Sample EmulatorX - opinie...
Witam;
Zastanawiam sie nad zakupem EmulatoraX z zestawem sampli do mojej E-MU 1820 i chcialem zapytac o opinie kogos kto ma/slyszal jak brzmia te probki (+ ewentualnie jak sprawuje sie software przy danym procesorze i RAM'ie - minimum spelniam ale do rekomendowanych parametrow mojemu sprzetowi troche brakuje :) );
Jestem ciekawy tez jak podzielony jest material na tych CDs;
Ile ich jest, czy sa to probki glownie perkusyjne, bas czy wszelkiego rodzaju? (np CD1 - perkusja; CD2 - bas i gitara; CD3 - ...);
Z gory dzieki za pomoc
pozdrawiam
ovca
Zastanawiam sie nad zakupem EmulatoraX z zestawem sampli do mojej E-MU 1820 i chcialem zapytac o opinie kogos kto ma/slyszal jak brzmia te probki (+ ewentualnie jak sprawuje sie software przy danym procesorze i RAM'ie - minimum spelniam ale do rekomendowanych parametrow mojemu sprzetowi troche brakuje :) );
Jestem ciekawy tez jak podzielony jest material na tych CDs;
Ile ich jest, czy sa to probki glownie perkusyjne, bas czy wszelkiego rodzaju? (np CD1 - perkusja; CD2 - bas i gitara; CD3 - ...);
Z gory dzieki za pomoc
pozdrawiam
ovca
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!
Re: Sample EmulatorX - opinie...
Jeżeli to w czymś pomoże (niestety po angielsku).
http://www.samplecraze.com/audio-tutorials/emulatorx.htm
http://www.analoguesque.com/emuxreview.htm
Ewentualnie jeszcze fora dedykowane dla tej platformy.
http://www.emusonacid.co.uk/forum/
http://www.productionforums.com/emu/
Zdaje się, że EmulatorX jest jeszcze niedostępny w Polsce.
Pozdr.
http://www.samplecraze.com/audio-tutorials/emulatorx.htm
http://www.analoguesque.com/emuxreview.htm
Ewentualnie jeszcze fora dedykowane dla tej platformy.
http://www.emusonacid.co.uk/forum/
http://www.productionforums.com/emu/
Pozdr.
Pozdr....
Moja przyjaciel ma go od półtora miesiąca.
Emulator wygląda inspirująco i brzmi znakomicie a jak dla mnie, ma REWELACYJNE brzmienia instr. dętych...
Niestety, jest to soft który potwornie zżera CPU i ram ,przy niektórych brzmieniach z aktywnymi filtrami, a czasem nawet i nie - 30-40% obciążenia przy chyba 1 giga ramu i Athlonie 2200, więc lekka przesada...
Emulator wygląda inspirująco i brzmi znakomicie a jak dla mnie, ma REWELACYJNE brzmienia instr. dętych...
Niestety, jest to soft który potwornie zżera CPU i ram ,przy niektórych brzmieniach z aktywnymi filtrami, a czasem nawet i nie - 30-40% obciążenia przy chyba 1 giga ramu i Athlonie 2200, więc lekka przesada......
Przede wszystkim: WG - wielkie dzieki za linki - pomogly :)
No to wiedze ze z moim Celofanem 1.7 i 512MB RAM'u nie bedzie latwo (wg tego co mowi XLR8)
- tyle ze mni enajbardziej zalezy na dobrym, soczystym, pieknym, naturalnym, lechcacym basie! - wiem, wiem - kup sobie bas
, wiec przy zabawie z basem moze nie bede duzo krecil, co?
(no ale deciaki tez moga sie przydac);
Tak nawiasem, jak ktos ma jakies typy dobrych probek basu rockowo-hardcorowego - czyli tzw 'basu miesnego' (ew syntézatorow basu - ale watpie ze jest cos takiego godne uwagi) to bardzo prosze o wskazowki!
pozdrawiam - DJovca
Niestety, jest to soft który potwornie zżera CPU i ram ,przy niektórych brzmieniach z aktywnymi filtrami, a czasem nawet i nie - 30-40% obciążenia przy chyba 1 giga ramu i Athlonie 2200, więc lekka przesada......
Przede wszystkim: WG - wielkie dzieki za linki - pomogly :)
No to wiedze ze z moim Celofanem 1.7 i 512MB RAM'u nie bedzie latwo (wg tego co mowi XLR8)

- tyle ze mni enajbardziej zalezy na dobrym, soczystym, pieknym, naturalnym, lechcacym basie! - wiem, wiem - kup sobie bas

(no ale deciaki tez moga sie przydac);
Tak nawiasem, jak ktos ma jakies typy dobrych probek basu rockowo-hardcorowego - czyli tzw 'basu miesnego' (ew syntézatorow basu - ale watpie ze jest cos takiego godne uwagi) to bardzo prosze o wskazowki!
pozdrawiam - DJovca
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!
Pozdr....
Witam,
EMULATOR X oraz EMULATOR X STUDIO są dostapne w Polsce od poczatku lipca w Sound Import
EMULATRO X Studio oraz X są dostarczane wraz z zestawem pięciu płyt CD z brzmieniami bardzo rożnorodnymi, w sumie ok 2 GB.
Ponieważ Emulator posiada technikę morphingu przejętą z wersji sprzętowych ,a więc wymaga to większego użycia procesora komputera,
za to efekty mogą być obsługiwane przez pokładowy DSP, nie obiążając dodatkowo komputera!
Wersja Emulatro X Studio dostarczana jest wraz z pełną wersją Cubase 5.1 natomiast Emulator X z pełną werjsą Cubasis VST.
Sound Import
www.kartydzwiekowe.com.pl
Wyłaczny importer na rynek polski firm: E-mu, ESI -Audio, MusicMentor, LynxStudio, SmPro Audio, Museresearch, Arturia, Audiotrak, Auzentech
...no z tego co dowiedzialem sie na innych forach to te probki nie 'powalaja' raczej; no ale tez wszyscy sa raczej zgodni, ze za ta cene to jest super! (mowie ogolnie o probkach - moze deciaki rzeczywiscie sa ok);
mnie interesuje glownie dobre brzmienie basu (czyt. gitary basowej); slyszales jakies sample basu? Jak brzmia?
pozdrawiam
DJovca
...no z tego co dowiedzialem sie na innych forach to te probki nie 'powalaja' raczej; no ale tez wszyscy sa raczej zgodni, ze za ta cene to jest super! (mowie ogolnie o probkach - moze deciaki rzeczywiscie sa ok);
mnie interesuje glownie dobre brzmienie basu (czyt. gitary basowej); slyszales jakies sample basu? Jak brzmia?
pozdrawiam
DJovca
pozdrawiam
DJovca
...
Jak dla mnie to sample basu na tej karcie brzmią zamuliście, ale może niektórym ( w hh) akurat o zamulistość chodzi? W skali 1-10 daję 6, bo zamulistość można equalizować, masterować....... A tak w ogóle, to HMMMM...,wielki EmulatorX do basu..? Atakowanie muchy czołgiem. Osobiście do basu używam starych fmowych syntezatorów Yamahy, moim zdaniem brzmią czysto, potężnie i naturalnie, choć to oczywiście sprzęt i jest z tym trochę problemu, jednak dzięki zewnętrznym syntezatorom komputer ma wytchnienie.
Emulator to przede wszystkim modulacja, filtry, efekty, masakrowanie dołączonych na cd loopów itd... Ja liczyłem w tym urządzeniu na przestrzenne, eteryczne, pomysłowe pady, takie, które ze sprzętowego syntezatora wyciskają ostatnie poty i polifonię, a dla softsynthów, może za wyjątkiem Wavestation Korga, są nie do odtworzenia. Jednak zawiodłem się srodze. Ale do hh to ten sprzęt z pewnością się nadaje.
pozdrawiam też
no z tego co dowiedzialem sie na innych forach to te probki nie 'powalaja' raczej; no ale tez wszyscy sa raczej zgodni, ze za ta cene to jest super!
Jak dla mnie to sample basu na tej karcie brzmią zamuliście, ale może Emulator to przede wszystkim modulacja, filtry, efekty, masakrowanie dołączonych na cd loopów itd... Ja liczyłem w tym urządzeniu na przestrzenne, eteryczne, pomysłowe pady, takie, które ze sprzętowego syntezatora wyciskają ostatnie poty i polifonię, a dla softsynthów, może za wyjątkiem Wavestation Korga, są nie do odtworzenia. Jednak zawiodłem się srodze. Ale do hh to ten sprzęt z pewnością się nadaje.
Wlasnie, a jak sie nadaje do czegos innego niz HipHop?
Moze gdzies jest / ktos stworzyl i moze sie podzielic - jakies demo oparte tylko na probkach dostarczonych z Emulatorem? Na stronie ani w istrukcji nie mozna znalesc nawet listy dolaczonych brzmien...
A jak tam dziala Piano?
Bo cena rzedu 100€ (za pakiet do EMU1820) jest zupelnie znosna, bije na glowe KONTAKta przy tych podobnych mozliwosciach.
[addsig]
Jak dla mnie to sample basu na tej karcie brzmią zamuliście, ale może Emulator to przede wszystkim modulacja, filtry, efekty, masakrowanie dołączonych na cd loopów itd... Ja liczyłem w tym urządzeniu na przestrzenne, eteryczne, pomysłowe pady, takie, które ze sprzętowego syntezatora wyciskają ostatnie poty i polifonię, a dla softsynthów, może za wyjątkiem Wavestation Korga, są nie do odtworzenia. Jednak zawiodłem się srodze. Ale do hh to ten sprzęt z pewnością się nadaje.
Wlasnie, a jak sie nadaje do czegos innego niz HipHop?
Moze gdzies jest / ktos stworzyl i moze sie podzielic - jakies demo oparte tylko na probkach dostarczonych z Emulatorem? Na stronie ani w istrukcji nie mozna znalesc nawet listy dolaczonych brzmien...
A jak tam dziala Piano?
Bo cena rzedu 100€ (za pakiet do EMU1820) jest zupelnie znosna, bije na glowe KONTAKta przy tych podobnych mozliwosciach.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
... Ja liczyłem w tym urządzeniu na przestrzenne, eteryczne, pomysłowe pady, takie, które ze sprzętowego syntezatora wyciskają ostatnie poty i polifonię, a dla softsynthów, może za wyjątkiem Wavestation Korga, są nie do odtworzenia. Jednak zawiodłem się srodze. **********************
No właśnie, taż poluję na tak okreslone przez Ciebie pady.
Mam wrażenie, że najlepij brzmią soft pady z Hipersonica.
Czy maswz inne sugestie.
Mam od 3 dni Emulator X i w pełni zgadszam się z Twoję opiną.
[addsig]
Były muzyk
To trochę tak jakbyśmy kupowali odtwarzacz DVD i przy wyborze kierowali się dołączonymi do urządzenia tytułami filmów. Te kuszące 100$ płacimy za SAMPLER, do którego wspaniałomyślny producent dodaje w prezencie pięć płyt z brzmieniami ze średnio niskiej półki (nie licząc może beat shop one, które są lepszej jakości).
Siłą tego sprzętu jest potencjał programowy a nie dołączany pakiet CD. Sampler ma ogromne możliwości kontroli i edycji brzmienia i za to płaci się te 100$. Jeśli szukamy padów to albo trzeba się rozejrzeć za płytami z barwami tego typu, albo zakupić instrument dedykowany do tego typu brzmień. (Wavestation, Atmosphere etc.)
pozdrawiam,
Twoja przyjaciel.
Siłą tego sprzętu jest potencjał programowy a nie dołączany pakiet CD. Sampler ma ogromne możliwości kontroli i edycji brzmienia i za to płaci się te 100$. Jeśli szukamy padów to albo trzeba się rozejrzeć za płytami z barwami tego typu, albo zakupić instrument dedykowany do tego typu brzmień. (Wavestation, Atmosphere etc.)
pozdrawiam,
Twoja przyjaciel.