High End-owy preamp

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
tequila_inc
High End-owy preamp

Post autor: tequila_inc » wtorek 10 sie 2004, 15:13

Witam , przymierzam się do wymiany mojego IVORY 5051 na wyższej jakości procesor dźwieku.Testowałem już kilka modeli i wybór padnie na któryś z egzemplarzy Millenia Media , Manley , Avalon badź Tl Audio z niebieskiej serii . NIm podejmę decyzję ( w końcu to duży wydatek ) chciałem zapytać o Waszą opinię.

Dodam tylko iż tor audio bedzie uzupełniony o mikrofon Brauner oraz przetwornik A/D LUCID i bedzie służył głownie nagraniom wokali oraz gitary basowej i innych gitar w studiu zajmującym sie głownie produkcjami z pogranicza Funku/r'n'b i hip hopu. Proszę o Wasze opinie ,

pozdrawiam.

DogHead

Re: High End-owy preamp

Post autor: DogHead » wtorek 10 sie 2004, 17:11

... NIm podejmę decyzję ( w końcu to duży wydatek ) chciałem zapytać o Waszą opinię.

Jak gleboka jest Twoja kieszen?

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » wtorek 10 sie 2004, 21:53

do twojej listy dopisz jeszcze groove tubes ViPrezupelnie serio polecam, jesli celujasz w ta polke cenowa i jakosciowa.
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » wtorek 10 sie 2004, 22:01

aha, a jesli chodzi o podane przez ciebie marki, to wg mnie kolejnosc jest taka :

1. Manley i Millenia - ciezko mi wybrac ktory lepszy bo obydwa sa znakomite, jednak kazdy ma troche inny charakter brzmienia (aha, rozumiem ze mowimy o manleyu lampowym ?)

2. Avalon - nie zawsze przewidywalny, dla mnie ma nieco mniej kulturalne i klasowe brzmienie od powyzszych

3. TLAudio - koniec tej stawki. bardzo uniwersalny sprzet, z rownie uniwersalnym brzmieniem niestety, pare "zdziebek" za malo charakteru i unikatowosci

a co do innych urzadzen to rowniez bardzo polecam Tube Tech - dunska firma, rzetelne, bardzo ascetyczne urzadzenia, ale mega-brzmiace, chociaz mi z ich ofertu najbardziej podobaja sie kompresory, to jednak warto wziac je pod uwage

fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » środa 11 sie 2004, 09:59

3. TLAudio - koniec tej stawki. bardzo uniwersalny sprzet, z rownie uniwersalnym brzmieniem niestety, pare "zdziebek" za malo charakteru i unikatowosci

I to moze czasem byc zaleta. Uzywam niebieskiego C1. Preamp brzmi po prostu slicznie. Gdy po zakupie urzadzenia bawiac sie nim wpielem klawisz, brzmienia przepuszczone przez jego lampki zwalily mnie z nog. A compresor - wprawdzie nie mialem do czynienia z wieloma, ale ten brzmi w moim odczuciu swietnie. Byc moze nie jest tak radykalny jak niektore, szczegolnie tansze i trzeba sie do niego nieco przyzwyczaic, ale jest naprawde bardzo wdzieczny. Dluuugo nie bede szukal nowego toru :)

pozdrawiam.

tequila_inc

Post autor: tequila_inc » środa 11 sie 2004, 12:24

...3. TLAudio - koniec tej stawki. bardzo uniwersalny sprzet, z rownie uniwersalnym brzmieniem niestety, pare "zdziebek" za malo charakteru i unikatowosci

I to moze czasem byc zaleta. Uzywam niebieskiego C1. Preamp brzmi po prostu slicznie. Gdy po zakupie urzadzenia bawiac sie nim wpielem klawisz, brzmienia przepuszczone przez jego lampki zwalily mnie z nog. A compresor - wprawdzie nie mialem do czynienia z wieloma, ale ten brzmi w moim odczuciu swietnie. Byc moze nie jest tak radykalny jak niektore, szczegolnie tansze i trzeba sie do niego nieco przyzwyczaic, ale jest naprawde bardzo wdzieczny. Dluuugo nie bede szukal nowego toru :)

pozdrawiam....

mam podobną opinię . przez 2 tygodnie testowałem C1 w domu i wiem że sound jest naprawdę niezły .

Kalamb

Post autor: Kalamb » środa 11 sie 2004, 21:33

...Witam , przymierzam się do wymiany mojego IVORY 5051 na wyższej jakości procesor dźwieku.Testowałem już kilka modeli i wybór padnie na któryś z egzemplarzy Millenia Media , Manley , Avalon badź Tl Audio z niebieskiej serii . NIm podejmę decyzję ( w końcu to duży wydatek ) chciałem zapytać o Waszą opinię.

Witam

Oduck ma racje jeżeli chcesz wejść w tą półkę jakościowa to Millrenia Media,Manley,Tube Tech,Avalon ...

tranzystorowy , czy lampowy to w tzw.class A (między innymi transformator wejściowy i wyjsciowy

z racji muzy proponuję zainteresuj się preampami firmy Neve mod 1081 lub 1073.Te same moduły produkuje firma Vintech Audio modele X81 X73

równiez proponuje Pendulum Audio MDP-1

C1 posiada niestety układy scalone na wejściu i wyjściu a to jużnie to!

pozdrawiam Bogdan

DogHead

Post autor: DogHead » czwartek 12 sie 2004, 01:36

Nie okresliles sie tequila_inc z budzetem, a szkoda bo pomogloby to w dokonaniu wyboru. Wiele firm tu wymienionych ma w swej ofercie po kilka modeli i rozrzut cenowy moze byc spory.

W przypadku TL Audio to o ile seria Ivory jest warta swej ceny, to majac wydac kase na Classic zastanowilbym sie czy nie szukac gdzies indziej, choc gra to nie najgorzej i moze sie podobac, jesli nie porownalo sie z konkurencja.

Tube-Tech to solidna propozycja choc preampy to nie jest ich najmociejsza strona a specjalnoscia sa raczej korektory i kompresory.

Jesli chodzi o Avalony, to nie jestem specjalnym fanem (choc przyznam ze wygladaja bajerancko). Jak to okreslil oduck - "nieprzewidywalne" ale... akurat w zestawieniu z Braunerem ta kombinacja moze grac. I chyba cos w tym jest, bo na wystawach i prezentacjach Avalon uzywa do demonstracji Braunerow.

Jesli chodzi o Millennia, to faktycznie wysoka jakosc ale chyba nie do typu muzyki jaki chcesz nagrywac. Raczej do klasyki, jazzu itp...

Manley bardziej Ci bedzie "lezal". To radze sprawdzic.

Sprawdza sie tez wspomniane konstrukcje oparte na klasycznych Neve'ach. Nie trzeba szukac az za oceanem (Vintech Audio, Great River, itp...). Blizej jest szwedzki Vintagedesign. Warte uwagi...

Kolejna propozycja to Trident S20, jesli chcesz tylko preamp albo (juz za wieksza kase) S40 czy S80 z wszelkimi wodotryskami.

Konstrukcje oparte na pierwszych Tridentach serii A robi Daking w USA i gra to swietnie ale nie kazdemu moze sie podobac brzmienie "vintage".

Nikt nie wspomnial tu o Universal Audio, a szkoda bo tranzystorowy model 2108 jest wart uwagi, IMHO nawet bardziej niz modele lampowe tej firmy.

Do muzyki ktora chcesz nagrywac swietnie tez sie nada API.

Jest w czym wybierac.

A wspomniany tez w ktoryms poscie GT Vipre to pod wieloma wzgledami nie tylko inna polka, to nawet inne pietro.

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » czwartek 12 sie 2004, 14:33

co do bloku kompresji w TLA C1 (mam to urzadzenie w studio, stad moje wnioski) to lepiej... jej nie uzywac. przy agresywniejszych ustawieniach jej dzialanie jest mocno kryminogenne w stosunku do barwy, a jak mam uzywac minimalnych ustawien to juz wole w ogole ich nie uzywac, bo po co?:)

poza tym moja opinia dotyczy preampow samych w sobie, a jako goly preamp TLAudio C1 jest raczej sredni.

co do Universal Audio, to bardzo szanuje ta firme (LA2A to jedno z moich marzen), ale niestety z jej preampami mialem do czynienia zbyt krotko zeby cos o nich powiedziec. niemniej wnioskujac z jkakosci innych jej urzadzen, jestem gotow uwierzyc, ze maja duzo do zaoferowania.

a co do API, to wiudzialem kiedys na targach jej urzadzenia i szczegolnie zaciekawil mnie channel strip, ktory jest niczym innym, tylko kanalem z duzej konsolety, ktory z tego co pamietam , mozna kupic nawet w ilosci szt. 1, co jest bardzo ciekawym rozwiazaniem, szczegol;nie, ze za oceanem firma ta jest bardzo powazana i uwazana za brzmieniowego kolege takich tuzow jak SSL czy Neve. chcialbym kiedys to sprawdzic.

zgadzam sie rowniez, ze warto poszukac jakich megastarych konstrukcji, kiedys pewien znany trojmiejski artysta radzil sie mnie w dziedzinie preampow wlasnie, polecilem mu pare moich faworytow, a ostatecznie zakupil (od wlasciciela niejakiego studia Obuh, ktory ma istne muzeum tego typu sprzetow, big respect) dwa starenkie siemensy, ktore kladly wszystkie nowe(czy tez nowe-stare) konstrukcje na leb , na szyje,...
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » czwartek 12 sie 2004, 16:04

API, Chandler, GML ! uh... doskonałą składnicą opinii (faktycznych użytkowników) jest www.gearslutz.com - dział High End !
Warszawa - 'home' studio

ODPOWIEDZ