To proste. Od drugiej strony

W "normalnej" karcie wszelkie operacje ASIO są wykonaywane przez sterownik - czyli można powiedzieć "programowo", w RME funkcje są przekazywane do sprzętu - do karty, stąd to tzw. zerowe obciążenie. Ponadto DSP w HDSP sprzętowo realizauje funkcje pomiaru poziomów (szczytowe, średnie, Ovr).
RME potrafi zejść dosyć nisko z latencją - ja na swoim staruszku - komputerze PIV 2.53 na płycie z i845PE bez problemu mogę używać 3ms w realnej pracy ze sporą ilością wtyczek i VSTi. Przy małym projekcie 1.5ms też nie jest problemem. Ale to powoduje, że tak niskie latencje mogą powodować większe obciążenie CPU. Przede wszystkim należey przełączyć priorytet zadań na te działające w tle (System/Zawansowane/Wydajność). Przy pracy ze śladami audio spokojnie można ustawić większą latencję - będzie to kompletnie nie odczuwalne, chociażby z powodu pełnej jej kompensacji. A CPU troche odetchnie ;)
============
Tak, to akurat rozumiem - dzięki!
W zasadzie chodziło mi tylko o potwierdzenie, że fakt obecności procesora XilinkSpartan na pokładzie karty ( a to nie tylko HDSP przecież...) niczego nie obiecuje w zakresie ponadnormalnych zdolności karty przy obsłudze VSTi. Obecność tego procesora oczywiście dobrze wróży, ale niczego nie gwarantuje.
pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...