Pulsar2 - karta dźwiękowa

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Farmer
Pulsar2 - karta dźwiękowa

Post autor: Farmer » wtorek 20 lip 2004, 15:35

Jestem świeżym posiadaczem karty Pulsar 2 a więc niezbyt zaawansowanym. Moje pytanie dotyczy samplerów, które znajdują

się na pokładzie karty.Wiem, że czytają one sample w formacie Akai ale nie potrafię przyporządkować im kontrlerów midi takich jak :

ekspresja,cutoff, sustain i jeszcze wiele innch.

To wszystko działa znakomicie jeżeli wykorzystuję soundfonty

ale z pozycji sekwensera (np:Nuendo 6.0). Wtedy jednak obciążam procesor jako jednostkę centralną a nie kartę dzwiękową która wyposażona jest we własne procesory.

Czy samplery mojej karty czytają też soundfonty?

Będę wdzięczny za odpowiedź.
muzyk, kompozytor

Awatar użytkownika
janos

Re: Pulsar2 - karta dźwiękowa

Post autor: janos » wtorek 20 lip 2004, 16:07

skąd wytrzeasnąłeś nuendo 6.0

Awatar użytkownika
Farmer

Post autor: Farmer » wtorek 20 lip 2004, 16:10

...skąd wytrzeasnąłeś nuendo 6.0 ...

Przepraszam, rozpędziłem się to jest wersj Nuendo 1.6
muzyk, kompozytor

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 20 lip 2004, 17:16

To wszystko działa znakomicie jeżeli wykorzystuję soundfonty

ale z pozycji sekwensera (np:Nuendo 6.0). Wtedy jednak obciążam procesor jako jednostkę centralną a nie kartę dzwiękową która wyposażona jest we własne procesory.

Na jakiej podstawie tak twierdzisz? O ile mi wiadomo, Nuendo nie posiada wbudowanego samplera i nie obsługuje SoundFontów

Awatar użytkownika
Farmer

Post autor: Farmer » środa 21 lip 2004, 11:22

...To wszystko działa znakomicie jeżeli wykorzystuję soundfonty

Na jakiej podstawie tak twierdzisz? O ile mi wiadomo, Nuendo nie posiada wbudowanego samplera i nie obsługuje SoundFontów

...

Tak, oczywiście Nuendo nie posiada samplerów ale to nie oznacza, że nie

obsługuje soundfontów gdyż ma możliwość wykorzystania tzw.wtyczek programowych czyli „VST Instrument” .

Jedną z nich może być właśnie sampler lub program, który służy do czytania

soundfontów. Jednak jak już pisałem ta czynność łączy się z rónoczesnym

obciążeniem procesora. Natomiast Sample Playery a także załadowane do nich

sample obciążają jedynie procesory znajdujące się na wyposażeniu karty dźwiękowej.

muzyk, kompozytor

Awatar użytkownika
Farmer

Post autor: Farmer » środa 21 lip 2004, 14:39

......To wszystko działa znakomicie jeżeli wykorzystuję soundfonty

...

Tak, oczywiście Nuendo nie posiada samplerów ale to nie oznacza, że nie

obsługuje soundfontów gdyż ma możliwość wykorzystania tzw.wtyczek programowych czyli „VST Instrument” .

Jedną z nich może być właśnie sampler lub program, który służy do czytania

soundfontów. Jednak jak już pisałem ta czynność łączy się z rónoczesnym

obciążeniem procesora. Natomiast Sample Playery a także załadowane do nich

sample obciążają jedynie procesory znajdujące się na wyposażeniu karty dźwiękowej.

...

Chyba się zupełnie nie rozumiemy.

Mój problem dotyczy samplerów oraz formatów sampli lub soundfontów które czyta sampler STS 2000 pracujący z moją kartą. Istotne jest to,

że później w sekwencerze nie działają kontrolery takie jak: modulation,

tone wheel,cutoff, resonans itd. Być może trzeba zainstalować inny sampler lub problem tkwi w czymś innym?

Wszystkie wyżej wymienione kontrolery działają przy wykorzystaniu

wtyczek VST które czytają soundfonty ale bezpośrednio z sekwecera

obciążając wtedy CPU a nie procesory znąjdujące się na mojej karcie.

muzyk, kompozytor

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 21 lip 2004, 16:48

Mój problem dotyczy samplerów oraz formatów sampli lub soundfontów które czyta sampler STS 2000 pracujący z moją kartą. Istotne jest to,

tone wheel,cutoff, resonans itd. Być może trzeba zainstalować inny sampler lub problem tkwi w czymś innym?

no dobrze, ale gdzie masz napisane, że ten sampler STS2000 reaguje dokładnie na te same numery CC co wirtualny sampler obsługujący SoundFonty? Czy przestudiowałeś dokładnie dokumentację? Z reguły mapy obsługiwanych kontrolerów są podawane w instrukcji obsługi, być może STS wymaga odpowiedniej konfiguracji (np. "nauczenia" kontrolerów)

Awatar użytkownika
Farmer

Post autor: Farmer » środa 21 lip 2004, 21:50

...Mój problem dotyczy samplerów oraz formatów sampli lub soundfontów które czyta sampler STS 2000 pracujący z moją kartą. Istotne jest to,

no dobrze, ale gdzie masz napisane, że ten sampler STS2000 reaguje dokładnie na te same numery CC co wirtualny sampler obsługujący SoundFonty? Czy przestudiowałeś dokładnie dokumentację? Z reguły mapy obsługiwanych kontrolerów są podawane w instrukcji obsługi, być może STS wymaga odpowiedniej konfiguracji (np. "nauczenia" kontrolerów)

...

Serdecznie dziękuję za tę , jakże ważną dla mnie informację, i pozwolę sobie zadać następujące pytanie:

- Na czym polega ta konfiguracja czyli "nauczanie kontrolerów" , jak to się robi i gdzie?

Nigdy nie robiłem podobnych rzeczy , a z tego co mi tłumaczysz wynika , że to jedna z podstawowych czynności przy pracy z MIDI.

muzyk, kompozytor

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 21 lip 2004, 22:35

Nigdy nie robiłem podobnych rzeczy , a z tego co mi tłumaczysz wynika , że to jedna z podstawowych czynności przy pracy z MIDI.

MIDI Learn to w zasadzie jeden z praktykowanych sposobów konfigurowania urządzenia lub programu polegający na tym, że uruchamia się specjalną procedurę wskazując określoną funkcję która ma być sterowana przez MIDI ControlChange, a następnie przesyła strumień MIDI. Pierwszy napotkany numer CC zostanie automatycznie przyporządkowany do wybranej funkcji (czasami jest to w odwrotnej kolejności). To wszystko, ale są 2 uwagi:

1. tylko niektórzy producenci stosują ten sposób przyporządkowania kontrolerów poszczególnym parametrom, inni robią to poprzez specjalne panele konfiguracyjne albo mają te kontrolery przypisane na stałe

2. nie mam pojęcia jak jest w instrumentach Pulsara

WG

Post autor: WG » czwartek 22 lip 2004, 11:11

Sampler STS-2000P jest to najbardziej podstawowe narzędzie jeżeli o chodzi o sampling na Pulsarach. Jako, że posiada mniejsze zapotrzebowanie na DSP doskonale sprawdzi się tam gdzie nie trzeba zaawansowanych możliwości modulacyjnych i filtrujących.

Zamiast STS-2000P musisz załadować STS-3000 lub wyższy, który wyposażony jest w zaawansowany edytor i opcje syntezy dzięki którym ustawisz reakcję samplera na poszczególne kontrolery.

Pewna grupa kontrolerów jest obsługiwana wewnętrznie przez STS-3000 (to znaczy, że nie trzeba nic konfigurować) i są to:

7 Volume

10 Panorama

11 Expression

67 Soft pedal

70 CutOff

72 Release

73 Attack

74 Brightness

Wystarczy, że pokręcisz filtrem zmienisz wartość z 99 na cokolwiek a kontrolery 70, 74 zaczynają działać.

Aby działał rezonans trzeba przyporządkować mu kontroler midi w polu ResMod.

W Pitch-Bend jest jeden haczyk. Otoż opcja ta działa w dwóch trybach /Held, Normal/ i w przypadku importowanych barw za pomocą okna "Browser" opcja ta jest zawsze ustawiana na Held co oznacza, że pitch-bend nie pracuje w czasie rzeczywistym a pamięta ostatnio wprowadzoną wartość kontrolera. Aby wszystko zadziałało po zaimportowanoiu trzeba przestawić wartość na Normal.

W oknie głównym samplera naciśnij Program potem zakładka Pitch ustaw parametr Mode jako Normal.

W przypadku modulacji tutaj trzeba się troszkę pobawić. Efekty modulacyjne tworzone są z użyciem oscylatorów LFO1, LFO2. Aby ustawić reakcję na kontroler Modulation należy:

1. W oknie KeyGroups -> Options -> Global znajdziesz parametr LFO1. Nadaj mu wartość np. max. czyli 50 (zauważysz, że LFO1 działa cały czas)

2. W oknie Program -> LFO1 ustaw Depth na 0 a parametr ModWheel np. na 99. Od tej pory oscylator pracuje w zależności od wartości kontrolera Modulation.

Jeżeli chcemy wykorzystać własny inny numer kontrolera np. 21 do zmiany Cutoff, Res lub czegoś innego to z głównym oknie samplera przejdź do Settings[/n] i ustaw [b]External Control na 21. Od tej pory do dyspozycji mamy jeszcze jeden dodatkowy kontroler który nazywany jest jako External.

Alternatywne sposoby korzystania z filtrów i modulacji. Każdą barwę można skierować na procesor efektów za pomocą indywidualnych wyjść samplera. Wpinając efekt w mikserze powiedzmy filtr, tremolo "uczysz" które parametry efektu mając być czułe na zmianę kontrolerów midi. Prawy przycisk myszy na danym pokrętle otwiera okno MIDI Ctrl Assignment. Po kliknięciu na [+] aktywny kontroler zostaje przyporządkowany i w ten sposób można korzystać z automatyki efektów sterowanej za pomocą midi. Wcześniej mikser musi wtedy być połączony poprzez midi z sekwencerem.

Wszystkie wyżej wymienione kontrolery działają przy wykorzystaniu

wtyczek VST które czytają soundfonty ale bezpośrednio z sekwecera

obciążając wtedy CPU a nie procesory znąjdujące się na mojej karcie.

Nie zawsze jednak tak jest.

W zależności od konstrukcji samplera może mieć on na starcie już przyporządkowaną pewną grupę kontrolerów midi lub należy to skonfigurować w oknie routings, matrix itp. Każdy sampler posiada inaczej zaimplementowane menu kontrolerów. W zasadzie chodzi tu o efekty modulacyjne i filtry, ponieważ standardowe kontrolery jak Vol, Pan, Expr, Sus. są zawsze zaprogramowane na stałe.

Czy samplery mojej karty czytają też soundfonty?

Jak najbardziej tak ale do konwersji z SoundFont do STS polecam Ten Program. Zalety jego wykorzystania.

- grupuje stereofoniczne próbki w tej samej grupie "keygroup" dzięki czemu oszczędzamy polifonię.

- umożliwia przejście z innych formatów na STS,P jak Halion, Kontakt, SampleTank, E-MU itd.

- konwertuje CD Akai w formacie STS lub P. Plik z rozszerzeniem P jest dokładną kopią programu Akai dzięki czemu może być dokładnie odtworzony na samplerach pulsara.

ODPOWIEDZ