Multiefekt szumi, pomocy!
Mam efekt Digitech BP-200 do basu.
Na jednym z koncertow ,przy naglasnianiu na przody ,okazalo sie ,ze efekt strasznie szumi. Wczesniej tego nie bylo.
Dodam ,ze kable i gitare juz sprawdzilem ,na sucho wszystko jest ok.
Co sie moglo stac?
Moze cos z wejciem lub wyjsciem na efekcie.
Aha ,dodam ,ze szumi we wszystkich trybach (BYPASS,TUNER i PRESET). Poprostu jak jest wlaczony do wamcniacza to pojawiaja sie szumy.
Co mam zrobic? Jak go sprawdzic?
Pomocy!!!
Na jednym z koncertow ,przy naglasnianiu na przody ,okazalo sie ,ze efekt strasznie szumi. Wczesniej tego nie bylo.
Dodam ,ze kable i gitare juz sprawdzilem ,na sucho wszystko jest ok.
Co sie moglo stac?
Moze cos z wejciem lub wyjsciem na efekcie.
Aha ,dodam ,ze szumi we wszystkich trybach (BYPASS,TUNER i PRESET). Poprostu jak jest wlaczony do wamcniacza to pojawiaja sie szumy.
Co mam zrobic? Jak go sprawdzic?
Pomocy!!!
- tomsfactory
Re: Multiefekt szumi, pomocy!
Ale czy szumi Ci takze w domu, czy tylko tam na koncercie.
jesli w domu jest spoko to moze było cos z czułościa na Diboxach???/
jesli w domu jest spoko to moze było cos z czułościa na Diboxach???/

Szumi i tu i tu. Poprostu na probie nie slysze tego tak ,natomiast w klubie gdzie idzie wszsytko na przody to szum jest wyrazny. Dlatego tez wychwycilem to na koncercie
Jesli chodzi o D.I. boxa to mam we wzmaku wyjscie D.I. wiec odpada.
Kumpel podpowiedzial mi ,ze moge miec przepalony bezpiecznik lub np. zasilacz jest zepsuty.
Jesli chodzi o D.I. boxa to mam we wzmaku wyjscie D.I. wiec odpada.
Kumpel podpowiedzial mi ,ze moge miec przepalony bezpiecznik lub np. zasilacz jest zepsuty.
- tomsfactory
A tak swoja droga - po co ci multiefekt do basu????
...A tak swoja droga - po co ci multiefekt do basu????...
Troche nie na temat...
Po to zebym mogl uzywac efektow (w ramach potrzeb), kompressora ,mogl cwiczyc na sluchawkach ,mial na koncercie tuner itp.
Do tego jak dla mnie sluzy takie urzadzenie.
Ale prosze o pomoc na temat ,moze ktos mial stycznosc z podobnym problemem.
Troche nie na temat...
Po to zebym mogl uzywac efektow (w ramach potrzeb), kompressora ,mogl cwiczyc na sluchawkach ,mial na koncercie tuner itp.
Do tego jak dla mnie sluzy takie urzadzenie.
Ale prosze o pomoc na temat ,moze ktos mial stycznosc z podobnym problemem.
Szym szum ma charakter szystego szumu czy jest on raczej brumiący? Szumu na początku uzytkowania tego efektu nie było? czy go poprostu nie slyszales (bo pisales ze na probach tego tak nie bylo slychac - pewnie paczka nie przenosila szumu w wyzszym rejestrze) - jak to z tym szumem? Jest taka mozliwosc ze poprostu szumil ci od samego początku tylko dopiero na normalnych zetawach glonikowych pelnopasmowych szum w wyzsych czestotliwosciach wyszedł na jaw.
Szumu tego wczesniej nie bylo.
Pojawil sie ,jak mysle ,po moich eksperymentach z podlaczaniem pod mikrofon.
Jedna z osob zasugerowala ,ze moga byc przepalone bezpieczniki lub cos z zasilaczem. Co o tym myslisz?
Szum ten ma charakter naturalnych szumow urzadzenia ,tyle tylko ,ze okolo 10 razy glosniej.
Pojawil sie ,jak mysle ,po moich eksperymentach z podlaczaniem pod mikrofon.
Jedna z osob zasugerowala ,ze moga byc przepalone bezpieczniki lub cos z zasilaczem. Co o tym myslisz?
Szum ten ma charakter naturalnych szumow urzadzenia ,tyle tylko ,ze okolo 10 razy glosniej.
Przepalone bezpieczniki oznaczają zazwyczaj brak pracy urzadzenia.
Jeśli masz elektronika (dobrego) pod ręką to sobie poradzisz. Trzeba sprawdzić zasilacz, szczególnie kondensatory elektrolityczne, które lubią wysychać i przestają pracować filtry. Warto zresztą sprawdzić wszystkie elektrolity w układzie zwłaszcza na wyjściu.
Czasem scalak główny "przysiada" lub szumi bo nie dostaje z którejś gałęzi odpowiedniego napięcia właśnie często z powodu tanich, wysychających elektrolitów.
Powodów szumu może być oczywiście więcej np zimne luty na gniazdach we-wy itd ale podałem to co mi się najcześciej statystycznie przytrafia.
Jasiek
Jeśli masz elektronika (dobrego) pod ręką to sobie poradzisz. Trzeba sprawdzić zasilacz, szczególnie kondensatory elektrolityczne, które lubią wysychać i przestają pracować filtry. Warto zresztą sprawdzić wszystkie elektrolity w układzie zwłaszcza na wyjściu.
Czasem scalak główny "przysiada" lub szumi bo nie dostaje z którejś gałęzi odpowiedniego napięcia właśnie często z powodu tanich, wysychających elektrolitów.
Powodów szumu może być oczywiście więcej np zimne luty na gniazdach we-wy itd ale podałem to co mi się najcześciej statystycznie przytrafia.
Jasiek
Obecnie projektant systemów oświetleniowych LED
Do tej pory podlaczalem wszystko tak: gitara-kabel-efekt-kabel-wzmak.
Kumpel poradzil zebym wlaczyl ekekt w petle we wzmaku.
Tak tez zrobilem i szumow juz nie ma.
Czy myslicie ,ze jak podlacze sie na koncercie przez D.I. na wzmacniaczu na przody ,to moze byc cos nie tak?
Kumpel poradzil zebym wlaczyl ekekt w petle we wzmaku.
Tak tez zrobilem i szumow juz nie ma.
Czy myslicie ,ze jak podlacze sie na koncercie przez D.I. na wzmacniaczu na przody ,to moze byc cos nie tak?
Witam.
Uszkodzenie zasilacza powoduje brum o częst. ok 50 Hz lub wielokrotności tej wartości więc nie tu leży problem.
Jedną z przyczyn szumu podczas podłączenia procesora do pieca lub przez linię do konsoli jest ustawienie niewłaściwych poziomów na wejściu, wyjściu i w całum łańcuchu efektów w procesorze (zby niskie poziomy na poszczególnych efektach są kompensowane zwiększeniem sygnału na wyjściu urzadzenia, przez co procesor musi szumieć!!!).
Digitech ma regulowane poziomy wszystkich efektów w łańcuchu więc popróbuj się tym pobawić. Oczywiście poziom wyjsciowy z procesora też mosi być dopasowany do wzmacniacza lub wejścia konsoli.
Pozdrawiam Grzegorz Witkowski
Uszkodzenie zasilacza powoduje brum o częst. ok 50 Hz lub wielokrotności tej wartości więc nie tu leży problem.
Jedną z przyczyn szumu podczas podłączenia procesora do pieca lub przez linię do konsoli jest ustawienie niewłaściwych poziomów na wejściu, wyjściu i w całum łańcuchu efektów w procesorze (zby niskie poziomy na poszczególnych efektach są kompensowane zwiększeniem sygnału na wyjściu urzadzenia, przez co procesor musi szumieć!!!).
Digitech ma regulowane poziomy wszystkich efektów w łańcuchu więc popróbuj się tym pobawić. Oczywiście poziom wyjsciowy z procesora też mosi być dopasowany do wzmacniacza lub wejścia konsoli.
Pozdrawiam Grzegorz Witkowski
Jestem informatykiem, a od zawsze gram na gitarach, które od wielu lat kolekcjonuję (posiadam sporą kolekcję instrumentów). Od kilkunastu lat bawię się też w nagrywanie dźwięku za pomocą komputera.