Symulatory kolumn gitarowych

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Dark_Star
Re: Symulatory kolumn gitarowych

Post autor: Dark_Star » poniedziałek 19 lip 2004, 10:48

a ma mjescze pytanie nastepujace (z rodzaju glupich niestety, ale fachurą nie jestem w tej dziedzinie). Czy istnieja w miare profesjonalne przogramy (albo calkiem profesjonalne) ktore umozliwiaja takie cos:

Podlaczam giare do wejscia w karcie muz. bezposrednio wlaczan np. amplitube jako plugin klikam nagrywanie , gram i slysze dźwięk już przetworzony. Jak na razie mam Magix Audio Studio 2003 tam czegos takiego chyab nei ma, a przydaloby mi sie...

Z góry dziekuje za podpowiedzi...

Pozdrawiam!
Słucham muzyki elektronicznej, new wave, metalu i artrocka. Gram na gitarze i basie, teraz przymierzam się do klawiszy. W muzyce szukam pasji:)))

Ryba

Post autor: Ryba » poniedziałek 19 lip 2004, 12:45

Masz coś takiego w Uad-1 plagin nazywa się Nigiel ,ale jest on w całym pakiecie plaginów związanych z kaetą UAD-1. Dla mnie rewelacja .Ponieważ posiadam wyżej wymieniona kartę i jednocześnie mam okazje porównania jej z PODem xt2 , to w mojej opinii, jak i moich znajomych gitarzystów w niektórych sytacjach bardziej podobał nam się Nigel . Tak soczystych ,przesterowanych brzmień nie udało nam się uzyskać na POD'ie . Ale pamietaj o jednym - to moje subiektywne odczucie. Innym rozwiazaniem może być najnowsza propozycja NI GuitarRig ,niestety nie miałem okazji posłuchać tego produktu, ale jego demo dostępne jest na stronach NI. poz.Paweł Rybarczyk.

Awatar użytkownika
bullet

Post autor: bullet » poniedziałek 19 lip 2004, 15:27

...a ma mjescze pytanie nastepujace (z rodzaju glupich niestety, ale fachurą nie jestem w tej dziedzinie). Czy istnieja w miare profesjonalne przogramy (albo calkiem profesjonalne) ktore umozliwiaja takie cos:

Podlaczam giare do wejscia w karcie muz. bezposrednio wlaczan np. amplitube jako plugin klikam nagrywanie , gram i slysze dźwięk już przetworzony. Jak na razie mam Magix Audio Studio 2003 tam czegos takiego chyab nei ma, a przydaloby mi sie...

Z góry dziekuje za podpowiedzi...

Pozdrawiam!...

Jasne, że są takie programy. Chodzi ci o Hosty. Wymienie, te które testowałem, albo o których słyszałem:

-Steinberg V-Stack

-Chainer (testowałem, ale nie polecam)

-Asio FX Processor (jest też wersja darmowa "LE" do zapięcia max 1 pluginu)

Podaje link:

http://www.spinaudio.com/downloads.php?download_type=3&download_id=32

Przydały by się jeszcze jakieś stery ASIO, ale to chyba sam wiesz.

Awatar użytkownika
Dark_Star

Post autor: Dark_Star » poniedziałek 19 lip 2004, 17:55

chyba raczej nie wiem: (. Sciagnalem sobie Guitar Rig, zeby sprawdzic jak to wyglada i wszystko jest ok niby, ale straszne brumy i wogole... a mam pytanie... Czy majac SB Live CT4830 moge uzyskac z tego jakies lepsze brzmienie? Bo narazie to ech... Co to jest ASIO i jak to wlaczyc, o ile wogle to mam ... nie nzam sie n tym za bardzo wiec moze ktos pomoglby mi skonfigurowac program i jakies sugestie przedstawil.

Z gory dziekuje

---

Dark Star

GG:2405559
Słucham muzyki elektronicznej, new wave, metalu i artrocka. Gram na gitarze i basie, teraz przymierzam się do klawiszy. W muzyce szukam pasji:)))

Awatar użytkownika
Dark_Star

Post autor: Dark_Star » poniedziałek 19 lip 2004, 18:15

juz wiem, ze ASIO nie mam, ale jest mozliwosc wlaczenia go. Pytanie jest nastepujace, jak to wlaczyc. Jest jeszcze drugie:, czy np. Guitar Rig (z ReValverem mam ten sam problem) bedzie mi dzialal lepiej?

Awatar użytkownika
bullet

Post autor: bullet » poniedziałek 19 lip 2004, 18:56

...chyba raczej nie wiem: (. Sciagnalem sobie Guitar Rig, zeby sprawdzic jak to wyglada i wszystko jest ok niby, ale straszne brumy i wogole... a mam pytanie... Czy majac SB Live CT4830 moge uzyskac z tego jakies lepsze brzmienie? Bo narazie to ech... Co to jest ASIO i jak to wlaczyc, o ile wogle to mam ... nie nzam sie n tym za bardzo wiec moze ktos pomoglby mi skonfigurowac program i jakies sugestie przedstawil.

Z gory dziekuje

---

Dark Star

GG:2405559...

ASIO to sterowniki do karty dzwiekowej umozliwiajace korzystanie z dobrodziejstw minimalnej latencji (min. opoznienia). Sorry, że tak w skrócie. Przydają sie np , gdy chcesz, aby czas miedzy uderzeniem w strune a pojawieniem sie sygnalu dzwiekowego (z wyjscia kart. dzw.) byl jak najkrotszy. Jezeli masz SB Live to zainstaluj sterowniki Kx drivers, albo Asio4All. Wiecej na ten temat znajdziesz w wyszukiwarce. Co do Revalver'a to se lepiej odpusc. Jest chyba najgorszy ze wszystkich wymienionych wyzej. Guitar Rig'a nie widzialem jeszcze wiec sie nie wypowiadam. A jezeli chodzi o jakosc... no cóż, dużo zależy od karty dzwiekowej, jakosci kabla, itd. Dobrze jest też mieć jakiś preamp. Jezeli masz Szum Blastera (podobnie jak ja) i kabel za 20zł to nie oczekuj rewelacji.

Awatar użytkownika
bullet

Post autor: bullet » wtorek 20 lip 2004, 20:15

...Witam!

Mam pytanko. Czy któryś z zaawansowanych forumowiczów mógłby pomóc mi w obsłudze jakiegoś z w.w. programów, np. Chainera? Jestem początkującym użytkownikiem programów audio, więc proszę o wyrozumiałość ...

A tutaj sobie najpierw poczytaj:

http://www.e-muzyk.pl/muzyk/servlet/Index?nav=13

W zasadzie nie ma tu w czym pomagać, bo są to tylko proste hosty.

Osobiscie nie polecam Chainer'a (wolę już Asio FX Processor).

Awatar użytkownika
bullet

Post autor: bullet » wtorek 20 lip 2004, 20:54

...Dzięki za radę, przydało się trochę mądrej lektury

Już mniej więcej łapię jak korzystać z tych programików. Niepokoi mnie tylko olbrzymia (prawie 1 sekundowa) latencja we wszystkich z tych programów. Moja karta to nieodżałowany Diamond Monster Sound MX300, nie mówię już o innej konfiguracji mojego kompa bo ma on już 5 lat. Próbowałem juz chyba wszystkich możliwych kombinacji ustawień w programach, ale nic z tego... Najpierw słyszę brzdęk struny, a dopiero później to, co wydobywa się z głośnika.

Czym to może być spowodowane???...

Patrz wyżej. Potrzebne są stery ASIO. Sproboj zainstalowac ASIO4ALL.

Mozna z nich korzystac ale raczej na WIN XP, 2k. Jezeli masz bardzo slabego procka to nawet Asio nic nie da.

Awatar użytkownika
przemal

Post autor: przemal » wtorek 20 lip 2004, 21:07

Diamond Monster...coś tam? to możesz zapomnieć o ASIO i o niskiej latencji, już chyba lepiej (i to zdecydowanie) mieć SB Live ze sterami kx
Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » wtorek 20 lip 2004, 21:28

...Diamond Monster...coś tam? to możesz zapomnieć o ASIO i o niskiej latencji, już chyba lepiej (i to zdecydowanie) mieć SB Live ze sterami kx...

ale asio4all genialnie załatwia sprawe. miałem doczynienia choć krótko.

kx wymaga odinstalowania oryginalnych sterowników, a powyższy tylko dołącza ASIO.

ODPOWIEDZ