Tani, a dobry mikser do domowego studia

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
hardstep
Re: Tani, a dobry mikser do domowego studia

Post autor: hardstep » czwartek 19 lut 2004, 20:33

...gdzie w polsce mozna kupic 16/6fx??(najlepiej na raty:-D!)

bylem na stronie dystrybutora i noge znalezc???

pozdrawiam ...

Jest na http://muzyczny.pl/sklep/szczegoly.php?id=3016&id_towaru=Y-MG-16%2F6FX&gid=12 Yamaha MG-16/6FX za 2190zł.

Pozdrawiam,Bartek.

Fant

Post autor: Fant » czwartek 19 lut 2004, 22:18

......gdzie w polsce mozna kupic 16/6fx??(najlepiej na raty:-D!)

pozdrawiam ...

Jest na http://muzyczny.pl/sklep/szczegoly.php?id=3016&id_towaru=Y-MG-16%2F6FX&gid=12 Yamaha MG-16/6FX za 2190zł.

Pozdrawiam,Bartek....

dzieki

from one source all things depend....

3h

Post autor: 3h » piątek 20 lut 2004, 01:07

.........gdzie w polsce mozna kupic 16/6fx??(najlepiej na raty:-D!)

pozdrawiam ...

Pozdrawiam,Bartek....

dzieki

...

...mikserów klasy MG oferującym 16 kanałów miksowania: osiem wejść mikrofonowo-liniowych oraz cztery liniowe wejścia stereofoniczne, dwa z nich wyposażono w monofoniczne przedwzmacniacze mikrofonowe.... ( to ze strony sklepu) ciekawe które z tych szesnastu? hehe.

myślę iż nie jest ci potrzebny korektor + efekty w mikserze do domowego studia , no chyba że bez włączania kompa chcesz miec jakiś tam reverb czy delay na tym na czym aktualnie grasz. osobiście nie maiałem do czynienia z tym modelem yamahy a w podobnej cenie (ok. 2300 PLN) masz soundcrafta folio SX ( 12 kanałów mic/mono + 4 stereo, direct out na pierwszych ośmiu kanałach[pre/post], dłuższe niż w yamaszce 10 cm tłumiki, nie wiem jak z podgrupami) może ktoś spróbuje porównać i ocenić obydwa modele 'łeb w łeb'.

link do folio sx:

http://www.kami.sklep.pl/sklep/product_info.php?cPath=155_224&products_id=1507

pozdrawiam

Awatar użytkownika
belcanto

Post autor: belcanto » piątek 20 lut 2004, 08:15

Do tworzenia muzyki wykorzystuję przede wszytkim instrumenty VSTi dogrywając do tego vocale i gitarę. Czyli jak sami widzicie nie jest to kolosalna aparatura którą muszę podłaczyć do miksera z wieloma wejściami.. .czyli gitara, mikrofon, słuchawki i odsłuchy. Szukam czegos co nie bedzie zniekształcac moich wcześniej stworzonych utworów.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » piątek 20 lut 2004, 08:34

Muzyk - solista czyli człowiek orkiestra pracując sobie w domu, niepotrzebnie wyda kasę na coś wiekszego niż MG10/2 ( to tylko 650PLN).

Zrobi z tym mikserkiem wszytko co trzeba łącznie z nagraniem 8 punktowym żywych bębnów ( o ile takie wstawi do pokoju ) Wszystko wieksze od MG10/2 dla kogoś takiego to wyłacznie niewykorzytsany potencjał i zmarnowane pieniądze, które można przenaczyć na jakieś inserty do MG10/2 ( kompresorek lub inne....)

Ja też się wahałem długo: był i Behringer i Soundcraft i wyższe MG,a potem mnie przycisnęło i musiałem coś kupić, ponieważ na więcej nie było - kupiłęm MG10/2 i cieszę się z tej decyzji bo i tej małej Jamaszki nie wykorzystuję w pełni ( cztery inputy mikrofonowe z phantomem to z aż za dużo dla jednego ).

pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Iommi

Post autor: Iommi » sobota 28 lut 2004, 02:28

Mam małe pytanko, dopiero zaczynam, wiec puki co jestem raczej slabo zorientowany...

Przeczytalem, ze: ''Mikser YAMAHA MG10/2 to urządzenie oferujące 10 kanałów miksowania: dwa wejścia mikrofonowo-liniowe...''

I tu pytanie, skoro ma tylko dwa wyjscia mikrofonowe, to rozumiem, ze nie nagram na nim perkusji zbieranej naprzyklad 5 mikrofonami ?

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » sobota 28 lut 2004, 10:22

Zajrzyj tu http://www.muzyczny.pl/_katalog/index.php?id_fragment=960&id_dzialu=39, a przekonasz się, że ten mikser ma CZTERY dedykowane wejścia mikrofonowe z fantomem ( z czego dwa pierwsze możesz wyposażyć w inserty, więc na "dzieńdobry" masz już cztery mikrofony. POzostałe wejścia 7/8 , oraz 9/10 to wejścia liniowe, w które możesz wpiąć również mikrofony - oczytwiście z użyciem odpowiednich preampów. Wniosek: możesz wpiąć 8 mikrofonów i nagrać perkusję "jak nic".

pozdrawiam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
TikTak
Kontakt:

Post autor: TikTak » środa 04 sie 2004, 15:16

...Zajrzyj tu http://www.muzyczny.pl/_katalog/index.php?id_fragment=960&id_dzialu=39, a przekonasz się, że ten mikser ma CZTERY dedykowane wejścia mikrofonowe z fantomem ( z czego dwa pierwsze możesz wyposażyć w inserty, więc na "dzieńdobry" masz już cztery mikrofony. POzostałe wejścia 7/8 , oraz 9/10 to wejścia liniowe, w które możesz wpiąć również mikrofony - oczytwiście z użyciem odpowiednich preampów. Wniosek: możesz wpiąć 8 mikrofonów i nagrać perkusję "jak nic".

mam pytanie - czy da sie wypuscic sygnal z kilku wejsc mik na oddzielne slady? tzn jak w 10/2 prezentuje sie sprawa z wyjsciami? pzdr
zegartiktaka.pl ||
human beatboxer || Powerbook12", Saffire, Cubase 6, MXL2003, Shure beta58, M-Audio Tampa, Yamaha MSP-5 || Warszawa

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 04 sie 2004, 15:25

mam pytanie - czy da sie wypuscic sygnal z kilku wejsc mik na oddzielne slady?

=========

Generalnie z wejść niczego się nie da wypuścić...chyba że kurz albo bardzo drobną mysz....;-)) ok, dobra...czepiam się

tzn jak w 10/2 prezentuje sie sprawa z wyjsciami? pzdr

======

Więc tak. Tak jak mówiłem:

1. posługując się MG10/2 jesteś w stanie podać na mikser 8 niezależnych sygnałów (np. mikrofonowych, o ile masz dodatkowe 4 preampy mikrofonowe)

2. wypuścić możesz 4 niezależne sygnały:

a) szyna główna L

b) szyna główna R

c) szyna AUX a

d) szyna AUX b

Awatar użytkownika
TikTak
Kontakt:

Post autor: TikTak » piątek 06 sie 2004, 17:39

doskonale! o taka konkretna odpowiedz dokladnie mi chodzilo:) tylko czy tory aux L i R i master L i R nie sa sparowane [czy jak to sie nazywa]? tzn np:

kanal 1 - pan na lewo, wyjscie L

kanal 2 - pan na prawo, wyjscie R

kanal 3 - pan na prawo, aux R

kanal 4 - pan na lewo, aux L

cztery kanaly jednoczesnie w zupelnosci mi wystarcza, chodzi raczej o kilkumikrofonowe sesje semi-live w mieszkaniu:)

da sie to w ten sposob wypuscic bez przydzwiekow [przeciekania dzwieku z jednego kanalu na drugi?]

jesli tak to za jedyne 79 funtow sprawie sobie niedlugo mixerek yamahy:) pzdr
zegartiktaka.pl ||
human beatboxer || Powerbook12", Saffire, Cubase 6, MXL2003, Shure beta58, M-Audio Tampa, Yamaha MSP-5 || Warszawa

ODPOWIEDZ