Witam
Mam nagranie koncertu klawesynowego Bacha z akompaniamentem kwartetu smyczkowego (na barokowych instrumentach), które jest nagrane zbyt sucho i blisko. Za pomocą Waves IR szukam możliwości stworzenia przestrzeni bliskiej tej, które można usłyszeć na profesjonalnych nagraniach muzyki barokowej. Koncentruję się bardziej na ustawieniu odpowiednich parametrów predelay niż czasu wybrzmiewania ale wciąż nie jestem zadowolony z efektu. Brakuje mi i głębi i pogłosu. Nawet przy krótkim ok 10ms predelay słyszę dość wyraźnie odbicie dźwięku, a nie jego wybrzmiewanie, jak w kościele (oczywiście przy odsłuchu na ok 95% wet) Jak stworzyć głębię, która wzmocni brzmienie instrumentów i sprawi, że zabrzmią bardziej jak mała orkiestra niż kwartet?
Zaznaczę jeszcze, że diabeł tkwi w szczegółach, bo ten efekt już prawie osiągnąłem, ale brakuje mi jeszcze czegoś, co wyróżnia moje nagranie od profesjonalnych - może to prawdziwa akustyka, a może jeszcze jakiś parametr potraktowany po macoszemu?
Pozdrawiam
Strad
Jak ustawić parametry pogłosu do nagrania muzyki klasycznej?
- Stradivariusz
Nagrywam wyłącznie klasykę - orkiestry, chóry, zespoły kameralne, soliści itp.
Re: Jak ustawić parametry pogłosu do nagrania muzyki klasycznej?
...Witam
Mam nagranie koncertu klawesynowego Bacha z akompaniamentem kwartetu smyczkowego (na barokowych instrumentach), które jest nagrane zbyt sucho i blisko. Za pomocą Waves IR szukam możliwości stworzenia przestrzeni bliskiej tej, które można usłyszeć na profesjonalnych nagraniach muzyki barokowej. Koncentruję się bardziej na ustawieniu odpowiednich parametrów predelay niż czasu wybrzmiewania ale wciąż nie jestem zadowolony z efektu. Brakuje mi i głębi i pogłosu. Nawet przy krótkim ok 10ms predelay słyszę dość wyraźnie odbicie dźwięku, a nie jego wybrzmiewanie, jak w kościele (oczywiście przy odsłuchu na ok 95% wet) Jak stworzyć głębię, która wzmocni brzmienie instrumentów i sprawi, że zabrzmią bardziej jak mała orkiestra niż kwartet?
Zaznaczę jeszcze, że diabeł tkwi w szczegółach, bo ten efekt już prawie osiągnąłem, ale brakuje mi jeszcze czegoś, co wyróżnia moje nagranie od profesjonalnych - może to prawdziwa akustyka, a może jeszcze jakiś parametr potraktowany po macoszemu?
Pozdrawiam
Strad...
a moze to nastawienie. Udostepnisz te nagranie ? Chetnie poslucham :) ktory koncert i do jakich nagran to porownujesz ?
Pozdrawiam
Strad...
a moze to nastawienie. Udostepnisz te nagranie ? Chetnie poslucham :) ktory koncert i do jakich nagran to porownujesz ?
Dziś już nie dam rady, ale może jutro umieszczę na stronie. Koncert d-moll (wydaje mi się, że BWV 1052) a porównuję do nagrania koncertów skrzypcowych Bacha nagranych przez Ryo Terakado i Bach Collegium Japan.
- Stradivariusz
W zasadzie dźwięk jest w miarę dobry - głęboki i ciepły, choć odrobinę rozmywają mi się instrumenty - zwłaszcza wiolonczela, ale jak mówiłem bez przesady. Irytuje mnie to co się dzieje później - predelay albo inna cholera sprawia, że słyszę dość głośne odbicie dźwięku i krótki czas (ok 1,5s) wybrzmiewania. Chętnie zamieniłbym to odbicie na dłuższy pogłos, ale idąc w tym kierunku tracę głębię
Sam już nie wiem co...

Sam już nie wiem co...
Aplikacja sztucznego pogłosu do nagrań muzyki klasycznej to bardzo trudna i ryzykowna sprawa, bowiem nawet minimalny, ale zawsze istniejący pogłos oryginalny wprowadza zafałszowania do procesu obróbki. Moje próby na tym polu - z wykorzystaniem nawet najlepszych algorytmów software i hardware - owocowały mizernymi rezultatami do momentu, w którym wpadłem na pomysł zastosowania technologii impulsywnej (convolution reverb). Sugeruję eksperymenty ze znakomitą wtyczką Acoustic Mirror Sonic Foundry, która jest na wyposażeniu edytora Sound Forge 5.0 i wyżej. Jest tam kilka spróbkowanych znakomitych sal koncertowych.
MD.
MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
- Stradivariusz
Dziękuję za typ, ale...Waves IR jest właśnie taką wtyczką
Mam do wyboru kilkanaście dobrych impulsów, nie mogę znaleźć tylko odpowiedniej kombinacji ich parametrów...:(
Strad

Strad
-
To moze warto zmienic odpowiedz? Moze po prostu ta, ktora probujesz wykorzystac nie jest odpowiednia do osiagniecia poszukiwanego brzmienia?
Pozdrawiam,
MW
Pozdrawiam,
MW