Gniazdo foldback ?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
maks87
Gniazdo foldback ?

Post autor: maks87 » poniedziałek 10 maja 2004, 21:43

Mam w domu taki stay mikser MM Electronics MP175 (i tak wam penie to nic nie mwoi)nic nadzwyczajnego, 16 kanalow na kazdym 4 punktowy koretkor, gain, pan, wysylka na efekt (troche dziwnie nazwane echo a nie AUX ale tak samo dziala) i jest jeszcze jeden potencjometr ktory sie zwie FOLDBACK a z tylu jest jedno takie gniazdo. I wlasnie tu jest poblem gdyz nie wiem do czego to sluzy. Na kazdym kanale jest potencjometr FOLDBACK i jeden glowny do egulacji wszystkich kanalow naraz. Jest tylko jedno gniazdo foldback. Jak podlaczam do wzmacniacza i wlaczam to strasznie szumi.

Jesli ktos wie do czego to sluzy to bardzo prosze o pomoc gdyz zajmuje sie tym amatorski, a wlasciwie gram w zespole i to tak przy okazji. Jak ktos wie co to moze byc to bardzo prosze o pomoc i odpowiedz czy tu na forum, na maila: kamil8@interia.pl lub chocby na GG: 4539313

Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz!

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Gniazdo foldback ?

Post autor: matiz » poniedziałek 10 maja 2004, 22:39

Mi ta nazwa cos mowi - mialem kiedys prospekt tej firmy

A foldback to inna nazwa monitora, czyli auxa sprzed tlumika, sluzaca do realizowania odsluchu dla muzykow. Jak za duzo szumi, to moze jest po prostu popsute?

DogHead

Post autor: DogHead » wtorek 11 maja 2004, 11:15

Ciesz sie, ze w ogole dziala, bo ma to ok 30 lat...

Matiz ma racje co do oznaczenia "foldback" a jesli chodzi o "echo" to w tamtych czasach oprocz echa innych urzadzen "aux" specjalnie nie bylo.

Twoj mikser byl wyprodukowany przez angielska f-me Pa:ce i z tego co sie orientuje bylo tych urzadzen w Polsce dosc sporo. Cud, ze do tej pory cos przetrwalo w stanie dzialajacym, bo nie bylo to najwyzszych lotow.

maks87

Post autor: maks87 » niedziela 23 maja 2004, 21:07

Mikser dziala i to nawet niezle! Czasem cos trzeszczy przy regulacji ale to kwestia wymienienia paru potencjometrow.

A teraz wracajac do tego foldbacka: juz wlasnie wiem ze to jest wyjscie na monitory tylko jest taki problem ze to nie dziala Gdy podkrece glowny potemcjomert od foldbacka to slychac jedynie buczenie. Cos jest nie tak, tylko co? Moze ktos ma schemat tego miksera (malo realne ale moze akurat) Uzywam tego miksera tylko na probach wiec bez tego tez sie obejdzie ale dobrze by bylo gdyby dzialalo, zawsze to wiecej mozlowosci odsluchow dla kazdego muzyka.

Jak ktos moze mi pomoc to bardzo prosze!

Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ