Kłopotliwa SmartMedia

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
furlag
Kłopotliwa SmartMedia

Post autor: furlag » sobota 26 cze 2004, 18:16

PROBLEM NASTEPUJĄCEJ TREŚCI....KUPIŁEM NOWIUTEŃKĄ KARTE SMART MEDIA DO SWJEGO SU 200....ŁADNIE JA SFORMATOWAŁEM W SAMPLERZE....PO TEJ CZYNNOŚCI SAMPOLER WIDZIAŁ KARTĘ.......NASTĘPNIE WRZUCIAŁEM KARTE DO CZYTNIKA USB PODPIĘTEGO DO KOMPA ŻEBY ZRZUCIĆ SOBIE SAMPLE.......W TYM MOMENCIE NA EKRANIE SAMPLERA POJAWIA SIĘ KOMUNIKAT O BŁĘDZIE (FORMAT ERR)..KARTY NIE DA SIE PONOWNIE SFORMATOWAĆ POD SAMPLEREM........NIE WIEM CO MAM ROBIĆ...KARTA JEST NOWIUTEŃKA I MOŻLIWOŚĆ USZKODZENIA NIE WCHODZI W GRE......... prosze o pomoc furlag@wp.pl

Próbuje bawić sie formą sztuki jaką jest muzyka...

Awatar użytkownika
Dobmatt

Re: Kłopotliwa SmartMedia

Post autor: Dobmatt » poniedziałek 28 cze 2004, 00:20

KARTA JEST NOWIUTEŃKA I MOŻLIWOŚĆ USZKODZENIA NIE WCHODZI W GRE...

Owszem. wchodzi w grę. Miałem taki przypadek kilka dni temu.

MD.

Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
furlag

Post autor: furlag » poniedziałek 28 cze 2004, 16:12

...KARTA JEST NOWIUTEŃKA I MOŻLIWOŚĆ USZKODZENIA NIE WCHODZI W GRE...

Owszem. wchodzi w grę. Miałem taki przypadek kilka dni temu.

MD.

...

witam..musiało być to jakieś bardzo poważne uszkodzenie.....ja swojej nie przygniotłem, nic w tym stylu.....nie mówiąc juz o wyciąganiu karty ze slotu samplera i komputera podczas zapisu lub odczytu......

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » wtorek 29 cze 2004, 02:57

witam..musiało być to jakieś bardzo poważne uszkodzenie.....ja swojej nie przygniotłem, nic w tym stylu.....nie mówiąc juz o wyciąganiu karty ze slotu samplera i komputera podczas zapisu lub odczytu.........

Nie w tym rzecz, karta moze byc po prostu wadliwa od urodzenia. W sklepie mi mowili, ze to sie zdaza coraz czesciej, bo te karty tanieja i kontrola produkcji jest coraz slabsza. A w czym problem - nie chca wymienic? Musza, bo nie dziala. Na wszelki wypadek przyjdz w pelnym uzbrojeniu polowym

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
furlag

Post autor: furlag » wtorek 29 cze 2004, 16:22

Nie w tym rzecz, karta moze byc po prostu wadliwa od urodzenia. W sklepie mi mowili, ze to sie zdaza coraz czesciej, bo te karty tanieja i kontrola produkcji jest coraz slabsza. A w czym problem - nie chca wymienic? Musza, bo nie dziala. Na wszelki wypadek przyjdz w pelnym uzbrojeniu polowym

MD....

witam ponownie.....chodzi o to ze ta karta jest niewidoczna dla mojego samplera...komputer ją jak najbardziej widzi.... rozmawiałem na ten temat z panem z serwisu, który doszedł do wnosku ze tomoże miec jakis związek z typem używanych plików na komputerze, ktory poprostu formatuje używane nośniki pod siebie....to tak jakby ktos próbował sie dokopać do partycji ntfs pod windowsem 98........jak narazie nie znalazłem odpowiedzi na mój problem, a na kolejną kartę mnie nie stać........pozdrawiam

AdminEiS

Post autor: AdminEiS » wtorek 29 cze 2004, 23:19

...NASTĘPNIE WRZUCIAŁEM KARTE DO CZYTNIKA USB PODPIĘTEGO DO KOMPA ŻEBY ZRZUCIĆ SOBIE SAMPLE.......W TYM MOMENCIE NA EKRANIE SAMPLERA POJAWIA SIĘ KOMUNIKAT O BŁĘDZIE (FORMAT ERR)...

Jednocześnie? Mógłbyś to jakoś prostymi słowami wyjaśnić?
[addsig]
Administrator serwisu

Awatar użytkownika
furlag

Post autor: furlag » środa 30 cze 2004, 14:00

......NASTĘPNIE WRZUCIAŁEM KARTE DO CZYTNIKA USB PODPIĘTEGO DO KOMPA ŻEBY ZRZUCIĆ SOBIE SAMPLE.......W TYM MOMENCIE NA EKRANIE SAMPLERA POJAWIA SIĘ KOMUNIKAT O BŁĘDZIE (FORMAT ERR)...

Jednocześnie? Mógłbyś to jakoś prostymi słowami wyjaśnić?

...

ok..poniosło mnie troche i zapomniałem kilka słów...oczywiście nie odbywało sie to jednocześnie...najpierw zrzucałem sample z kompa na kartę, a nastepnie tą samą karte włożyłem do slotu samplera i w momencie którym chciałem odczytać zawartośc zapisaną na karcie pojawiał sie komunikat FORMAT ERROR

Awatar użytkownika
minimalmusic

Post autor: minimalmusic » środa 30 cze 2004, 14:22

a jakiego czytnika uzywasz?

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 30 cze 2004, 14:30

...najpierw zrzucałem sample z kompa na kartę, a nastepnie tą samą karte włożyłem do slotu samplera i w momencie którym chciałem odczytać zawartośc zapisaną na karcie pojawiał sie komunikat FORMAT ERROR...

W jakim formacie są te sample, które zrzuciłeś z komputera?
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 30 cze 2004, 15:03

......najpierw zrzucałem sample z kompa na kartę...

Własnie wyczytałem z instrukcji:

- należy używać tylko karty sformatowanej w instrumencie

- wszelkie operacje na karcie można wykonywać TYLKO z poziomu instrumentu

- pliki wav muszą być 16 bitowe z próbkowaniem 44.1, 22.05, 11.025 lub 5.5125 kHz.

Wyczyścić na full kartę w komputerze (jeśli komputer ją widzi, to znaczy, że jest sprawna) i spróbuj jeszcze raz sformatować w SU200. Może się uda.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

ODPOWIEDZ