...Witam wszystkich
przeczytalem dosc uwaznie test mikrofonow do nagrywania bebnow i niestety mam wiecej watpliwosci niz wczesniej. Potzebuje zestaw mikrofonow do nagrywania bebnow a z testu nie do koncas wynika co wybrac. Moge wydac max 2000 zl (musze sie zmiescic w tym), mam mikser Mackie 1604 i dwa AKG2000. Chce je uzyc jako overhedy. potrzebuje majki do:
stopy
werbla
tomow (3)
werbla
hihata.
Wole dobrac mikrofony kilku firm niz ladowac sie w zestaw. Lepiej chyba kupic 3 dobre mikrofony i 3 tanie zeby pozniej uzupelnic zestaw o lepsze. Co byscie radzili? Na czym pracujecie i na czym mozna uzyskac dobre efekty?Bebny beda nagrywane w wysokiej piwnicy ceglanej (stare budownictwo) na HDR Fostexa. Licze na was - moze ktos ma jakiec przyklady nagran?
pozdrawiam
Andrev...
Witam,
z testu niewiele wynika, bo niewiele mikrofonow bylo testowanych.
Jesli bedziesz nagrywal dobre bebny z dobrym bebniarzem w dobrym pomeszczeniu, jest szansa, ze po kupieniu mikrofonu do stopy (akg d112, shure beta91, shure beta52) bebny zabrzmia dobrze.
Problemem bedzie takze kupienie brakujacych mikrofonow za 2000. Postaraj sie je od kogos pozyczyc.
stopa - jak wyżej (jak sie uda zorganizowac glosnik do nagrania stopy to swietnie)
werbel - sm57 - kombinuj z miejscem ustawienia, nie boj sie odleglosci, moze uda sie znalezc miejsce w ktorym werbel z hi-hatem beda dobrze brzmialy z jednego mikrofonu
hi-hat - dobra pojemnosc - ta sama uwaga co przy werblu
Tomy - sennheiser 421 lub e604, akg c418, shure beta98 s/d (albo d/s nigdy nie pamietam)
Dobrze byloby tez nagrac ambient pomieszczenia, tu niestety znow potrzebne sa dobre mikrofony pojemnosciowe.
Wiem ze podajac takie modele mikrofonow znaczaco przekroczylem podany przec Ciebie budzet, natomiast przyda CI sie to przy ewentualnym pozyczaniu mikrofonow.
A'propos - mniej niz miesiac temu byl taki watek.
Pozdrawiam
C.