ESI Juli@

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
szkudlik
Re: ESI Juli@

Post autor: szkudlik » środa 09 cze 2004, 12:44

...huh, jakos nie mialbym zaufania do jarmarczno-wiejskoodpustowych efektow typu "karta pasuje do PCI i w prawo i w lewo" -

Zastanawiam sie nad ta karta. Powiedz, jak czesto takie pomysly strzelaja do glowy?

(...)

Audiophile 2496 (tylko złacza niesymetryczne) lub Phase 22 (tylko złacza symetryczne)

To ze jakas karta ma "tylko symetryczne" to akurat nie jest zadna wada - w ogole nie widze sensu wyposazania profesjonalnego sprzetu w niesymeryki. Zrobic z symetrycznego niesymetryczne to sprawa trywialna, tak dla wejscia jak i dla wyjsca - a w "druga struna" jest znacznie gorzej. Bardziej przydatne jest natomiast przelaczanie pomiedzy poziomami napiec.

Oczywiscie lepiej jezeli karta w ogole pozwala na zmiane parametrow niz nic, ale...

Ale takie "fajerwerki" jak ta Juli@ zawsze wzbudzaja moja ostroznosc - podobnie jak olbrzymie kolorowe napisy "professional" na pudelku. Naprawde profesjonalny sprzet takich nie ma - bo wstyd, jak to napisal RedNacz w ostatnim wstepie do EiS. A zastosowanie czterech przekazniczkow do zmian poziomu wejscia z cala pewnoscia ma prownywalne koszty produkcji jak dwa zestawy gniazdek, dwie oddzielne plytki i styki pomiedzy nimi - a wygoda nieporownywalna. A NA PEWNO taniej byloby zastosowac 4 Jumpery zamiast tych przekaznikow. Odwracanie karty jest wiec to zrobione czysto reklamowo i za namowa dzialu sprzedazy.

Poza tym sprobuj tutaj ustawic sobie dwa gniazdka w -10 a dwa pozostale w +4...

Oczywiscie to wszystko moze byc tylko mylne wrazenie, ale przyslowie "krowa ktora duzo ryczy daje malo mleka" w przypadku sprzetu jakos sie sprawda

Oczywiscie ceny spadaja, parametry rosna we wszystkich dziedzinach techniki, wiec Juli@ nie jest wyjatkiem - nie dziwie sie ze ma najlepsze przetworniki (przynajmniej w/g mierzalnych parametrow) itd. Doradzam jednak ostroznosc.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

AdminEiS

Post autor: AdminEiS » środa 09 cze 2004, 12:49

...Oczywiscie ceny spadaja, parametry rosna we wszystkich dziedzinach techniki, wiec Juli@ nie jest wyjatkiem - nie dziwie sie ze ma najlepsze przetworniki (przynajmniej w/g mierzalnych parametrow) itd. Doradzam jednak ostroznosc...

Wszystko to prawda, niemniej pierwsze testy rzeczywiście wyglądają zachęcająco.
[addsig]
Administrator serwisu

Pavulon

Post autor: Pavulon » środa 09 cze 2004, 14:24

Widze ze troche zametu wprowadzilem moim pytaniem:) Otoz bylem u dystrybutora, ogladalem ta karte, sprawia wrazenie solidnie wykonenej - oczywiscie dotyczy to ogledzin. Przepinanie w tyl i w przod oczywiscie ma na celu wstepne skonfigurowanie urzadzenia a nie zmiany co drugi dzien. Zamierzam ta karte kupic gdyz zachecaja mnie opinie znajomych uzytkownikow Waveterminala 192L a mozna sie spodziewac podobnych walorow uzytkowych - choc moze sie myle. Nie zalezy mi na mega profesjonalnej jakosci gdyz ma ona pracowac w moim malym studio projektowym i zalezy mi na mozliwosci zapiecia zewnetrznego mixera, sterownika MIDi i pracy na sekwenserze typu LOGIC i wirtualnych instrumentach, a nie do wielokanalowych nagran profesjonalnej jakosci. Mam nadzieje ze w takich zastosowaniach karta sie sprawdzi. Ale zaczekam jeszcze pare tygodni na dalsze refleksje z Waszej strony:)

Pozdrawiam goraco.

A wszystkich Warszawiakow zapraszam na koncert 1 lipca w Parku Sowinskiego:) szczegoly na www.hasiok.art.pl
[Post edytowany przez Admina w dniu 09/06/2004]

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 09 cze 2004, 15:58

Ile takich rozbiorek wytrzyma zlacze PCI?

O ile dobrze rozumiem, obrócenie karty nie będzie wymagało wyjmowania jej z gniazda PCI

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » środa 09 cze 2004, 16:27

...Ile takich rozbiorek wytrzyma zlacze PCI?

O ile dobrze rozumiem, obrócenie karty nie będzie wymagało wyjmowania jej z gniazda PCI

chyba jednak tak - trza odkrecic 2 srobeczki na sledziu i dwie na karcie - to ciezko zrobic jak kara jest w kompie

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
MATT669

Post autor: MATT669 » środa 09 cze 2004, 17:24

A wszystkich Warszawiakow zapraszam na koncert 1 lipca w Parku Sowinskiego:) szczegoly na http://www.hasiok.art.pl

[Post edytowany przez Admina w dniu 09/06/2004]...

he he... to hasiok jeszcze istnieje?

Awatar użytkownika
mc_iek

Post autor: mc_iek » środa 09 cze 2004, 18:46

...A wszystkich Warszawiakow zapraszam na koncert 1 lipca w Parku Sowinskiego:) szczegoly na http://www.hasiok.art.pl

Współczuję!!! Nie ma chyba w Warszawie bardziej spapranego akustycznie amfiteatru!!! Jak macie możliwość to zaopatrzcie się w douszne zestawy odsłuchowe bo namiot nad amfiteatrem daje pogłos typu katedral i bardzo dziwnie słychać odbicia na scenie. Możecie również spodziewać się silnych odbić od pionowej, betonowej sciany którą będziecie mieli 10 - 15 m za plecami. Jeżeli koncert będzie nagłaśniany przez firmę z zewnątrz to spodziewajcie się lekkiej paniki w oczach akustyka a jeżeli nagłaśniać Was będzie akustyk miejscowy to powie wam tylko, że tak ma być i nie oczekujcie niczego więcej.
... a tak sobie czasem cos dłubnę w dźwiękach...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 10 cze 2004, 22:52

Dobre!

No, chyba, ze inaczej rozumiemy slowo "obrócenie"

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 11 cze 2004, 02:24

Dobre!

No, chyba, ze inaczej rozumiemy slowo "obrócenie"

...

Przypatrz się obrazkom. Obraca się tylko "kawałek" karty z gniazdami. O śrubkach nie wiedziałem

Awatar użytkownika
JOURESY

Post autor: JOURESY » poniedziałek 14 cze 2004, 17:38

Witam,

Byłem, widziałem, dzisiaj rano w sklepie MusicCreater w Warszawie

Julkę, w białym opakowaniu, ładna zgrabna i chyba niegłupia, z brzmieniem podobnym do waveterminali, za takie pieniążki to luksus.

Ja się chyba skusiłem, i będe ją kupował za około 2 tyg.

P.S. Bardzo fajny sklep, sprzedawca (pan Paweł) też miły!!! żyć nie umierać.

JoU

ODPOWIEDZ