Symulatory kolumn gitarowych

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
bullet
Re: Symulatory kolumn gitarowych

Post autor: bullet » wtorek 20 lip 2004, 21:31

Ten Diamond jest na zupełnie innym układzie niż karty z serii SB. Tzn. Kx-ów nie zainstalujesz, to jasna sprawa, ale może się uda te Asio4All.

Na dobrą, sprawę lepiej zainwestuj kilka dych w SB Live'a. Zainstalujesz na nim Kx drivers i bedziesz mial latencje na poziomie 2ms ! Napisz tylko jaki masz procesor.

Awatar użytkownika
bullet

Post autor: bullet » wtorek 20 lip 2004, 22:37

...Procesorek w kompie, na którym chciałbym "tworzyć" muzykę mam słabieńki, bo tylko P2 400MHz.

To tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że muszę wymienić komputer na "lepszy model". Czy uważasz, że przy tak słabym procku zmiana karty na SB Live (nawet najprostszą) mogłaby coś zmienić?

...

Nie chcę Cię martwić ale nawet z SB Live'm miałbyś problemy po zapięciu takiej wtyczki jak Amplitube. Jeżeli myślisz o brzdekaniu na gitarce, korzystaniu z wtyczek vst, dx itd. to niestety min. na dzisiejsze czasy leży gdzies miedzy 800Mhz-1Gh. To jest minimum do tego aby odpalic takiego np. Chainera, zapodac mu Amplitube i nie martwic sie o to, ze proc. nie wyrobi. Oczywiście im szybszy procesor tym lepiej dla softu i dla Ciebie. Ale jest jeszcze cos takiego jak Guitar fx box. Nie jest potrzebne żadne Asio. Zaznaczam, że to nie jest symulator pieców, tylko efektów. Można coś na tym zdziałać. Kiedyś się tym bawiłem.

Awatar użytkownika
bullet

Post autor: bullet » wtorek 20 lip 2004, 23:44

...Po zainstalowaniu Asio4all latencja wyraźnie się zmniejszyła (zaobserwowałem to na tych "migoczących" wskaźnikach sygnału I/O w Chainerze, jednak nie było dźwięku, a program za chwilkę zawieszał się)... Nie wydaje mi się natomiast, żeby plugin w Chainerze miał jakikolwiek wpływ na latencję. Jest ona taka sama zarówno w przypadku grania "na sucho" jak i po włączeniu wtyczki (używałem właśnie Amplitube). Wykorzystanie CPU, które pokazuje Chainer po włączeniu Amplitube oczywiście się zwiększa i oscyluje pomiędzy 35-40%, ale nie ma to raczej żadnego "słyszalnego wpływu" na opóźnienie.

Jeśli zmiana karty na SB Live! nie pomoże, to chyba pomyślę o kupnie Guitar Porta Line6 (no chyba, że i to cacko nie zadziała na moim komputerze - jeśli tak, to pisz, bo nie chcę wyrzucić w błoto tych 750 PLN)

...

Cały urok Chainer'a. Dlatego nie przepadam za tym hostem. Może spróbój jeszcze Asio Fx Processor (też host). Nie twierdze, że rodzaj pluginu ma wpływ na latencje. Jeżeli ustawisz opuz. na np. 2ms, do tego wrzucisz jakiś procesożerny plugin (lub kilka) to procesor może niewyrobić, co objawia się w postaci trzasków. Latencję ustawiasz w preferencjach sterownika lub bezpośrednio w ustawieniach host'a. Jeżeli słyszysz trzaski dajesz nieco większe opóźnienie. SB Live'y używane chodzą teraz po 50-90, więc można wypróbować. Nie zrujnujesz się .

Jeśli chodzi o fasolkę, to już nie moja parafia. Może kolega Hardi pomoże.

Awatar użytkownika
Dark_Star

Post autor: Dark_Star » wtorek 27 lip 2004, 20:05

Mam jeszcze jedno pytanie. Dotyczy ono Magix Audio studio Deluxe 2003, w ktorym sobie nagrywam (teraz juz chyba z przyzwyaczajenia i braku lepszego sprzetu:)). Czy jest tam mozliwosc nagrywania przy jednoczesnym slyszeniu tego co sie gra po przejsciu przez efekty (cos jak Guitar Rig) w mikserze? Przydalaby mi sie taka funkcja. Jesli Magix jej nie ma to moze podpowiecie mi, kory program sluzacy do nagrywania ja ma.Aha... jakie chorusy i kompresory (do nagrywania gitary) polecacie?

Pozdrawiam
Słucham muzyki elektronicznej, new wave, metalu i artrocka. Gram na gitarze i basie, teraz przymierzam się do klawiszy. W muzyce szukam pasji:)))

ODPOWIEDZ