Czasami do wyrównania różnic wystarczy kompresor, ale z lektorskiego doświadczenia wiem, że kiedy w nagraniu "przechodzi" się od szeptu do eksklamacji i/lub odwrotnie, to zarejestrowanie tak zróżnicowanego głosu za jednym pdejściem daje najczęściej mało zadowalające wyniki.
Otóż to - to są zbyt duże różnice, żeby niwelować je kompresorem
Podział nagrania na etapy i zastosowanie innych ustawień dla partii cichych i głośnych daje moim zdaniem większy komfort pracy podczas obróbki. Ale jest pewne ryzyko związane z takim podziałem - może się okazać, że poszczególne partie po złożeniu w całość zbytnio od siebie "odstają" lub nawet do siebie nie pasują.
Skąd ja to znam?

Dlatego też zadałem to pytanie na forum
Wiele zależeć będzie od obróbki materiału, ale jeszcze więcej od umiejętności gościa(lub kobitki :)) przed mikrofonem i od tego jak poradzi sobie z interpretacją fragmentów, które trzeba będzie zlepiać w całość.
Problem w tym, że wokalistka jest niezła, ale nie bardzo dobra i tak czy owak nagrywamy po kawałku. Początek jest spokojny, cichy i coraz bardziej się rozwija, aż do głośnego. Jak nagrywam wszystko po kawałku, zciszając gain w preampie to w pewnym momencie te głośniejsze partie stają się cichsze (wrażeniowo), niż ten spokojny początek

.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby nagranie na wielośladzie sygnału z 2 mikrofonów podpiętych do 2 preampów (lub jednego dwukanałowego). Pierwszy mikrofon należy wysterować dla tych ekspresywnych dźwięków, drugi dla tych szeptanych.Tych sygnałów nie powinno się miksować, a jedynie zarejestrować na wielośladzie w "takiej postaci w jakiej są". Następnie należy dokonać rekombinacji sygnałów z obu śladów.... Mam nadzieję, że to również jest czytelne, bez względu na to co znaczy rekombinacja :)...
To może by się sprawdziło przy dobrych wokalistach (co to śpiewają wszystko "od kopa"). A mikrofony nie musiały by być takie same?
Pozdrawiam i dzięki za odzew