BlueTUBE PRESONUS

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
MB
Re: BlueTUBE PRESONUS

Post autor: MB » wtorek 06 lip 2004, 02:26

Aha- jeśli chcesz uzyskać nasycone i szlachetne brzmienie wokalu to zainwestuj w kolekcję dobrej klasy mikrofonów, a najlepiej - wynajmij wokalistę, który umie śpiewać. W tym drugim przypadku sukces gwarantowany

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » wtorek 06 lip 2004, 03:15

...Aha- jeśli chcesz uzyskać nasycone i szlachetne brzmienie wokalu to zainwestuj w kolekcję dobrej klasy mikrofonów, a najlepiej - wynajmij wokalistę, który umie śpiewać. W tym drugim przypadku sukces gwarantowany ...

Wiesz co, a wydawało mi się, że pojechałeś na wakacje, ale chyba się myliłem.

Chyba ze jesteś gdzieś na plaży w Mielnie i w stąpiłeś do jakiejś kawiarenki internetowej na małe pogadanko. Widzisz i po co ci to było trzeba było lepiej nie wstawać.

Tobie wakacje też się należą.

Pozdrawiam, Sroka

P.S. Panowie - do ludzi z sercem.

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » wtorek 06 lip 2004, 09:31

kupić przyzwoity (w miarę przeźroczysty) preamp (tranzystorowy) i dokupić wtyczkę typu:

http://www.voxengo.com/warmifier/

http://www.voxengo.com/lthruster/

(na przykład) ... i masz i wierną rejestrację i namiastkę 'lampy' (oczywiście za takie pieniadze jakie masz + stosunkową elastyczność efektów twojej pracy).
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
BlueJack

Post autor: BlueJack » wtorek 06 lip 2004, 09:32

Witam!

Generalnie MB i Groover mają rację.

Charakterystyka pracy lamp(y) w budżetowych urządzeniach studyjnych jest zepsuta właśnie ograniczeniami wymuszonymi niską ceną urządzenia.

Ograniczenia te dotyczą najczęściej układu zasilania lampy (powielacze napięcia), gdzie napięcie anodowe waha się w okolicach 100-150 Voltów.

(Lampa najlepszą charakterystykę pracy osiąga przy napięciach anodowych powyżej 200Voltów). Nie bez znaczenia jest również dobór odpowiedniego egzemplarza lampy, oraz stabilne i odpowiednio filtrowane napięcie zasilania lampy.

Jak widzisz, spełnienie takich kryteriów wiąże się z kosztami produkcji, a co za tym idzie - z ceną urządzenia.

Ja sugeruje rzeczywiście zainwestować w dobry mikrofon i poszukać dobrego preampu półprzewodnikowego np. bazującego na układzie INA 103.

Nie sugeruj się tym, co piszą w reklamówkach, nie zawsze ma to odzwierciedlenie w rzeczywistości...

Pozdrowionka

DogHead

Post autor: DogHead » wtorek 06 lip 2004, 11:46

... Może byłby ktoś taki miły żeby mi pomóc, bo naprawdę już zgłupiałem? ...

Jak na ironie ludzi chca Ci pomoc. Ty zas wolisz wierzyc bajeczkom z reklam i katalogow.

==========

... Czy jest ktoś, kto udzieli mi pomocy czy tylko kupa cwaniaków, która tylko szuka sposobności do tego, aby wykazać jacy to Oni są mądrzy i we wszystkim obeznani? Ja wiem, że łatwo i przyjemnie jest robić z kogoś głupka, ale chyba nie tędy droga, co koledzy? ...

Jak wyzej. Kupa cwaniakow sa firmy produkujace szajs i wciskajace ciemnote skorej w to wierzyc publice. Na temat urzdzen "lampowych" bylo juz tutaj wystarczajaco duzo, ale okazuje sie ze ciagle trzeba do tego wracac nierzadko zaostrzajac forme wypowiedzi, bo jak widac poprzednie zostaly zignorowane.

==========

... Wszyscy w tej branży mają dziwną manię wyższości i taka jest prawda ...

Jezeli jest popart wiedza, to niech sobie maja. Przynajmniej nie klamia jak niektore fiirmy produkujace sprzet.

==========

... Wyczytałem jeszcze, że "ALTO ALPHA MICtube" daje profesjonalne rezultaty ...

Nie rozsmieszaj mnie, bo mam zajady...

==========

... Panowie - do ludzi z sercem ...

To znaczy jak? Spokojnie sie przygladac albo przyklaskiwac oglupianiu nieswiadomych przez bzdury rozsiewane przez co niektore firmy?

==========

... Szlachetne brzmienie chcesz osiągnąc podłaczając mikr. dynamiczny do preampa lampowego? ...

Szlachetny to byl np Pulkownik Michal Wolodyjowski, zas w odniesieniu do brzmienia - nie za bardzo wiem o czym jest tu mowa. Natomiast moge potwierdzic, ze podlaczenie mikrofonu dynamicznego do wysokiej klasy przedwzmacniacza lampowego daje zaskakujace rezultaty.

==========

... Nie bez znaczenia jest również dobór odpowiedniego egzemplarza lampy ...

Zgadza sie. Lampy produkowane obecnie gorzej znosza sito selekcji niz te produkowane np 40-50 lat temu. Wowczas wiekszosc elektroniki militarnej czy aparatury medycznej oparta byla na lampach i wymagania byly bardzo ostre. Teraz lampy uzywane sa tylko w branzy audio, ktora nejednokrotnie udowadnia ze jakosc (w przeciwienstwie do ceny) nie jest podstawowym priorytetem. Dlatego odsiew lamp uzywanych przez dbajace o reputacje firmy przekracza 80%. Co sie z nimi dzieje? Powinny trafic do kosza, ale po co, skoro sa producenci urzadzen "lampowych", ktorzy chetnie z nich korzystaja.

Awatar użytkownika
Jimmy

Post autor: Jimmy » wtorek 06 lip 2004, 17:36

Posiadam mikrofon pojemnościowy, cop prawda nienajcudowniejszy (SP1),ale jest;-) No i chciałem dokupić do niego preamp lampowy, żey wzbogacić nagrywane ścieżki, bo jakoś we wtyczki nie wierzę. Mam również jak wcześniej wspominałem kartę WaMi Rack 192L, która posiada już przedwzmacniacze mikrofonowe, które jeśli wierzyć producentom są ponoć krystalicznie czyste (100dB!), ale to pewnie też są bujdy. Więc czy warto żebym w ogole inwestował w jakikolwiek preamp? Czy coś na tym zyskam czy też stracę.

Dodam, że ostatnio zamówiłem kompresor Behringera (BEHRINGER COMPOSER PRO-XL MDX2600) i chciałem go również wykorzystać do zgrywania wokali, metodą niszczącą, dodając delikatną kompresję już na etapie nagrywania. Ale abym mógł go w pełni wykorzystać potrzebuję preampu.

I teraz sam nie wiem co mam myśleć. Mówicie, że te przedstawione przez mnie lampowe urządzenia są, że tak powiem do du... Więc jakie są dobre, tylko za rozsądną cenę. i jeszcze jedno, czy naprawdę jesteście peni, że są do du..., czy przetestowaliście chociaż jedno z nich? Tylko proszę o szczerą odpowiedź i na temat. Mnie nie interesuje to jaki prąd płynie w tychże lampach, tylko efekt jaki one mi dadzą.

A jeśli odradzacie całkowiecie lampy, to dajcie mi jakieś namiary na dobre, tranzystorowe przedwzmacniacze (byle nie za drogie;-) )

I jeszcze jedno:

Tak się składa, że mam swój zespół i chciałbym używać tych preampów, jak również tego kompresora także na scenie, do mikrofonów dynamicznych.

Przepraszam, że się tak rozpisałem, ale inaczej nie potrafię tego wytłumaczyć, jeśli ktoś byłby tak przemiły i sympatyczny, aby mi pomóc to byłbym bardzo mu za to wdzięczny?

HELP!
Interesuje sie muzyka elektroniczna, glownie Dance, Trance i Techno. Umiem grac na klawiszach, troche na akordeonie i gitarze.

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » wtorek 06 lip 2004, 17:45

wymien magiczną kwotę graniczną

a odpowiedzi strumieniem się sypną !
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » wtorek 06 lip 2004, 18:16

...Posiadam mikrofon pojemnościowy, cop prawda nienajcudowniejszy (SP1),ale jest;-) No i chciałem dokupić do niego preamp lampowy, żey wzbogacić nagrywane ścieżki, bo jakoś we wtyczki nie wierzę.

## i popełniasz błąd. W klasie niskobudżetowej wtyczka da o wiele lepszy efekt końcowy, niż zastosowanie taniegop preampu z lampą w torze przetwarzania. Wypróbuj np. kompresor PSP z pakietu MixPack albo nawet VintageWarmera.

Mam również jak wcześniej wspominałem kartę WaMi Rack 192L, która posiada już przedwzmacniacze mikrofonowe, które jeśli wierzyć producentom są ponoć krystalicznie czyste (100dB!), ale to pewnie też są bujdy.

## prędzej uwierzę w 100 dB w WamiRack, niż w 90 dB w Presonusie przy włączonej w tor lampie.

Więc czy warto żebym w ogole inwestował w jakikolwiek preamp? Czy coś na tym zyskam czy też stracę.

## przekonaj się sam - ściągnij sobie demo PSP MixPack i wypróbuj np. MixPressor.

Dodam, że ostatnio zamówiłem kompresor Behringera (BEHRINGER COMPOSER PRO-XL MDX2600) i chciałem go również wykorzystać do zgrywania wokali, metodą niszczącą, dodając delikatną kompresję już na etapie nagrywania.

## hehe - jeśli na scenę to ok, ale w nagraniach 100x lepiej sprawdzi się przyzwoity plug-in, choćby PSP

Ale abym mógł go w pełni wykorzystać potrzebuję preampu.

## a miksera nie macie?

I teraz sam nie wiem co mam myśleć. Mówicie, że te przedstawione przez mnie lampowe urządzenia są, że tak powiem do du...

## ależ... nikt nie napisał, że są do D.... tylko jeśli oczekujesz szlachetności brzmienia w urządzeniu "lampowym" za nieco ponad 1k, to raczej się rozczarujesz.

Więc jakie są dobre, tylko za rozsądną cenę. i jeszcze jedno, czy naprawdę jesteście peni, że są do du..., czy przetestowaliście chociaż jedno z nich?

## posiadam 4-kanałowego TLAudio Ivory 5001 i mi się sprawdza doskonale. Możesz się zainteresować najmniejszym preampem z kompresorem TLAudio - Ivory2 5050 (nieco ponad 2k). Obecnie mam w testach TFPro P2 - za kilka dni będę mógł przekazać pierwsze wrażenia. Presonus też nie będzie złym rozwiązaniem, ale - jak pisałem - NIE OCZEKUJ SUPER-HIPER efektów po zniekształcaniu dźwięku lampą... Raczej unikaj zniekształcania dźwięku. Z wartych uwagi urządzeń jest Focusrite np. TrackMaster (ok. 2k).

Ale zacznij od sprawdzenia wtyczek PSP MixPack. Na 99% wystarczy Ci to, a wydasz 1/5 tego, co za preamp. A jak będziesz chciał kupować preamp, to uzbieraj na coś porządnego w granicach 2.5k wzwyż. IMO

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

DogHead

Post autor: DogHead » wtorek 06 lip 2004, 18:35

Groover dobrze Ci radzi... ale jak zwykle wszedzie jest jakies "ale". Nie wszystkie z tych rozwiazan (karta, wtyczki programowe, itd...) przydadza sie na scenie, na czym Ci tez zalezalo. Jesli jestes ograniczony budzetem, faktycznie w takiej sytuacji lepszym wyjsciem moze byc zakup miksera niz taniego przedwzmacniacza.

Awatar użytkownika
Jimmy

Post autor: Jimmy » czwartek 08 lip 2004, 10:01

No dobra, OK. No..., a co myślicie o urządzeniu NADY TMP-2? Warto się nad nim chwile zastanowić?
Interesuje sie muzyka elektroniczna, glownie Dance, Trance i Techno. Umiem grac na klawiszach, troche na akordeonie i gitarze.

ODPOWIEDZ