Mikrofon do minidisc

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
szkudlik
Re: Mikrofon do minidisc

Post autor: szkudlik » poniedziałek 28 cze 2004, 20:34

A czy po przejsciowce mozna do niego podlaczyc np sm58?

...Dodatkowo may do dyspozycji stare ale dobrze dzialajce AKG c1000.

SM58 nie wymaga napiecia

Podlaczyc sie go oczywiscie da, ale odradzam tutaj tego Shura - jest to uznany model na scene, ale akurat do wywiadow bedzie kiepski - jest on wybitnie kierunkowy i dodatkowo ma dosc silny efekt zbizeniowy (co na scenie jest wileka zaleta)

Wszystko razem - bedziesz musial podstawic go tuz pod gembe osoby z ktora robisz wywiad oraz dodatkowo trzymac go na wprost.

Sprobuj to mahnac np. robiac wywiad z kims siedzacym w autobusie jezeli akurat stoisz obok niego.

Dodatkowo sprawy preampu - SM58 daje badzo slaby sygnalik i wymaga niewaskiego preampu zeby jakos dzialac bez szumu. Pojemniki najczesciej moga byc preampowane byleczym i jest OK - przynajmniej dla potrzeb jak twoje.

Polecam jednak bezkierunkowy pojemnik z mozliwoscia przelaczenia na kardioide w razie potrzeby.

Wprawdzie nie porownywalem tych dwu obok siebie, ale takie mam wrazenie ze Tonsil jest nieco lepszej klasy niz AKG c1000.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
t0m
Kontakt:

Post autor: t0m » poniedziałek 28 cze 2004, 23:19

...A czy po przejsciowce mozna do niego podlaczyc np sm58?

...Dodatkowo may do dyspozycji stare ale dobrze dzialajce AKG c1000.

SM58 nie wymaga napiecia

Podlaczyc sie go oczywiscie da, ale odradzam tutaj tego Shura - jest to uznany model na scene, ale akurat do wywiadow bedzie kiepski - jest on wybitnie kierunkowy i dodatkowo ma dosc silny efekt zbizeniowy (co na scenie jest wileka zaleta)

Wszystko razem - bedziesz musial podstawic go tuz pod gembe osoby z ktora robisz wywiad oraz dodatkowo trzymac go na wprost.

Sprobuj to mahnac np. robiac wywiad z kims siedzacym w autobusie jezeli akurat stoisz obok niego.

Dodatkowo sprawy preampu - SM58 daje badzo slaby sygnalik i wymaga niewaskiego preampu zeby jakos dzialac bez szumu. Pojemniki najczesciej moga byc preampowane byleczym i jest OK - przynajmniej dla potrzeb jak twoje.

Polecam jednak bezkierunkowy pojemnik z mozliwoscia przelaczenia na kardioide w razie potrzeby.

Wprawdzie nie porownywalem tych dwu obok siebie, ale takie mam wrazenie ze Tonsil jest nieco lepszej klasy niz AKG c1000.

...

napisz co kupiles i jak sie sprawuje :)
[addsig]

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » wtorek 29 cze 2004, 10:22

No i kicha.

Tzn nie do konca.

Podlaczylem akg c1000s dodatkowo przez prejsciowke (duzy jack na maly :) do dyktafonu cyfrowego no i tyłek.

Jakos beznadzijna.

Ale przy minidisku sony jest po prostu rewelacja

Nie dosc ze w sluchawkach slysze od razu t oco sie nagrywa to dodatkowo jakos jest naprawde super. A poneiwaz ma on wyjscie dodatkowo optyczne tak wiec jest fajnie :>

tyle teraz mam problem. Ten dyktafon to bylo ta jakies gowienko made in gdziestam.

Czy dobre dyktafony z wejsciem USB maja jakies sensowniejsze paramentry wejscia mikrofonowego? i czy slychac tez to co sie nagrywa w sl;uchawkach?

Pozdrawiam

PS. zostaje przy AKG, nie kupuijue tonsila :)

Jak kto chce to moge gdzies wzuci probke nagrania :)
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » wtorek 29 cze 2004, 11:01

...No i kicha.

Tzn nie do konca.

Podlaczylem akg c1000s dodatkowo przez prejsciowke (duzy jack na maly :) do dyktafonu cyfrowego no i tyłek.

Jakos beznadzijna.

tyle teraz mam problem. Ten dyktafon to bylo ta jakies gowienko made in gdziestam.

(...)

Czy dobre dyktafony z wejsciem USB maja jakies sensowniejsze paramentry wejscia mikrofonowego? i czy slychac tez to co sie nagrywa w sl;uchawkach?

Tu nie chodzi o parametry wejscia micr, wiekszosc (wszystkie?) dyktafonow jest ukierunkowanych na zapis jak najdluzszego czasu, wiec stosuja potezna kompresje. Czasami wynkiem jest strumien o przepustowosci zaledwie 9600bps (tak jak w GSMie) Nie liczylbym tutaj na cokolwiek.

[addsig]

Awatar użytkownika
t0m
Kontakt:

Post autor: t0m » środa 30 cze 2004, 14:13

......No i kicha.

Tzn nie do konca.

Jakos beznadzijna.

(...)

Tu nie chodzi o parametry wejscia micr, wiekszosc (wszystkie?) dyktafonow jest ukierunkowanych na zapis jak najdluzszego czasu, wiec stosuja potezna kompresje. Czasami wynkiem jest strumien o przepustowosci zaledwie 9600bps (tak jak w GSMie) Nie liczylbym tutaj na cokolwiek.

...

ja SLYSZALEM ze kompresja minidisca jest porownywalna do mp3 na 192 ale czy to prawda to nie wiem. Nagrywalem na miniolu sonego. Po wylaczeniu automatycznej dynamiki i na mikrofonie sony typowo do minidiscow bylo znosnie do celow cwiczebnych. do nagrywania prob itp. Do celow profesjonalnych to sie faktycznie nie nadawalo.

A w miniolu na pewno masz wszystko dobrze ustawione ? Moze Ci nagrywa przez wewnetrzny mikrofon jakis ;)
[addsig]

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » środa 30 cze 2004, 14:28

ja SLYSZALEM ze kompresja minidisca jest porownywalna do mp3 na 192 ale czy to prawda to nie wiem.

(...)

A w miniolu na pewno masz wszystko dobrze ustawione ? Moze Ci nagrywa przez wewnetrzny mikrofon jakis ;)

Doskonale slyszales!

Ale dyktafon to nie MiniDisk, a moj post ktorego cytujesz mowi wlasnie o dyktafonie. Dyktafon laduje kompresji ile wlezie i jeszcze troche, nie mowiac o tym ze prawdopodobnie probkuje na 8-miu bitach.

A MD jest doskonaly do wiekszosci spraw, idealny do wywiadow, od biedy sie nawet nadaje do zrobienia nagrania koncertowego (chociaz jak sie to pozniej skompresuje to jeeeej... ale zrobilem kilka takich i 99% sluchaczy nie zauwazylo smiecia wnoszonego przez MD)

Przepusowosc kodeka MD (atrac) to 384kbps, czyli calkiem sporo. Ostatnio pojawil sie ATRAC ver5 ktory oferuje tez przepustowosci okolo 120 i 70kpbs (nie pomne dokladnie)

[addsig]

Awatar użytkownika
t0m
Kontakt:

Post autor: t0m » środa 30 cze 2004, 15:06

...

ja SLYSZALEM ze kompresja minidisca jest porownywalna do mp3 na 192 ale czy to prawda to nie wiem.

(...)

Doskonale slyszales!

Ale dyktafon to nie MiniDisk, a moj post ktorego cytujesz mowi wlasnie o dyktafonie. Dyktafon laduje kompresji ile wlezie i jeszcze troche, nie mowiac o tym ze prawdopodobnie probkuje na 8-miu bitach.

A MD jest doskonaly do wiekszosci spraw, idealny do wywiadow, od biedy sie nawet nadaje do zrobienia nagrania koncertowego (chociaz jak sie to pozniej skompresuje to jeeeej... ale zrobilem kilka takich i 99% sluchaczy nie zauwazylo smiecia wnoszonego przez MD)

Przepusowosc kodeka MD (atrac) to 384kbps, czyli calkiem sporo. Ostatnio pojawil sie ATRAC ver5 ktory oferuje tez przepustowosci okolo 120 i 70kpbs (nie pomne dokladnie)

...

aa ja myslalem ze caly czas chodzi o MD :) nie wiem czem :)

a moze to jest wlasnie pomysl na rozwiazanie problemu ? takie przenosne na allegro mozna dostac za przyslowiowe grosze :)
[addsig]

Awatar użytkownika
piotrex3

Post autor: piotrex3 » środa 30 cze 2004, 20:11

...Szukam, szukam i nic...

Pomuszcie !!

Gdzie mozna kupic male mikrofony do minidisc (czy tez do cyfrowego dyktafonu), gdzy wbudowane maja okropna jakosc)

Wejscie maly jack.

Pozdrawiam

...

Beyerdynamic MCE 494. kosztuje ok 250 zł jak chcesz to napisz do mnie maila to prześlę ci specyfikację. Ja mam i jest ok.

koser

Post autor: koser » czwartek 01 lip 2004, 08:59

...Szukam, szukam i nic...

Pomuszcie !!

Gdzie mozna kupic male mikrofony do minidisc (czy tez do cyfrowego dyktafonu), gdzy wbudowane maja okropna jakosc)

Wejscie maly jack.

Pozdrawiam

...

Tonsil Me 92 6V/ MJ - elektret, zasilanie bateryjne, mały jack 10 mV na wyjściu małe wymiary, cena do 200 PLN

Pozdrowionka

Awatar użytkownika
jasiek

Post autor: jasiek » czwartek 01 lip 2004, 10:52

Wiele urządzeń z audio, w tym komputery, ma na wejściu mikrofonowym już podane zasilanie pod mikrofony kondensatorowe.

Ja spróbowałbym podłączyć taki mic do minidysku.

Niektóre z tych "pastylek" pojemnosciowych mają bardzo dobre parametry, np wkładka Panasonic WM 60 . Koszt ok 2 $. Tonsilowskie, niezłe pigułki są w wielu sklepach elektronicznych po 1-2 zł.

Wiele praktycznych rozwiązań znajdziesz tu:

http://www.discovercircuits.com/M/mircophone.htm

w tym najprostsza propozycja dla minidysku Sony RZ-35:

http://www.atempo.dk/mic/

Poradzisz sobie na pewno.

Jasiek
Obecnie projektant systemów oświetleniowych LED

ODPOWIEDZ