Mam zamiar rozbudować software'owe studio o sprzęt do rejestrowania sampli. Na mikrofon jestem juz niemalże zdecydowany, że będzie to Sennheiser E 835 S. Jednakże sam mikrofon niewiele da bez przedwzmacniacza. Jaki przedwzmacniacz polecacie w cenie powiedzmy do 300-400 zł (nie mam zielonego pojęcia o cenach przedwzmacniaczy...).
Problem z takim zestawem jest taki że mogę nagrywać tylko na miejscu. Czym można by nagrywać dzwięk w terenie - minidisc czy jakiś rejestrator mp3? Jakie modele w rozsądnych cenach? Czy wymagają one przedwzmacniacza?
W rejestrowaniu dzwięku jestem kompletnie zielony więc proszę o rady.
Czym nagrywać sample?
Re: Czym nagrywać sample?
...Mam zamiar rozbudować software'owe studio o sprzęt do rejestrowania sampli. Na mikrofon jestem juz niemalże zdecydowany, że będzie to Sennheiser E 835 S. Jednakże sam mikrofon niewiele da bez przedwzmacniacza. Jaki przedwzmacniacz polecacie w cenie powiedzmy do 300-400 zł (nie mam zielonego pojęcia o cenach przedwzmacniaczy...).
Problem z takim zestawem jest taki że mogę nagrywać tylko na miejscu. Czym można by nagrywać dzwięk w terenie - minidisc czy jakiś rejestrator mp3? Jakie modele w rozsądnych cenach? Czy wymagają one przedwzmacniacza?
W rejestrowaniu dzwięku jestem kompletnie zielony więc proszę o rady....
a dlaczego akurat ten mic ?

W rejestrowaniu dzwięku jestem kompletnie zielony więc proszę o rady....
a dlaczego akurat ten mic ?

Bo, jak widzę, ludzie bardzo go chwalą.
...Bo, jak widzę, ludzie bardzo go chwalą....
Ten MIC jest swietny, ale do VOCALU na scenie
prawdopodobnie zda egzamin takze na niektorych bembnach, dobrze za jego pomoca chwyta sie oboj, klarnet czy trabke (trombke zeby bylo jasne, nie mam polskich liter)
Ale jezeli za jego pomoca bedziesz chcial samplowac skrzypce czy gitare klasyczna albo jakies prekusujne szmerki (werblel na miotelkach, przeszkadzajki itd.) to nie wroze wielkiego powodzenia.
Wybor mikrofonu - mikrofonow - zalezy od tego co chcesz nagrywac i wkladac do swojego samplera.
[addsig]
Ten MIC jest swietny, ale do VOCALU na scenie
prawdopodobnie zda egzamin takze na niektorych bembnach, dobrze za jego pomoca chwyta sie oboj, klarnet czy trabke (trombke zeby bylo jasne, nie mam polskich liter)
Ale jezeli za jego pomoca bedziesz chcial samplowac skrzypce czy gitare klasyczna albo jakies prekusujne szmerki (werblel na miotelkach, przeszkadzajki itd.) to nie wroze wielkiego powodzenia.
Wybor mikrofonu - mikrofonow - zalezy od tego co chcesz nagrywac i wkladac do swojego samplera.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Hmm, sądziłem, że własnie ten mic bedzie dobry do sampli... Nie będę nagrywał żadnych instrumentów, ale może trochę wokalu. Generalnie samplować chcę wszystko co mi podejdzie pod mikrofon: dzwięki otoczenia, drony, dzwięki generowane przez różne przedmioty. Ponieważ dzwięki tego typu moga być bardzo subtelne, mikrofon, jak zgaduję, musi być czuły. Choć z drugiej strony zarejestrowane dzwięki będę przetwarzał, przepuszvcczał przez efekty, więc z oryginału i tak nic nie zostanie.
Kasy nie mam za dużo i ponad 400zł za mic nie chcę wydać. Jaki zatem mikrofon będzie najlepiej pasował do moich potrzeb?
Rozejrzałem się za przedwzmacniaczami i zainteresowały mnie takie modele:
- Behringer MIC100
- Behringer MIC200
- M-Audio AudioBuddy
Czy ktoś coś o nich może powiedzieć?
A gdybym chciał kupić jakiś sprzęt do rejestrowania dzwięku w terenie, to jakie urządzenia polecacie?
Kasy nie mam za dużo i ponad 400zł za mic nie chcę wydać. Jaki zatem mikrofon będzie najlepiej pasował do moich potrzeb?
Rozejrzałem się za przedwzmacniaczami i zainteresowały mnie takie modele:
- Behringer MIC100
- Behringer MIC200
- M-Audio AudioBuddy
Czy ktoś coś o nich może powiedzieć?
A gdybym chciał kupić jakiś sprzęt do rejestrowania dzwięku w terenie, to jakie urządzenia polecacie?
Nie będę nagrywał żadnych instrumentów, ale może trochę wokalu. Generalnie samplować chcę wszystko co mi podejdzie pod mikrofon: dzwięki otoczenia, drony, dzwięki generowane przez różne przedmioty. Ponieważ dzwięki tego typu moga być bardzo subtelne, mikrofon, jak zgaduję, musi być czuły.
Czyli zapomnij o jakimkolwiek mikr dynamicznym
Do takich dzwiekow jak chcesz musisz miec pojemnosciowy, najlepiej jakis z mala membrana.
Przy takich ograniczeniach finansowych polecam Tonsil MCO53
a poza tym przeczytaj tutaj
[addsig]
Czyli zapomnij o jakimkolwiek mikr dynamicznym
Do takich dzwiekow jak chcesz musisz miec pojemnosciowy, najlepiej jakis z mala membrana.
Przy takich ograniczeniach finansowych polecam Tonsil MCO53
a poza tym przeczytaj tutaj
[addsig]
Dzięki za informację.
Widże problem tej natury iż nie wiem gdzie to kupić... Tonsil nie ma nawet sklepu internetowego. Pytanko też mam takie: co to za dziwne wtyki posiada ów MCU53? Gdzie sie to wtyka? Czy każdy przedwzmacniacz będzie miał odpowiednie wiejście? Czy te przedwzmacniacze które wymieniłem będą pasować do tego mikrofonu?
Sorry, ale w tych sprawach jestem prawdziwym laikiem...
Widże problem tej natury iż nie wiem gdzie to kupić... Tonsil nie ma nawet sklepu internetowego. Pytanko też mam takie: co to za dziwne wtyki posiada ów MCU53? Gdzie sie to wtyka? Czy każdy przedwzmacniacz będzie miał odpowiednie wiejście? Czy te przedwzmacniacze które wymieniłem będą pasować do tego mikrofonu?
Sorry, ale w tych sprawach jestem prawdziwym laikiem...
Tonsil nie ma nawet sklepu internetowego. Pytanko też mam takie: co to za dziwne wtyki posiada ów MCU53? Gdzie sie to wtyka? Czy każdy przedwzmacniacz będzie miał odpowiednie wiejście?
Bedzie pasowal do kazdego preampu, pod warunkiem ze obetniesz ten wtyk co jest i zalozysz XLRa.
Sorry, bez lutownicy sie nie obejdzie...
[addsig]
Bedzie pasowal do kazdego preampu, pod warunkiem ze obetniesz ten wtyk co jest i zalozysz XLRa.
Sorry, bez lutownicy sie nie obejdzie...
[addsig]
"....Tonsil nie ma nawet sklepu internetowego..."
Zobacz, może jest coś koło Ciebie. A wtyczkę XLR za 12zł przylutuje Ci znajomy elektronik wg schematu ze strony Montera.
http://www.tonsil.com.pl/distrib_frame.htm
Jasiek
Obecnie projektant systemów oświetleniowych LED