DC offset
przy nagrywaniu wokalu mam duzy odchył ściezki od środka (nieumiem tego inaczej nazwac) wiem ze redukuje to tzw. wtyczka dc offset lecz ona niedaje mi zadowalającego efektu poniewaz usuwa to tylko na początku i końcu ścieszki a środek tylko nieznacznie. Jak to usunąć, skąd to się bierze. Zauważyłem że problem ten powoduje moj amp, ponieważ wcześniej korzystałem tylko z miksera jako przedwzmacniacza+kompresor, teraz amp+kompresor i powstał problem. Proszę o pomoc
Re: DC offset
...przy nagrywaniu wokalu mam duzy odchył ściezki od środka (nieumiem tego inaczej nazwac) wiem ze redukuje to tzw. wtyczka dc offset lecz ona niedaje mi zadowalającego efektu poniewaz usuwa to tylko na początku i końcu ścieszki a środek tylko nieznacznie. Jak to usunąć, skąd to się bierze. Zauważyłem że problem ten powoduje moj amp, ponieważ wcześniej korzystałem tylko z miksera jako przedwzmacniacza+kompresor, teraz amp+kompresor i powstał problem. Proszę o pomoc...
włączyłem funkcje PHASE REVERSE i wszystko jest w porządku - co wy na to i co ta funkcja powoduje
włączyłem funkcje PHASE REVERSE i wszystko jest w porządku - co wy na to i co ta funkcja powoduje
Phase reverse powoduje odwrócenie fazy wejściowego materiału. Nie powinien mieć on jednak wpływu na przesunięcie stałoprądowe... Nagrywałeś mono czy stereo? Phase reverse dla jednego kanału czy obydwu?
Jak dla mnie wygląda na to, że ścieżki tak naprawdę nadal zawierają przesunięcie stałoprądowe - po odwróceniu fazy po prostu przesunięcie lewego i prawego kanału się zniosło. Może masz uszkodzony kabel albo wtyki? Może przesunięcie wprowadza coś w pobliżu czego ida twoje kable?
Myślę że ktos się mąrdzej wypowie.
Jak dla mnie wygląda na to, że ścieżki tak naprawdę nadal zawierają przesunięcie stałoprądowe - po odwróceniu fazy po prostu przesunięcie lewego i prawego kanału się zniosło. Może masz uszkodzony kabel albo wtyki? Może przesunięcie wprowadza coś w pobliżu czego ida twoje kable?
Myślę że ktos się mąrdzej wypowie.
To nie tylko składowa stała jest Twoim problemem, ale również składowe wolnozmienne, infradźwiękowe. Tych nie usuniesz narzędziem DC offset w edytorze, który notabene do niczego sensownego się nie nadaje. Podetnij nagranie filtrem HP na 80Hz i będzie okay, DC przy okazji też zginie.
...To nie tylko składowa stała jest Twoim problemem, ale również składowe wolnozmienne, infradźwiękowe. Tych nie usuniesz narzędziem DC offset w edytorze, który notabene do niczego sensownego się nie nadaje. Podetnij nagranie filtrem HP na 80Hz i będzie okay, DC przy okazji też zginie....
nagrywałem mono, niewiem co to jest filtr hp
nagrywałem mono, niewiem co to jest filtr hp
...To nie tylko składowa stała jest Twoim problemem, ale również składowe wolnozmienne, infradźwiękowe. Tych nie usuniesz narzędziem DC offset w edytorze, który notabene do niczego sensownego się nie nadaje. Podetnij nagranie filtrem HP na 80Hz i będzie okay, DC przy okazji też zginie....
uzyłem kompresora pasmowego c4 i rzeczywiscie problem jakby znikł ale jak wyeliminowac ten problem zeby od razu nagranie było poprawne, czy nagrywanie na phase reverse cos szkodzi jezeli wizualnie jest wszystko ok a niesłysze również żadnych dziwnych rzeczy(preamp jest monofoniczny) z góry dzieki za odpowiedz
uzyłem kompresora pasmowego c4 i rzeczywiscie problem jakby znikł ale jak wyeliminowac ten problem zeby od razu nagranie było poprawne, czy nagrywanie na phase reverse cos szkodzi jezeli wizualnie jest wszystko ok a niesłysze również żadnych dziwnych rzeczy(preamp jest monofoniczny) z góry dzieki za odpowiedz
nagrywałem mono, niewiem co to jest filtr hp...
Filtr górnoprzepustowy inaczej dolnozaporowy. Jest w prawie każdym mikserze
Filtr górnoprzepustowy inaczej dolnozaporowy. Jest w prawie każdym mikserze