Vsampler 3 - czytanie kontrolerów

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
aros
Vsampler 3 - czytanie kontrolerów

Post autor: aros » czwartek 12 sie 2004, 12:20

Jestem w posiadaniu Vsamplera3 który pracuje w Nuendo 1.6.

Mój problem dotyczy kontrolerów których ów sampler nie chce

czytać automatycznie. Wiem ,że jest w nim funkcja:”midi learn”

ale nie potrafię się z nią uporać. Czyżby była konieczność uczenia

w/w samplera wszystkich kontrolerów kolejno – zawartych

w pliku midi?

Jeśli tak, to bardzo proszę o przykład w zastosowaniu pitch weel,

lub expresion.

Z góry dziękuję za pomoc.

WG

Re: Vsampler 3 - czytanie kontrolerów

Post autor: WG » czwartek 12 sie 2004, 16:15

Kontroler Pitch-Wheel działa zawsze domyślnie w zakresie od -2 do +2 półtonów. Sprawdź czy przypadkiem reakcja na Pitch-Bend nie jest włączona w samplerze. Opcja Edit -> Instrument Options -> Midi Controllers -> Pitch Bend Wheel. Standardowe ustawienie to 1200 cents. W zakładce tej aby ustawienia zadziałały natychmiast należy kliknąć w przycisk "Copy settings to selected instrument".

Możliwe, że w oknie modulacji Mod któryś z ustawionych kontrolerów dodatkowo "zeruje" strojenie.

-----------------------------------------------------------------

Kontroler expression jest pominięty w tym samplerze z resztą jak w wielu innych. Zamiast tego funkcjonuje kontroler Volume.

Można przyporządkować Expression -> Volume w opcjach samplera Options -> Midi -> Preferences -> Controller Map. Ale może to wtedy powodować trochę pomyłek gdyż głośność będzie zależna od jednego lub drugiego kontrolera.

Lepszym sposobem będzie dodanie w oknie modulacji tego kontrolera i jego przyporządkowanie do sterowania głośnością instrumentu, wtedy pracuje on niezależnie od kontrolera Volume.

1. W polu okna "Edit -> Instrument Options -> MIDI Controllers -> User Defined Controllers" ustaw Ctrl#1 = Expression Coarse (Ctrl#11)

2. W polu modulacji "Mod -> Instrument Modulation" uaktywnij taki zestaw User Controller 1 - Volume Amount Ctrl - Instrument Volume

---------------------------------------------------------------

Midi Learn służy do sterowania suwakami w mikserze samplera.

Prawym przyciskiem myszy kliknij na wybrane pokrętło lub suwak i wybierz opcję z menu MIDI Remote -> Add Assignment. Jeżeli podepniesz Expression pod suwak głośności to również to zadziała.

PS. Wskazówki na podstawie wersji 3.1 beta 2. Być może nowsze wersje są bardziej rozbudowane i został dodany ten kontroler.

aros

Re: Vsampler 3 - czytanie kontrolerów

Post autor: aros » czwartek 12 sie 2004, 21:24

Szanowny WG.

Bardzo dziękuję za te niezmiernie ważne dla mnie odpowiedzi.

Po zastosowaniu się do twoich wskazówek mój bas wreszcie zaczął

grać tak jak powinien. Wszystko działało : Pitch B.Wheel i Expresja również.

Ale jakże wielkim szokiem było dla mnie, gdy po przeładowaniu nowej próbki

sampler jakby zapomniał o wszystkim. W i e l e kolejnych prób nie przyniosło skutku.

Muszę dodać, że bas w tym utworze jest potraktowany specjalnie. Tzn. jego glissanda

często wychodzą poza cały ton. Jest to skutkiem wzajemnego odziaływania dwóch kontrolerów : wheel oraz Pitch Bend Sensywity - z grupy RPN.(Szkoda, że nie możesz

tego usłyszeć). I teraz nie wiem czy ja coś popsułem czy Vsampler nie radzi sobie

z takimi sztuczkami. Co o tym sądzisz? A może ktoś otarł się o podobne problemy?

Czekam z niecierpliwością na odpowiedż.
[Post edytowany przez Admina w dniu 12/08/2004]

ODPOWIEDZ