Latencja - jeszcze raz
na poczatku sorka za nastepny podobny temat przeczytalem jednak wszystkie podobne tematy w archiwum i nie znalazlem odpowoiedzi na moje pytanie. otoz myslalem ze problem latencji mnie nie dosiegnie nigdy poniewaz nie mam najgorszego kompa athlon 1.3ghz 256 ramu no i ta legendarna sb live.wczoraj konczylem duzy projekt w reasonie i zauwazylem duze opznienie rzedu 1,5 2 sekund do tej pory pracowalemna dx ale przestawilem na asio i poprawy nie bylo zainstalowalem wiec dx-y ale poprawy tez nie bylo ale moze trzeba jeszcze cos przestawic w ustawieniach sterownikow nie wiem zabardzo jeszcze tego nie ogarnalem z gory dzieki za pomoc
Re: Latencja - jeszcze raz
ps zapomnialem ze problem pojawia sie tylko jak naloze efekt na jakas probke muzyczna i tylko ona jest opozniona a wszystkie inne graja dobrze a jak przestawilem na sterowniki asio to wtedy caly projekt jest opozniony
Problem nie ma nic wspólnego ani z wydajnością komputera ani z kartą dźwiękową. przyczyną opóźnienia jest sposób działania tej konkretnej wtyczki, która wymaga dużego bufora próbek do obliczeń. zmień wtyczkę albo wykorzystuj ją off-line.
...Problem nie ma nic wspólnego ani z wydajnością komputera ani z kartą dźwiękową. przyczyną opóźnienia jest sposób działania tej konkretnej wtyczki, która wymaga dużego bufora próbek do obliczeń. zmień wtyczkę albo wykorzystuj ją off-line....
no nie wiem chyba nie zrozumiales mnie przeciez reason nie ma vst mozna korzystac tylko z efektow dostepnych w programie i jak dodam np. reverba na sampla to jest leciutkie opzonienie a jak delay to wieksze
no nie wiem chyba nie zrozumiales mnie przeciez reason nie ma vst mozna korzystac tylko z efektow dostepnych w programie i jak dodam np. reverba na sampla to jest leciutkie opzonienie a jak delay to wieksze
nie wiem dlaczego tak sie dzieje ze w utworach demonstracyjnych zawartych w reasonie jest nalozone do ciula efektow i brak jakiekolwiego opoznienia zero a w moim projekcie wystarczy jeden efekt i opoznienie jest
...nie wiem dlaczego tak sie dzieje ze w utworach demonstracyjnych zawartych w reasonie jest nalozone do ciula efektow i brak jakiekolwiego opoznienia zero a w moim projekcie wystarczy jeden efekt i opoznienie jest...
A jakie masz sterowniki? Orginalne od SB, czy Kx drivers ?
A może orginalne + np. Asio4All?
A może orginalne + np. Asio4All?
......nie wiem dlaczego tak sie dzieje ze w utworach demonstracyjnych zawartych w reasonie jest nalozone do ciula efektow i brak jakiekolwiego opoznienia zero a w moim projekcie wystarczy jeden efekt i opoznienie jest...
A może orginalne + np. Asio4All?...
no tak jak pisalem mam orginalne ale probowalem kx-ow (w sumie napisalem dx-ow ale to ze zdenerwowania) i nie odczulem poprawy ale moze cos trzeba jeszcze ustawic nie wiem bo zabardzo nie kumam ich
no tak jak pisalem mam orginalne ale probowalem kx-ow (w sumie napisalem dx-ow ale to ze zdenerwowania) i nie odczulem poprawy ale moze cos trzeba jeszcze ustawic nie wiem bo zabardzo nie kumam ich
no nie wiem chyba nie zrozumiales mnie przeciez reason nie ma vst mozna korzystac tylko z efektow dostepnych w programie i jak dodam np. reverba na sampla to jest leciutkie opzonienie a jak delay to wieksze...
zrozumiałem doskonale i dobrze napisałem. przyczyną latencji jest sama wtyczka, która opóźnia sygnał w czasie. żadne kombinacje ze sterownikami tego nie zmienią.
zrozumiałem doskonale i dobrze napisałem. przyczyną latencji jest sama wtyczka, która opóźnia sygnał w czasie. żadne kombinacje ze sterownikami tego nie zmienią.
.........nie wiem dlaczego tak sie dzieje ze w utworach demonstracyjnych zawartych w reasonie jest nalozone do ciula efektow i brak jakiekolwiego opoznienia zero a w moim projekcie wystarczy jeden efekt i opoznienie jest...
...
Hmm... Nigdy z Reason'a nie korzystałem, ani się z takim problemem nie spotkałem. Ale skoro mówisz, że opóźnienie masz też na orginalnych sterownikach. Rozumiem chyba o co ci chodzi. To tak jak w FL Studio odpalić dowolny kawałek-demo i wszystko gra ok, ale jak nałożyć jakiś efekt na kanał w mikserze to pojawia się opóźnienie??? Dziwne. Jeżeli efekt jest bardzo procesożerny, to pojawiły by się raczej trzaski. Z tego co wiem to Reason ma architekturę zamkniętą i nie można korzystać z zew. wtyczek.
Niemożliwe jest raczej to, żeby te orginalne wtyczki z Reason'a tak obciążały procesor. A ile tych efektów masz założonych? I co rozumiesz przez opóźnienie?
...
Hmm... Nigdy z Reason'a nie korzystałem, ani się z takim problemem nie spotkałem. Ale skoro mówisz, że opóźnienie masz też na orginalnych sterownikach. Rozumiem chyba o co ci chodzi. To tak jak w FL Studio odpalić dowolny kawałek-demo i wszystko gra ok, ale jak nałożyć jakiś efekt na kanał w mikserze to pojawia się opóźnienie??? Dziwne. Jeżeli efekt jest bardzo procesożerny, to pojawiły by się raczej trzaski. Z tego co wiem to Reason ma architekturę zamkniętą i nie można korzystać z zew. wtyczek.
Niemożliwe jest raczej to, żeby te orginalne wtyczki z Reason'a tak obciążały procesor. A ile tych efektów masz założonych? I co rozumiesz przez opóźnienie?
ludzie zrozumcie wreszcie, że tu nie chodzi o żadne obciążenie. niektóre wtyczki wprowadzają opóźnienie, bo tak mają napisany algorytm, np. kompresor do poprawnego zadziałania mechanizmu look-ahead nie może przewidzieć przyszłości, może jedynie opóźnić cały sygnał.