

Zdziwiła mnie natomiast słaba ocena Audiophile 2496. Karta w prasie zachodniej zbierała doskonałe opinie, między innymi za jakość przetworników i brzmienie (oczywiście w swojej klasie).

## 4 lata temu - OK. Ale od tego czasu sporo się zmieniło

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

ODPOWIEDZ