Triggery

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Pipi
Triggery

Post autor: Pipi » sobota 17 lip 2004, 18:25

Mam pytanie, uzywam trggera do nagłosnienia stopy, ale chciałbym zmixować ją z brzmieniami midi i w związku z tym potrzebny mi konwerter sygnału na komunikaty midi. I zasadnicze pytanie: Czy jest tańsza alternatywa niż np. Roland TMC - 6 ? poza tym nie potrzebne mi 6 wejść, wystarczy jedno. Może ktos mi coś polecic?

Z góry dziękuję i pozdrawiam - Pipi.

Awatar użytkownika
janos

Re: Triggery

Post autor: janos » sobota 17 lip 2004, 18:36

...Mam pytanie, uzywam trggera do nagłosnienia stopy, ale chciałbym zmixować ją z brzmieniami midi i w związku z tym potrzebny mi konwerter sygnału na komunikaty midi. I zasadnicze pytanie: Czy jest tańsza alternatywa niż np. Roland TMC - 6 ? poza tym nie potrzebne mi 6 wejść, wystarczy jedno. Może ktos mi coś polecic?

Z góry dziękuję i pozdrawiam - Pipi....

A czego używasz do naglośnienia tej stopy (oprócz triggera oczywiście)

Pipi

Post autor: Pipi » sobota 17 lip 2004, 18:52

......Mam pytanie, uzywam trggera do nagłosnienia stopy, ale chciałbym zmixować ją z brzmieniami midi i w związku z tym potrzebny mi konwerter sygnału na komunikaty midi. I zasadnicze pytanie: Czy jest tańsza alternatywa niż np. Roland TMC - 6 ? poza tym nie potrzebne mi 6 wejść, wystarczy jedno. Może ktos mi coś polecic?

A czego używasz do naglośnienia tej stopy (oprócz triggera oczywiście)...

beta 57

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » sobota 17 lip 2004, 20:13

A czego używasz do naglośnienia tej stopy (oprócz triggera oczywiście)...

beta 57...

...ale napisałeś, że używasz triggera, a jak wiadomo samym triggerem nic nie nagłośnisz

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » sobota 17 lip 2004, 21:45

...A czego używasz do naglośnienia tej stopy (oprócz triggera oczywiście)...

beta 57...

...ale napisałeś, że używasz triggera, a jak wiadomo samym triggerem nic nie nagłośnisz...

Prawdopodobnie kolega ujednoznacznia pojęcie mikrofonu basowego z triggerem, co zresztą jest mozliwe. Niestety nie widzę na rynku żadnego gadgetu, który sygnał z mikrofonu przerobi na jedną i konkretną nutę MIDI, zachowując jednocześnie parametr Velocity. Bez konwertera się nie obejdzie.

MD.

Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

3h

Post autor: 3h » sobota 17 lip 2004, 22:51

...Mam pytanie, uzywam trggera do nagłosnienia stopy, ale chciałbym zmixować ją z brzmieniami midi i w związku z tym potrzebny mi konwerter sygnału na komunikaty midi. I zasadnicze pytanie: Czy jest tańsza alternatywa niż np. Roland TMC - 6 ? poza tym nie potrzebne mi 6 wejść, wystarczy jedno. Może ktos mi coś polecic?

to chyba jakis żart albo ja dziś mało kumaty jestem.........

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » niedziela 18 lip 2004, 12:27

Jeżeli chodzi o nagrania: podobno Logic zamienia proste audio na midi (np wlasnie stope) mogłem coś pokręcić bo o logicu tylko słyszalem, ale go kompletnie nie znam. Może sie ktoś wypowie

lecz na 100% istnieje plugin Drumagog, w którym można podstawić pod stopę jakiegoś wave i wyzwolić go nagranym trackiem stopy. żeby zmiksować oba sygnały trzeba oczywiście skopiować wgraną stopę i oryginał jest odtwarzany a jego kopia wyzwala sample zaimportowane do drumagoga

Jeśli chodzi o koncerty to potrzebny jest do triggera jakis moduł...

ufff

pozdro
drummer

Pipi

Post autor: Pipi » niedziela 18 lip 2004, 21:33

Troche "zamotałem" moje pytanie, wiem, że aby wyzwolic polecenia note-on czy velocity nie obejdzie sie bez konwertera no i oczywiście modułu które określone brzmienie mi da - co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości! Mikrofonu beta 57 używam do tradycyjnego nagłośnienia, a triggera dopiero chciałbym uzyć - i w tym sensie moje pytanie było zadane nielogicznie - wybaczcie byłem wczoraj trochę "nie swój", tak naprawde mogłem zadac jedno proste pytanie: "Czy znacie może jakieś tańsze konwertery do triggerów niż Roland TMC-6, przy czym niekononiecznie musi to być urządzenie 6-kanałowe". Zestaw zajebiscie mi brzmi i nie chcę go "otriggerowywać", czasem tylko chciałbym dodać troche syntetycznej stopy do chill-outowo d'n'b-owych spraw. Dziękuję Wam za to co już napisaliście i za to co (mam nadzieje) jeszcze napiszecie.

Pozdrawiam wszystkich, Pi-Pi

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » niedziela 18 lip 2004, 23:12

... Troche "zamotałem" moje pytanie, wiem, że aby wyzwolic polecenia note-on czy velocity nie obejdzie sie bez konwertera no i oczywiście modułu które określone brzmienie mi da - co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości! Mikrofonu beta 57 używam do tradycyjnego nagłośnienia, a triggera dopiero chciałbym uzyć - i w tym sensie moje pytanie było zadane nielogicznie - wybaczcie byłem wczoraj trochę "nie swój", tak naprawde mogłem zadac jedno proste pytanie: "Czy znacie może jakieś tańsze konwertery do triggerów niż Roland TMC-6, przy czym niekononiecznie musi to być urządzenie 6-kanałowe". Zestaw zajebiscie mi brzmi i nie chcę go "otriggerowywać", czasem tylko chciałbym dodać troche syntetycznej stopy do chill-outowo d'n'b-owych spraw. Dziękuję Wam za to co już napisaliście i za to co (mam nadzieje) jeszcze napiszecie.

Pozdrawiam wszystkich, Pi-Pi...

ha, i właśnie o to mi chodziło. myślałem, że pisząc że używasz triggera uzywasz rownież jakiegoś modułu. a z tego co mi wiadomo prawie każdy modół ma we/wy MIDI (wszystkie z którymi sie spotkałem miały).

sprzętowo będzie cieżko cos znaleźć (może jakieś używane)

ale tym przypadku wtyczka DRUMAGOG może być bardzo pomocna (w systemie Pro Tools->sound replacer). wtyczka płatna, ale demo działa (bodajże przez miesiąc) w pełnj wersji.

a oto link

Awatar użytkownika
Piechnik

Post autor: Piechnik » poniedziałek 19 lip 2004, 10:28

... "Czy znacie może jakieś tańsze konwertery do triggerów niż Roland TMC-6, przy czym niekononiecznie musi to być urządzenie 6-kanałowe". ...

tańszym rozwiązaniem będzie zakup używanego modułu perkusyjnego Alessis D4 (około 600 złotych) lub Yamaha TMX (około 500 złotych).

ODPOWIEDZ