Yamaha Motif 7 czy Roland XP80

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
belcanto
Yamaha Motif 7 czy Roland XP80

Post autor: belcanto » środa 30 cze 2004, 15:02

Chciałbym się czegoś dowiedzieć więcej o tym sytezatorze (Yamaha Motif 7). Interesują mnie brzmienia bardziej syntetyczne, stosowane na ogół w muzyce elektronicznej. Gdyby porównać ten syntezator z Rolandem Xp 80 - który z wyżej wymienionych instrumentów byłby odpowiedni do muzyki elektronicznej np ambientowej. Nigdy nie słyszałem brzmień Yamahy Motif.

Awatar użytkownika
CKM

Re: Yamaha Motif 7 czy Roland XP80

Post autor: CKM » środa 30 cze 2004, 18:20

który z wyżej wymienionych instrumentów byłby odpowiedni do muzyki elektronicznej np ambientowej.

MOTIF ! ! !

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » środa 30 cze 2004, 19:16

...który z wyżej wymienionych instrumentów byłby odpowiedni do muzyki elektronicznej np ambientowej.

MOTIF ! ! !

...

MOTIF!!!!!!!

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » środa 30 cze 2004, 19:33

Motif:)

Roland jest juz troszke stary ( nieaktualny):)

Motif to nowa konstrukcja wiec swiezutki jest

Awatar użytkownika
bravo

Post autor: bravo » czwartek 01 lip 2004, 20:57

...Chciałbym się czegoś dowiedzieć więcej o tym sytezatorze (Yamaha Motif 7). Interesują mnie brzmienia bardziej syntetyczne, stosowane na ogół w muzyce elektronicznej. Gdyby porównać ten syntezator z Rolandem Xp 80 - który z wyżej wymienionych instrumentów byłby odpowiedni do muzyki elektronicznej np ambientowej. Nigdy nie słyszałem brzmień Yamahy Motif....

Witam.Mam motifa od początku tego roku i muszę powiedzieć że instrument jest świetny.Rolanda XP 80 miałem tylko chwilę w rękach i uważam że nie ma za bardzo co porównywać . Wiadomo że Rolanda można kupić za połowę ceny motifa ale jest według mnie bardzo duża różnica w brzmieniu , nie mówiąc już o tym że roland jest sprzedawany od około 1996r a motif od 2001 .Powiem jeszcze tylko tyle że motif jeśli chodzi o brzmienie i możliwości jest instrumentem na kilka lat.Ja nie myślę go zmieniać przez kilka najbliższych lat.Nie wiem czy ci coś pomogłem ale życzę powodzenia .Pozdrawiam wszystkich muzyków.Paweł

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » czwartek 01 lip 2004, 21:29

Gdyby porównać ten syntezator z Rolandem Xp 80 - który z wyżej wymienionych instrumentów byłby odpowiedni do muzyki elektronicznej np ambientowej. Nigdy nie słyszałem brzmień Yamahy Motif....

Żałuj

Motif to doskonały sprzęt. Jeśli porównywać z Rolandami, to tylko z serią Fantom. XP-80 można porównać np. z Yamaha CS6x (która do tworzenia muzyki elektronicznej nadaje się rewelacyjnie). XP-80 to bardziej synth "do wszystkiego", chyba, że zainwestujesz w karty brzmieniowe.

Jak do Motifa dokupisz np. karty PLG150-AN i PLG150-DX to bedziesz w syntezatorowym niebie

Pozdrawiam,

Maciej R.

Awatar użytkownika
muscato

Post autor: muscato » piątek 02 lip 2004, 11:42

...Chciałbym się czegoś dowiedzieć więcej o tym sytezatorze (Yamaha Motif 7). Interesują mnie brzmienia bardziej syntetyczne, stosowane na ogół w muzyce elektronicznej. Gdyby porównać ten syntezator z Rolandem Xp 80 - który z wyżej wymienionych instrumentów byłby odpowiedni do muzyki elektronicznej np ambientowej. Nigdy nie słyszałem brzmień Yamahy Motif....

Zastanów się nad Yamahą ex5, zdecydowanie tańsza od motifa (który nota bene korzysta z wielu brzmień serii ex) a jesli idzie o ambient, to jak najbardziej się nadaje...tylko trzeba trochę posiedzieć nad rozpracowaniem edycji brzmień. tworzenie presetów jest pracochłonne, ale efekt finalny czasami zdumiewający...

pozdro
residance - warsaw
destination - space

Awatar użytkownika
belcanto

Post autor: belcanto » piątek 02 lip 2004, 11:50

Zastanów się nad Yamahą ex5, zdecydowanie tańsza od motifa (który nota bene korzysta z wielu brzmień serii ex) a jesli idzie o ambient, to jak najbardziej się nadaje...tylko trzeba trochę posiedzieć nad rozpracowaniem edycji brzmień. tworzenie presetów jest pracochłonne, ale efekt finalny czasami zdumiewający...

pozdro...

Yamaha jakoś zawsze brzmiała mi bardzo zimno, zawsze psajonowały mnie instrumenty firmy Roland - dotyczy to przede wszystkim ciepłych brzmień oraz kapitalnej klawiatury co np nie jeden syntezator Np Korga może pozazdrościć. Myślę, ze dozbieram kasy i kupię sobie Rolanda V SYNTHa, miałem możliwoś pobawić się tym instrumentem jest wręcz kapitalny.

ODPOWIEDZ