Dobra karta?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
czajnik
Dobra karta?

Post autor: czajnik » wtorek 06 lip 2004, 21:35

witam wszystkich!

jest to jeden z moich pierwszych postow, a na forum jestem od niedawna, wiec nie denerwujcie sie jak takie pytanie juz bylo i prosze was o pomoc w rozwiazaniu mojego problemu.

robie muzyke glownie we fruity loopsie (jak narazie) mam zamiar nauczyc sie cubase'a, a w przyszlosci nuendo i innych.

zamierzam kupic karte dzwiekowa do pracy w tych progamach z vsti i wavami. zalezy mi na jakosci, detalicznosci, realistycznej barwie i czystosci dzwieku.

nie jestem obeznany za bardzo w terminologi kart dzwiekowychy wiec jak czytam opisy na stronach www to jakies 50-70% jestem w stanie zrozumiec.

jak narazie spodobaly mi sie:

Marian Marc X

ESI Waveterminal 192X

ESI Waveterminal 192X MIDI (czym ona rozni sie od zwyklej 192X, sorki za takie pytanie, ale to że ma interfejs midi malo mi mowi;-) a może akurat warto dolozyc te 150 zeta i kupic wersje MIDI?)

STAUDIO DSP24 Media 7.1

Maya 44 MKII

ktora z nich bylaby dla mnie optymalnym rozwiazaniem? moze jeszcze inna?

pieniadze w zasadzie nie graja roli (do 1600-1700 zetow). przez miesiac mam zamiar popracowac na wakacjach i wlasciwie wszystko moge przeznaczyc na karte:) ale chce, żeby byla LUXUS.

z gory dzieki!!! pozdrawiam! :-)

Awatar użytkownika
Helmer

Re: Dobra karta?

Post autor: Helmer » wtorek 06 lip 2004, 23:46

W tym przedziale cenowym we tez pod uwage karte Echo Gina24 + jakis tani interfejs MIDI (na przyklad Midi Mate Audiotrak). Bedziesz mial naprawde fajny sprzecik :)

Awatar użytkownika
herod

Post autor: herod » środa 07 lip 2004, 07:35

Tylko E-mu 0404
Były muzyk

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » środa 07 lip 2004, 17:49

...Tylko E-mu 0404...

hehe... a masz i sprawdziłeś, jak działa i brzmi? Sprawdziłeś, czy stery ASIO są faktycznie wydajne?

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » środa 07 lip 2004, 20:20

......Tylko E-mu 0404...

Już jest w sprzedaży? Za ile?...

a Tu

Awatar użytkownika
czajnik

Post autor: czajnik » środa 07 lip 2004, 21:58

.........Tylko E-mu 0404...

dzieki za zainteresowanie moja sprawa:-)

poczytalem o tej karcie i w sumie dosc fajnie sie prezentuje.

tylko jest kilka spraw...

pierwsza jest taka, ze nie jestem przekonany do firmy creative (kojarzy mi sie raczej z multimediami niz fachowym sprzetem. moze nieslusznie, ale jakos tak)

druga, ze dorzucaja ponoc kupe softu a ja wolalbym zaplacic za sama karte

trzecia, ze chce kupic jak najbardziej wypasiona karte (moze skusilbym sie na wersje 1212M?)

czwarta: mp3 z efektami w tym sklepie calkiem fajne:-)

piata. jakbyscie mogli to napiszcie cos o tych kartach ktore wymienilem na poczatku warto ladowac w nie tyle kasy? wykorzystam chociaz z 80% ich mozliwosci montujac ktoras z nich w kompie? i jak narazie nie dokladajac niczego?

POZDRAWIAM!

siemanko do jutra! ide spac bo na 7 do roboty, zreszta niedawno wrocilem ale 70 zeta na karte juz jest o Ginie poczytam tez jutro, trzymajta sie

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » środa 07 lip 2004, 23:05

............Tylko E-mu 0404...

dzieki za zainteresowanie moja sprawa:-)

poczytalem o tej karcie i w sumie dosc fajnie sie prezentuje.

tylko jest kilka spraw...

pierwsza jest taka, ze nie jestem przekonany do firmy creative (kojarzy mi sie raczej z multimediami niz fachowym sprzetem. moze nieslusznie, ale jakos tak)

druga, ze dorzucaja ponoc kupe softu a ja wolalbym zaplacic za sama karte

trzecia, ze chce kupic jak najbardziej wypasiona karte (moze skusilbym sie na wersje 1212M?)

czwarta: mp3 z efektami w tym sklepie calkiem fajne:-)

piata. jakbyscie mogli to napiszcie cos o tych kartach ktore wymienilem na poczatku warto ladowac w nie tyle kasy? wykorzystam chociaz z 80% ich mozliwosci montujac ktoras z nich w kompie? i jak narazie nie dokladajac niczego?

POZDRAWIAM!

siemanko do jutra! ide spac bo na 7 do roboty, zreszta niedawno wrocilem ale 70 zeta na karte juz jest o Ginie poczytam tez jutro, trzymajta sie...

właśnie chodziło o to, że E-mu 404 jest genialną alternatywą dla wymienionych przez ciebie kart (zwłaszcza cenową). A co ci soft przeszkadza, mi się wydawało że to dobrze jak karta jest wypasiona w oprogramowanie (zwłaszcza za 600 zeta)

Co do firmy Creative to wkońcu poszła po rozum do głowy i powstał jej odłam Creative Proffesional, która się wzięła za jakość. Ale o tym to ci najlepiej Groover opowie

pozdrawiam

Awatar użytkownika
czajnik

Post autor: czajnik » piątek 09 lip 2004, 21:38

hmm no pewnie sie faktycznie zastanowie nad tym emu albo 0404 albo 1212 ktos ma wogole ta karte? moglibyscie cos o nich napisac?

Paweł

Post autor: Paweł » sobota 10 lip 2004, 10:29

Emu i Emu. A czy ktoś to w ogóle słyszał? Na papierze wygląda OK (szczególnie z preampami TF Pro), ale jak w praktyce? Poza tym czy jest wydajna i jak ze współpracą z innym (niż dołączony) softem? To wszystko trzeba by wiedzieć zanim zacznie się tak "promować" nowy produkt.

A poza wszystkim, kto zagwarantuje że nie skończy się jak z EMU APS?

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » sobota 10 lip 2004, 10:57

...Emu i Emu. A czy ktoś to w ogóle słyszał? Na papierze wygląda OK (szczególnie z preampami TF Pro), ale jak w praktyce? Poza tym czy jest wydajna i jak ze współpracą z innym (niż dołączony) softem? To wszystko trzeba by wiedzieć zanim zacznie się tak "promować" nowy produkt.

A poza wszystkim, kto zagwarantuje że nie skończy się jak z EMU APS?...

Groover słyszał, ale widze że nie chce mu sie poraz setny opisywać tej karty (wcale mu sie nie dziwię). Ludzie czy wy w ogóle czytacie EiS??? Przejrzeć starsze posty na forum też by wam nie zawadziło. Powiem więcej; w większości przypadków znaleźlibyście informacje które was interesują.

ODPOWIEDZ