Pozdrawiam wszystkich pięknie.
mam trochę lamerskie pytanie?
jak sie synchronizuje dwa urządzenia żeby razem sobie chodziły, np dwa sekwensery, a konkretnie programy na dwóch laptopach, które mają być zsynchronizowane w sytuacji live. wiem ze to pewnie proste, chodzi o to którymi gniazdami na kartach i jakimi kablami itp
miyabi
Synchronizacja dwóch laptopów
perkusista, pianista,dyrygent, remixer
Re: Synchronizacja dwóch laptopów
nigdy nie uzywalem komputera w sytuacji live, ale wydaje mi sie ze najrozsadniejszym rozwiazaniem bedzie polaczenie komputerow kablem MIDI i sterowanie jednego laptopa drugim za pomoca MTC (midi timecode). jeden musi byc masterem, czyli nadrzednym, i to w nim bedziesz dopalal "play" ze sie tak wyraze, a drugi bedzie slavem, czyli "niewolnikiem", czyli inaczej podrzednym, i on bedzie sie sluchal mastera.
warunkiem jest oczywiscie posiadanie dwoch interfejsow midi, po jednym dla kazdego laptopa, i odpowiednio dlugiego kabla midi (w zaleznosci od odleglosci na scenie)
warunkiem jest oczywiscie posiadanie dwoch interfejsow midi, po jednym dla kazdego laptopa, i odpowiednio dlugiego kabla midi (w zaleznosci od odleglosci na scenie)
fan dobrego brzmienia ;)
- stevelukather
Re: Synchronizacja dwóch laptopów
W masterowym sekwencerze musisz ustawic wysylanie MTC po danym porcie midi a w slave(na drugim laptopie) w sofcie musisz ustawic odbior MTC z portu do ktorego jest wpiety kabel midi!SL