Multitest 16-tu kart dźwiękowych

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Master
Re: Multitest 16-tu kart dźwiękowych

Post autor: Master » piątek 13 sie 2004, 00:11

Pyt, dotyczace ADAM-ow ..... czytajac rozne recezje dowiedziałem sie ze to praktycznie kopia NS -10 tek .tutaj dowiaduje sie ze nie tak do konca wiec biorac pod uwage oba zestawy , czy moze ktos opisac roznice miedzy nimi ? Pytam dlatego gdyz pracuje na Mackie HR 824 , posiadam takze NS10 , ktorych praktycznie nie uzywam , wiec moze warto je zamienic na ADAMY ?

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » piątek 13 sie 2004, 01:40

......Sorry ale musze sie odezwać...

Sorry Sroka, ale masz najwyraźniej problem ze zrozumieniem czytanego tekstu.

Przeczytaj jeszcze raz uważnie sam test, wszystkie wypowiedzi, przejrzyj nasz artykuł a znajdziesz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania i wątpliwości.

...

Sorry, ale ta wypowiedz nie była skierowana do pańskiej osoby i to, że przytoczyłem kilka pańskich spostrzeżeń nie miało być akurat problemem tej dyskusji.

A o zrozumienie tekstu to może być pan spokojny zrozumiałem na tyle żeby znaleźć powód do dyskusji.

Pozdrawiam, Sroka
Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
Zbych

Post autor: Zbych » piątek 13 sie 2004, 07:19

Sroka, zgadzam się z Tobą w 100%. Obawiam się, że nie doczekamy się normalnej odpowiedzi na nasze pytania. Wniosek: "multitest" był spotkaniem kumpli, którzy trochę chcieli posłuchać kart dźwiękowych. Metodologia testu nie do końca przemyślana.

Zbych

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » piątek 13 sie 2004, 08:25

...Sroka, zgadzam się z Tobą w 100%. Obawiam się, że nie doczekamy się normalnej odpowiedzi na nasze pytania. Wniosek: "multitest" był spotkaniem kumpli, którzy trochę chcieli posłuchać kart dźwiękowych. Metodologia testu nie do końca przemyślana.

przyznajcie się panowie: objechano wasze karty dźwiękowe? ;)

Może test nie był przeprowadzony idealnie, ale testowanie 16 kart... to nie jest łatwa sprawa (jak się domyślam). Uważam, że takie testy (jak wszystkie) są bardzo potrzebne! Poza tym: trzeba złapać DYSTANS. To są ludzie, a nie wyrocznie, a testowano układy zamieniające dyferki za dźwięk! Z pewnością różnice między nimi były dość subtelne, ale trzeba było coś napisać.

Nawet jeśli było to "spotkanie kumpli" to bardzo się cieszę, że do niego doszło, że posłuchali tych kart i napisali swoje spostrzeżenia!

pozdr.

Bartos

(entuzjasta testu :) )

Awatar użytkownika
Zbych

Post autor: Zbych » piątek 13 sie 2004, 08:46

przyznajcie się panowie: objechano wasze karty dźwiękowe? ;)

Niestety nie. Mojej karty nie przetestowali

Może test nie był przeprowadzony idealnie, ale testowanie 16 kart... to nie jest łatwa sprawa (jak się domyślam).

Nikt nie napisał, że to łatwa sprawa. Wręcz przeciwnie - duże i trudne przedsięwzięcie. Z tego powodu tym bardziej ubolewam, że tyle pracy poniekąd zmarnowano przez m.in. brak pożądnie opracowanej metodologii, brak mądrego doboru materiału odsłuchowego i słuchaczy (którzy za odsłuchy powinni dostać kasę, żeby przyłozyli się do tego co robią i nie wychodzili w trakcie ).

Zbych

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » piątek 13 sie 2004, 09:07

...Pyt, dotyczace ADAM-ow ..... czytajac rozne recezje dowiedziałem sie ze to praktycznie kopia NS -10 tek .tutaj dowiaduje sie ze nie tak do konca wiec biorac pod uwage oba zestawy , czy moze ktos opisac roznice miedzy nimi ? Pytam dlatego gdyz pracuje na Mackie HR 824 , posiadam takze NS10 , ktorych praktycznie nie uzywam , wiec moze warto je zamienic na ADAMY ? ...

w duzym skrocie - maja wiecej dolu, bardziej energetyczne, gora dzieki glosnikom ART utrzymuje standard adamowski, tym samym bedac przeciwienstwem piaszczystych charczacych wrecz nieraz NS10, brzmienie calosci jest klarowne, bardzo szczegolowe, jedyny minus to lekkie zdudnienie pojawia sie tak na ucho ok. 250-300 Hz.

polecam jako monitory bliskiego pola do miksowania materialu, ale rowniez i do zwyklego sluchania muzyki.

fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » piątek 13 sie 2004, 09:17

Witam.

1. Jestem pewny, że autorzy testu gdyby mieli okazję zrobić to po raz wtóry, też by co nieco zmienili.

2. Chylę czoła przed całą inicjatywą. To ogromny wysiłek wymagający olbrzymiej dawki CHCENIA. O to ostatnio bardzo trudno.

3. Żeby nie było za słodko - pozycja słuchających względem monitorów- Tu jest na pewno słaby punkt. Na dodoatek recenzencji chyba zmieniali miejsca odsłuchu.

4. Dlaczego uważa się że ANF-10 to kopia NS-10? Nie mają konstrukcyjnie żadnego elementu wspólnego.

5. Co wynika z tego, że karty jednym się podobają a drugim nie? Czy to oznacza, że ktoś posiadający złą, w opinii Recenzentów, kartę NIGDY nie zrobi na niej porządnej muzyki.....? A ten co ma kartę "pięknie grającą" będzie produkował hit za hitem? Absurd.

6. Rację miał MB w przedbiegach do testu ( o ile dobrze zrozumiałem) różnice w potencjale technicznym kart leżą daleko poniżej percepcji słuchowej słuchacza, nawet najbardziej zaprawionego w bojach - a przecież nie o gusta tu chodzi.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Redakcja

Post autor: Redakcja » piątek 13 sie 2004, 09:37

...Jestem pewny, że autorzy testu gdyby mieli okazję zrobić to po raz wtóry, też by co nieco zmienili...

Pewnie tak, z pewnością przyłożymy większą uwagę do wypowiedzi mających się ukazać w druku. Co innego skróty myślowe pisane na własny użytek, a co innego "wypowiedź dla prasy" . Musimy także popracować nad odpowiednią reklamą takich akcji. O ile przy testach oprogramowania było nas aż za dużo (ku naszej nieukrywanej radości) to w tym przypadku mogłoby spokojnie dojechać jeszcze parę osób. Tu bardzo chciałbym liczyć na przyszłość na osoby wypowiadające się krytycznie w tym temacie.

...Żeby nie było za słodko - pozycja słuchających względem monitorów- Tu jest na pewno słaby punkt. Na dodoatek recenzencji chyba zmieniali miejsca odsłuchu....

Nie, tu zdjęcia nie oddają prawdy. W rzeczywistości każdy z nas miał czas na indywidualny odsłuch bezpośrednio przed monitorami.

...Dlaczego uważa się że ANF-10 to kopia NS-10? Nie mają konstrukcyjnie żadnego elementu wspólnego...

To pewnie wina samego producenta, któremu nieopatrznie wymknęła się taka "reklama".

...Wniosek: "multitest" był spotkaniem kumpli, którzy trochę chcieli posłuchać kart dźwiękowych...

Tak, było to spotkanie kumpli. Kumpli - nie wielbłądów, jak widać na specjalnie w tym celu pstrykanych zdjęciach , którzy chcieli przy okazji jeszcze czegoś się dowiedzieć i podzielić się tym z innymi. Za darmo. Co więcej, mamy ochotę to kontynuować. Jak już pisałem wcześniej, zapraszamy wszystkich chętnych.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » piątek 13 sie 2004, 09:49

zapraszamy wszystkich chętnych, im więcej nas będzie tym lepiej.

...

Ja chętnie się przyłączę....

pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 13 sie 2004, 12:07

...zapraszamy wszystkich chętnych, im więcej nas będzie tym lepiej.

...

Ja chętnie się przyłączę....

pozdrowienia...

Popieram Inicjatywe, .......

ODPOWIEDZ