MIDI Clock w Korg Pa60

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Kipst
MIDI Clock w Korg Pa60

Post autor: Kipst » piątek 04 cze 2004, 15:41

Witam wszystkich!

Zakupiłem klawisz Korg PA -60 i mam pewien problem.Otóż gdy rejestruje styl wykorzystuje zewnetrzny sekwencer w postaci programu na komputerze (Cakewalk Home Studio) Ustawiam sobie w instrumencie aby wylaczyl zegar wewnetrzny i nasluchiwal na midi. Wszystko ladnie gra komunikaty typu start/stop czy tempo sa pobierane z sekwencera ale gdzy wchodze do trybu rejestracji instrument automatycznie zmienia ustawienia i przechodzi na swoj wewnetrzny zegar. Wczesniej taki typ nagrywania stylu stosowalem w Yamaha psr740 i dzialalo! Moze ktos wie jak rozwiazac ten problem?
Zainteresowania to muzyka głownie el i troche Funk, Soul. Chwilowo poza działalnościa! Zamierzam to zmienic :D

Awatar użytkownika
Bovi

Re: MIDI Clock w Korg Pa60

Post autor: Bovi » piątek 01 lip 2005, 14:35

Czesc .niedawno kupilem tego korga ,ale nieumiem ci pomoc.Mam pytanie czy mozesz mi udzielic jakichs informacji jak zainstalowac hdd w korgu?.

Wiem ze potrzebny jest hdik i nic poza tym .Bede wdzieczny za wszelkie info na ten temat.

Aha czy wiesz moze jak zrzucac do kompa komunikaty sys. exlusuve z korga.

za info z gory dzieki

WG

Post autor: WG » piątek 01 lip 2005, 23:12

... instrument automatycznie zmienia ustawienia i przechodzi na swoj wewnetrzny zegar.

Obawiam się, że ten typ tak ma.

W trybie nagrywania stylu zewnętrzna synchronizacja tempa jest niestety wyłączana. Można próbować w drugą stronę o ile Korg wysyła komunikaty Start/Stop.

Odnośnie wysyłania System Exclusive w Korgach z serii Pa to manuale milczą jak grób w tym temacie, więc raczej takich możliwości nie należy się spodziewać a na pewno nie w tych wersjach systemu operacyjnego.

Boli nieco brak możliwości dumpowania zawartości przez midi w Pa. Jest to szczerze mówiąc ważna rzecz, której brak nieco rozczarowuje, zwłaszcza w dobie tak rozwiniętego software-u muzycznego.

W zasadzie tutaj wszystko zależy od systemu operacyjnego, który ma aż 4MB po rozpakowaniu w przypadku PA50/60. Może dobrze by było zgłosić taką rzecz gdzieś na forum o ile jest takowe albo najlepiej do supportu Korga.

Dostępne oprogramowanie dla Korgów Pa o ile można nazwać to jakimś sensownym oprogramowaniem to porażka na tym polu.

Na pocieszenie dodam, iż pojawi się dedykowane oprogramowanie dla instrumentów z serii Korg Pa. Szczegóły i konkrety w swoim czasie. Podejrzewam, że nie wcześniej jak pod koniec roku. Beta wersje może pojawią się wcześniej czego nie obiecuję.

Oprogramowanie będzie pozwalało na wygodną edycję i tworzenie stylu na komputerze tak jak w normalnym sekwencerze (czyli pano-roll oraz lista zdarzeń) a także umożliwiało liczne możliwości edycyjne łącznie z funkcją importu z/do pliku midi oraz z formatu innych arranżerów.

http://wlodekk.w.interia.pl/korgpa.jpg

PS. Jeżeli macie jakieś wskazówki i sugestie to myślę, że jest to dobry moment aby napisać o nich tutaj.

Zaznaczam, że czasowo może się to również i troszkę wydłużyć z racji, że pracuję i muszę dzielić czas nad kilkoma projektami rówocześnie. Chyba jakieś wariactwo mnie dopadło

Pozdrawiam,

Włodzimierz Grabowski

Również fanatyk Korga

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » sobota 02 lip 2005, 13:08

Na pocieszenie dodam, iż pojawi się dedykowane oprogramowanie dla instrumentów z serii Korg Pa. Szczegóły i konkrety w swoim czasie. Podejrzewam, że nie wcześniej jak pod koniec roku. Beta wersje może pojawią się wcześniej czego nie obiecuję.

Oprogramowanie będzie pozwalało na wygodną edycję i tworzenie stylu na komputerze tak jak w normalnym sekwencerze (czyli pano-roll oraz lista zdarzeń) a także umożliwiało liczne możliwości edycyjne łącznie z funkcją importu z/do pliku midi oraz z formatu innych arranżerów.

http://wlodekk.w.interia.pl/korgpa.jpg

PS. Jeżeli macie jakieś wskazówki i sugestie to myślę, że jest to dobry moment aby napisać o nich tutaj.

Zaznaczam, że czasowo może się to również i troszkę wydłużyć z racji, że pracuję i muszę dzielić czas nad kilkoma projektami rówocześnie. Chyba jakieś wariactwo mnie dopadło

Pozdrawiam,

Włodzimierz Grabowski

Również fanatyk Korga ...

Teraz powiem tylko wow! A wkrótce pewnie coś sensownego :) Podziwiam Cię Włodku, kiedy Ty na to czas znajdujesz??

Pozdrawiam,

Jacek

Awatar użytkownika
Bovi

Post autor: Bovi » sobota 02 lip 2005, 13:57

Dzieki Włodku za info o korgu.Jestem zawiedziony tym ze niemozna dumpowac przez midi-dziwne ale prawdziwe.

Czy wiesz moze cos na temat map do tego korga w postaci xml.(do cubase),bede probowal je sam zrobic ale jaki bedzie efekt

Mam tez klopot z hdd do korga .mam dysk ale niemam tasmy zeby go podlaczyc moze ktos mi napisze co to za rodzaj tasiemki

Duzo tych pytan ale na dzis ostatnie moze ktos przesle jakies linki gdzie szukac nowych styli i barw.

za info dzieki pozdr.korgowców bogdan1971@o2.pl

AdminEiS

Post autor: AdminEiS » sobota 02 lip 2005, 14:59

...Duzo tych pytan ale na dzis ostatnie moze ktos przesle jakies linki gdzie szukac nowych styli i barw...

Myślę, iż natychmiast powinieneś udać się tam:

http://www.korgpa.com/pa_root/en/products/pa60.html?en
[addsig]
Administrator serwisu

ODPOWIEDZ