Jak polutować mikrofon?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Miszkas
Jak polutować mikrofon?

Post autor: Miszkas » piątek 30 lip 2004, 12:56

Pytanie arcylamerskie:

muszę wpiąć mikrofon (shure) do gniazda duży jack. W tym celu kupiłem przejściówkę kanon-jack mono i ...nic. Rozebrałem mikrofon, rozebrałem przejściówkę i:

- z mikrofonu wychodzą dwa przewody (bolce 2 i 3 w kanonie); masa jest zwarta z bolcem 1,

- w przejściówce bolec 1 zwarty jest z masą, a biegun jacka połączony z bolcem 2 kanona.

I teraz: po diabła dwa przewody z mikrofonu?

Jak to powinno być połaczone?

Czy aby na pewno jack powinien byc mono (gniazdo w przedwzmacniaczu jest mono!)?

Awatar użytkownika
szkudlik

Re: Jak polutować mikrofon?

Post autor: szkudlik » piątek 30 lip 2004, 13:09

...Pytanie arcylamerskie:

muszę wpiąć mikrofon (shure) do gniazda duży jack. W tym celu kupiłem przejściówkę kanon-jack mono i ...nic. Rozebrałem mikrofon, rozebrałem przejściówkę i:

- z mikrofonu wychodzą dwa przewody (bolce 2 i 3 w kanonie); masa jest zwarta z bolcem 1,

- w przejściówce bolec 1 zwarty jest z masą, a biegun jacka połączony z bolcem 2 kanona.

No i to dzialac nie moze. Tez kupilem kiedys takie przejsciowki i - klnac producenta do 10 pokolen wstecz - sam musialem lutowac poprawne polaczenia

I teraz: po diabła dwa przewody z mikrofonu?

jest to polaczenie symetryczne. Nie wnikajac w szzcegoly - poprawia kilkaset razy odstep od zaklocen.

Jak to powinno być połaczone?

XLR PINy 1 oraz 3 do MASY jacka

XLR PIN 2 do bolca jacka

jezeli zamienisz miesjcami 2 i 3 (czyli 3 do bolca 2 do masy) to nic sie nie stanie - w 99.99% sytuacji nie bedzie zadnych roznic.

Czy aby na pewno jack powinien byc mono (gniazdo w przedwzmacniaczu jest mono!)?

Tak.

Zwroc uwage na polaczenia masy - w tych przejsciowkach lubia oszzcedzac na lutowanu i "maja zaufanie" ze masa sie przeniesie po obudowie. Niestety o ile ma to sens dla Jacka, to od strony XLRa kontakt jedynki z obudowa (ktory byl w moich przejsciach realizowany za pomoca badziewiastej sprezynki) lubi byc "sprawny inaczej"

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
Miszkas

Re: Jak polutować mikrofon?

Post autor: Miszkas » piątek 30 lip 2004, 14:08

Zwroc uwage na polaczenia masy - w tych przejsciowkach lubia oszzcedzac na lutowanu i "maja zaufanie" ze masa sie przeniesie po obudowie. Niestety o ile ma to sens dla Jacka, to od strony XLRa kontakt jedynki z obudowa (ktory byl w moich przejsciach realizowany za pomoca badziewiastej sprezynki) lubi byc "sprawny inaczej"

...

OK, dziękuję pięknie. Wieczorem łapię za lutownicę i sprawdzę.

A swoją drogą, kiedy wreszcie bedą mógł kupić coś co się nadaje do użycia bez "tuningu"...?

ODPOWIEDZ