Słuchawki Sennheiser HD600 i HD650

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:
Re: Słuchawki Sennheiser HD600 i HD650

Post autor: Groover » wtorek 27 lip 2004, 02:51

...Słuchawki nie nadają się do miksu i mastera!

## hihihi

kilka dni temu dostałem najnowszy AKG Report (6/2004) w którym koleś ukrywający się (i słusznie ) pod pseudonimem Eroc (z "zawodu" perkusista) przyznaje się bez bicia, że remasteringi dla np. Franki'ego Goes To Hollywóda robi wyłącznie na AKG HEARO999... Ciekawe, ile mu dopłacili za to

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » wtorek 27 lip 2004, 09:55

...A ja choć świadom jestem, że MSP5 to biedny kuzyn ADAMa ;) już się do nich przyzwyczaiłem. Ale nie samych - mam subbas Yamah YST-SW45. Faktem jest, że bardzo dużo nagrań musiałem przesłuchać, żeby znaleźć ten punkt podziału, ale warto było. Dla mnie główne źródło odniesienia to dobrze mi znane kawałki - na moje ucho dobrze brzmiące, grane na MSP5+subbas, do tego słuchawki AKG 240 Studio i bardziej uśmiechnięte K400, oraz analizator RME Totalyser.

Hmmm...

Jak widze YST-SW45 to glosnik HI-FI, dodatkowo ma granice pasma na dole na poziomie 30Hz dla -10dB (a tylko 43Hz dla -3dB w/g niezaleznych pomiarow znalezionych w inecie co sie zgadza z pobiezna analiza charakterystki podanej w manualu do do subwoofera) Do MSP5 Yamaha poleca raczej SW-10 (pasmo do 25Hz, -10dB). Ale cena SW45 rzedu 1000zl po prostu jest hmm... INTERESUJACA. Szczegolnie w porownaniu do SW-10

Do tej pory w ogole nie bralem pod uwage "HIFI" subwooferow, ale skoro mowisz ze to niezle brzmi to moze warto? Tak czy inaczej wyglada to na dosc ryzykowne podejscie... Ma moze jeszcze ktos doswiadczenia z takimi "mezaliansowymi malzenstwami" minitorow i HIFI subbasow?

Moze bardzej oplaca sie nieco wiekszy subwoofer? Np. SW-205 (23Hz dla -10dB)? Nie znalazlem pomiarow dla 3dB, ale na oko patrzac na manuala jest to okolo 30Hz, a nizej tak czy tak nie uslysze w nieprzygotowanym do tego pomieszczeniu.

Hmmmm....

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » wtorek 27 lip 2004, 10:28

Już prędzej Twoja metoda zadziałałaby na HD265, o ile rzeczywiście udałoby się zrealizować taką utopię.

(...)

Mój patent na MSP5 już wyłuszczałem kilkakrotnie - jest niezwykle prymitywny, ale zadziwiająco skuteczny. W MSP5 bas opada od 60Hz około 30dB/oktawę. Zatem robiłem miks tak, żeby ładnie mi brzmiał na MSP5, a potem ciachałem go filtrem górnoprzepustowym w ten sposób kompensując mimowolnie podbitą górę. Filtr to były kaskadowo połączone 2 lub 3 sekcje korektora w trybie HP nastrojone na 50Hz.

Mi Twoj patent nie wyszedl - calosc zrobila sie niemozliwie skrzeczaca nawet na MSP. Natomiast udalo mi sie z moja utopia. Na HD265 jest teraz tylko minimalne przerysowanie (jak z reszta w wiekszosci nagran ktore na nich slucham), a na MSP nadal slychac OK, moze z jakims minimalnym podgryzieniem dolu.

"w cos trzeba wierzyc" jak mawiaja filozofowie, wiec tak pewnie zostanie.

Dzieki za sugestie!

[addsig]

Awatar użytkownika
dluk
Kontakt:

Post autor: dluk » wtorek 27 lip 2004, 12:46

Do tej pory w ogole nie bralem pod uwage "HIFI" subwooferow, ale skoro mowisz ze to niezle brzmi to moze warto? Tak czy inaczej wyglada to na dosc ryzykowne podejscie... Ma moze jeszcze ktos doswiadczenia z takimi "mezaliansowymi malzenstwami" minitorow i HIFI subbasow?

Ja mam do MSP5 YST-SW015 - taki niewielki, jednak w zupełności wystarcza. Właściwie to jest odkręcony na minimum . Wszystko też zależy od wielkości pomieszczenia.

Gdy go kupowałem, to nie miałem zamiaru "rozruszać ściany", tylko lekko dopalić Yamaszki od dołu.

Moze bardzej oplaca sie nieco wiekszy subwoofer? Np. SW-205 (23Hz dla -10dB)? Nie znalazlem pomiarow dla 3dB, ale na oko patrzac na manuala jest to okolo 30Hz, a nizej tak czy tak nie uslysze w nieprzygotowanym do tego pomieszczeniu.

Do MSP5 duży sub nie ma sensu, bo i tak go w pełni nie wykorzystasz IMO

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » wtorek 27 lip 2004, 13:10

Do MSP5 duży sub nie ma sensu, bo i tak go w pełni nie wykorzystasz IMO

Jezeli chodzi o mozliwe maxymalne natezenie dzwieku to nie wykorzystam - no i co z tego? Bardziej mi chodzi o pasmo ktorego maly sub nie pokryje a duzy tak - i tu wykorzystam go mam nadzieje calkowicie.

[addsig]

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » środa 28 lip 2004, 18:00

msp5 to syf ;)

www.dzwiek.org

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » środa 28 lip 2004, 19:58

...msp5 to syf ;)

Bez przesady, jest to konstrukcja sprzed paru lat, ale gra mimo wszystko dosc niezle. W/g tego co kiedys porownywalem to sa znacznie lepsze niz Genelec 1029

A co do wynikow moich batalii - opisze bo sie moze komus przydac

W Media Markt w koncu maja tez HD650 do odsluchania. Roznice HD600 a 650 sa minimalne, znacznie mniejsze niz miedzy HD600 a HD595. Sprowadzaja sie do wiekszej ilosci szczegolow na dole. Nie znalem tej muzyczki co grali, wiec nie jestem pewien czy przy okazji nie dodaja jakis przerysowan.

A co do subwooferow - przetestowalem dwa modele - Yamaha YST-SW015 oraz SW215. No i ten pierwszy... tragedia. Wystarczy go leciutko wysterowac i glosnik juz dobija produkujac niemozliwy furkot. Nawet bez przesteru dzwiek jest niemozliwie zmulony i po prostu dudniacy i brudny. Nie mowiac o tym ze zaraz za miesjcem gdzie MSP5 spadaja - okolo 50Hz - on juz tez wymieka.

W tej chwili mam SW215 i roznica miedzy nimi jest KOLOSALNA. Nie chodzi tu tylko o moc - 215 nie daje przede wszyskim efektu boom-boxa, czyli nie dudni jak u dresiarza w samochodzie. Bardzo ladnie i schodzi w gleboki dol, bez jakis razacych przerysow (z dokladnoscia do mojego pokoju, ktory jest niestety dosc kiepskawy) Bas jest dosc miekki, niestety jakby troszke spozniony - szczegolnie slychac jak sie chce ustawiac stope.

Myslalem troche ze roznica miedzy SW015 a SW215 moze wynikac z mojego pokoju, ale nie - porownalem oba w sklepie i - na tyle ile mozna bylo cos uslyszec - mialem dokaldnie te same wrazenia. SW015 po prostu dudni.

Polecam wiec SW215 do Jamaszek MSP Jeszcze pozostalo dokladnie toto skalibrowac.

I dzieki wszystkim za dyskusje!

[addsig]

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » czwartek 29 lip 2004, 13:41

niektórzy zamiast słuchawek używają w takim przypadku "wynalazków" firmy ADAM. To takie większejsze słuchawki

Pozdro

Groover...

poproszę o rozwinięcie tej wypowiedzi, co masz na myśli, coś nie tak z adamami?

Awatar użytkownika
FranekZonzel

Post autor: FranekZonzel » sobota 12 sty 2008, 13:34

...Witam

planuje zakup sluchawek, ktore maja mi nieco pomoc w zmaganiach z MSP5 - przynajmniej maja spelniac te role az do czasu gdy w blizej nieokreslinej przyszlosci zdobede cos lepszego.

Na razie mam Sennheisery HD265 (sa to sluchawki zamkniete) - graja zupelnie niezle, niestety przerysowuja doly i mam dylemat ze jest za duzo dolu na sluchawkach i za malo na MSP.

Z porownania moich HD265 z HD600 widze ze te ostatnie nie maja wady przerysowania dolow + doskonala opinia w testach EiS razem robi wybor niby prosty... ale ostatnio pojawil sie nowy model z tej serii - HD650. Nie mam niestety mozliwosci porownania... nawet w Media Markt maja je tylko na zamowienie.

Czy mial ktos do czynienia z HD650 i moze powiedziec czym sie roznia od 600? Oplaca sie brac 650 (okolo 300zet drozsze)? Ktore lepiej sie nadaja do potrzeb mixu i mastera?

A, prosze nie wyskakiwac ze sluchawki sie nie nadaja do mixu i mastera - ja wiem o tym, ale w tym momencie na innego mnie nie stac a musze sobie jakos radzic.

...
Ostatnio słyszałem 600 i naprawde ładnie śmigają i ta lekkośc dzwieku, w końcu co otwarte to otwarte .
To jak ma już ktos te 650 ? Jakie wrażenia?? Jak sie mają do 600 ?

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » sobota 12 sty 2008, 14:34

Na razie mam Sennheisery HD265 (sa to sluchawki zamkniete) - graja zupelnie niezle, niestety przerysowuja doly i mam dylemat ze jest za duzo dolu na sluchawkach i za malo na MSP.
Szkudlik, HD280 nie maja przerysowanego dolu, sa zamkniete i uzywa ich Bob Katz. Chetnie zamienie moje 280 na Twoje 265, bo potrzebuje sluchawek z duza iloscia dolu.
[addsig]

ODPOWIEDZ