Monitory odsłuchowe

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
go
Monitory odsłuchowe

Post autor: go » środa 07 lip 2004, 16:08

Proszę o pomoc w wybraniu monitorów które są leprze i wierniejsze

czy Alesis 1 activ Mk2

czy Yamaha Msp 5

w tej chwili tylko te wchodzą w gre

proszę osoby znające temat z praktyki o pomoc w wyborze

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Re: Monitory odsłuchowe

Post autor: Groover » środa 07 lip 2004, 17:41

...Proszę o pomoc w wybraniu monitorów które są leprze i wierniejsze

czy Alesis 1 activ Mk2

czy Yamaha Msp 5

w tej chwili tylko te wchodzą w gre

proszę osoby znające temat z praktyki o pomoc w wyborze...

IMO zdecydowanie Alesis. MSP-5 strasznie kłamią. Ale jak praktyka wykazuje - można i na nich robić muzę...

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 07 lip 2004, 23:21

IMO zdecydowanie Alesis. MSP-5 strasznie kłamią. Ale jak praktyka wykazuje - można i na nich robić muzę...

eee, przesadzasz - wszystkie małe i niskobudżetowe monitory kłamią. MSP5 zdecydowanie mniej kłamią niż inne niezwykle popularne konstrukcje, na których też przecież da się pracować, z NS10 na czele. Alesisy też kłamią, tylko inaczej. Ważne, żeby być świadomym ograniczeń technologicznych monitorów, których się używa. Po drastycznej obniżce ceny przez Alesisa, M1 jest rzeczywiście jedną z najbardziej atrakcyjnych ofert.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » środa 07 lip 2004, 23:36

...IMO zdecydowanie Alesis. MSP-5 strasznie kłamią. Ale jak praktyka wykazuje - można i na nich robić muzę...

eee, przesadzasz - wszystkie małe i niskobudżetowe monitory kłamią. MSP5 zdecydowanie mniej kłamią niż inne niezwykle popularne konstrukcje, na których też przecież da się pracować, z NS10 na czele. Alesisy też kłamią, tylko inaczej. Ważne, żeby być świadomym ograniczeń technologicznych monitorów, których się używa. Po drastycznej obniżce ceny przez Alesisa, M1 jest rzeczywiście jedną z najbardziej atrakcyjnych ofert....

hmmm... Wiem, że miałeś MPS5 przez długi czas, ale... bądź obiektywny M1 mkII kłamią zdecydowanie mniej od MSP5 (hihi)

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 07 lip 2004, 23:52

hmmm... Wiem, że miałeś MPS5 przez długi czas, ale... bądź obiektywny M1 mkII kłamią zdecydowanie mniej od MSP5 (hihi)

trudno to zmierzyć, ale twierdzę, że kłamią podobnie tylko w innym kierunku. zwróć przy tym uwagę, że przez wiele lat były znacznie droższe od MSP5, dopiero od bardzo niedawna tak potaniały

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » czwartek 08 lip 2004, 00:32

Ja obecnie posiadam Monitory MSP5, ale myślę nad zmianą na Mackie HR824. Czy myślicie że ta zmiana da mi wielką różnice jakości dźwięku?

Pozdrawiam, Sroka
Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 08 lip 2004, 00:52

...Ja obecnie posiadam Monitory MSP5, ale myślę nad zmianą na Mackie HR824. Czy myślicie że ta zmiana da mi wielką różnice jakości dźwięku?

Pozdrawiam, Sroka ...

Kolosalną. Ale rozważ też w podobnej cenie Adamy P11A i Dynaudio BM6A - najlepiej postaraj się o bezpośrednie porównanie tych 3 modeli.

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » czwartek 08 lip 2004, 01:10

......Ja obecnie posiadam Monitory MSP5, ale myślę nad zmianą na Mackie HR824. Czy myślicie że ta zmiana da mi wielką różnice jakości dźwięku?

Pozdrawiam, Sroka ...

Kolosalną. Ale rozważ też w podobnej cenie Adamy P11A i Dynaudio BM6A - najlepiej postaraj się o bezpośrednie porównanie tych 3 modeli....

Jeżeli chodzi o modele Mackie 828 i 626 to w każdej chwili moge jechać do sklepu Sam Ash i sobie je posłuchać. Ale z resztą moga być problemy ponieważ może ich nie być. Czy w związku z tym że podałeś inne dwa modele sugerujesz mi że Mackie nie są kompromisowe w tej klasie?

Pozdrawaim, Sroka

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 08 lip 2004, 01:24

Jeżeli chodzi o modele Mackie 828 i 626 to w każdej chwili moge jechać do sklepu Sam Ash i sobie je posłuchać. Ale z resztą moga być problemy ponieważ może ich nie być. Czy w związku z tym że podałeś inne dwa modele sugerujesz mi że Mackie nie są kompromisowe w tej klasie?

Ależ oczywiście, że każdy głośnik jest kompromisem, bo musi się zmieścić z założonej cenie. W tym przedziale cenowym jest jednak już bardzo przyzwoicie, a przepaść pomiędzy głośnikami klasy MSP5 - ogromna. Sugeruję po prostu, że można lepiej niż HR824, np. moim zdaniem ADAMy są lepsze - mają niżej sięgający wyrównany bas i lepiej przenoszą bardzo szybkie transienty.

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » czwartek 08 lip 2004, 02:00

...Jeżeli chodzi o modele Mackie 828 i 626 to w każdej chwili moge jechać do sklepu Sam Ash i sobie je posłuchać. Ale z resztą moga być problemy ponieważ może ich nie być. Czy w związku z tym że podałeś inne dwa modele sugerujesz mi że Mackie nie są kompromisowe w tej klasie?

Ależ oczywiście, że każdy głośnik jest kompromisem, bo musi się zmieścić z założonej cenie. W tym przedziale cenowym jest jednak już bardzo przyzwoicie, a przepaść pomiędzy głośnikami klasy MSP5 - ogromna. Sugeruję po prostu, że można lepiej niż HR824, np. moim zdaniem ADAMy są lepsze - mają niżej sięgający wyrównany bas i lepiej przenoszą bardzo szybkie transienty....

Ja to rozumiem że napewno sa lepsze tylko ze Mackie a Adamy to jest kolejny próg cenowy. I nie wiem czy cena za parę mackie HR 824 1000$ to ten sam poziom co 2000$ za parę Adamów.

Teraz to ja mam dopiero pełną głowę monitorów. Od jakiegoś czasu stawiałem na kupienie Mackie no ale teraz sam nie wiem. Moze jeszcze w skrócie mógłbyś mi powiedzieć czy Monitory odsłuchowe takzż powinny być dobrane do stylu muzyki jaki się nagrywa czy to nie ma znaczenia?

ODPOWIEDZ