Evolution MK-461C

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
kl
Re: Evolution MK-461C

Post autor: kl » czwartek 20 maja 2004, 13:44

No to jak mowil MB sprobuj uaktywnic we/wy w SX-ie. Z jakichs powodow moga byc nieaktywne.

Jesli sie nie powiedzie, na stronie m-audio jest dobry knowledge base. poszukaj tam jakichs informacji.

ok wejscia sa aktywne ,ale chyba w tym problem ze xp niechce przyjac tych driverow , jak zablokowac ta opcje ??

probowalem wywalic kat Driver cache , ale to malo pomaga :(
Jestem od niedawna prenumeratorem eis i interesuje sie muzyka i sposobem jej realizacji

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » czwartek 20 maja 2004, 14:21

ok wejscia sa aktywne ,ale chyba w tym problem ze xp niechce przyjac tych driverow , jak zablokowac ta opcje ?

Dzis wieczorem specjalnie dla Ciebie przeinstaluje swoja klawiature i skrobne instrukcje co i jak, ok ?

hubi

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » czwartek 20 maja 2004, 18:31

Też mam klawiaturę firmy evolution+ windows xp... czy to nie powinno być tak, że gdy przy pierwszym włączeniu klawiatury windows sam wszystko instaluje?... Ja zawsze tak robię przy nowym systemie- włączam klawiaturę evolution- pół minuty i windows oznajmia:... sprzęt gotowy do użycia :) ... nigdy nie miałem też problemów ze współpracą z Cubasem- a sterowniki na płycie kurzą się w szafie....

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » czwartek 20 maja 2004, 20:16

Sprawa wyglada tak:

Kiedy ze sciagnietego z m-audio zipa usilujesz uruchomic plik drivers_install.exe no to faktycznie pojawia sie okienko, ze klawiatura bedzie dzialac na sterownikach windows. Ale u mnie np. tez nie dzialala.

Dlatego nalezalo przejsc do managera sprzetu i tam powinny pojawic sie 2 urzadzenia (po wlaczeniu klawiatury). Jedno usb driver (z informacja, ze sterownik nie jest skonfigurowany) i drugi midi driver z informacja, ze sterowniki nie sa zainstalowane. Zatem z managera sprzetu musisz uaktualnic obydwa sterowniki podajac sciezke do folderu, w ktorym masz rozpakowanego zipa sciagnietego ze strony producenta (istnieje jeszcze taka mozliwosc, ze po wlaczeniu klawiatury system sam wykryje urzadzenie i zacheci Cie do skorzystania ze swoich smiesznych kreatorow). Po takiej operacji w SX-ie klawiature widac bez najmniejszych problemow.

Jesli nie tak to wyglada u Ciebie, tzn. ze cos robisz zle.

Daj znac czy udalo sie czy nie.

hubi

kl

Post autor: kl » czwartek 20 maja 2004, 22:46

Jesli nie tak to wyglada u Ciebie, tzn. ze cos robisz zle.

Daj znac czy udalo sie czy nie.

hubi

...

dzieki za pomoc . wiec wyglada to tak ..... az do ustawien w \"menadzer urzadzen\" , gdzie wybieram aktualizuj sterownik, podaje sciezke doistepu do katalogu z rozpakowanymi driverami i niemoze tam znzlezc informacji o sprzecie ......, zakoncz:(

pytanie :

a jak zainstalowales te drivery to czy da sie kozystac z funkcji \"learn\" w

device/device setup/generic controler.. funkcja learn

w vst dziala to na zasadzie , ze ostatnio uzyty kontroler na klawiaturze po wywolaniu \"learn\" przypisuje swopj adres kanal i td...

u mnie w sx niedziala

chyba sie wkurze i zrobie format hehe :)

Jestem od niedawna prenumeratorem eis i interesuje sie muzyka i sposobem jej realizacji

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » czwartek 20 maja 2004, 22:59

dzieki za pomoc . wiec wyglada to tak ..... az do ustawien w "menadzer urzadzen" , gdzie wybieram aktualizuj sterownik, podaje sciezke doistepu do katalogu z rozpakowanymi driverami i niemoze tam znzlezc informacji o sprzecie ......, zakoncz:(

Z driverami musi byc plik z informacja o sprzecie. Zatem albo masz jakies 'zwazone' drivery, albo podajesz zla lokalizacje.

pytanie :

a jak zainstalowales te drivery to czy da sie kozystac z funkcji "learn" w

device/device setup/generic controler.. funkcja learn

Wszelkie kombinacje nie maja sensu jak jest jakis problem z driverami.

hubi

kl

Post autor: kl » sobota 22 maja 2004, 12:00

uff jakos zrobilem i dziala :) dzieki za wszelka pomoc

problem byl z driverami , teraz wszystko ok ,

poza tym ze czasem mi sie restartuje ale to chyba juz xp

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 22 maja 2004, 13:06

...uff jakos zrobilem i dziala :) dzieki za wszelka pomoc

problem byl z driverami , teraz wszystko ok ,

poza tym ze czasem mi sie restartuje ale to chyba juz xp

Nie ma prawa się restartować. Wina leży po stronie jakichś konfliktów sprzętowych, niestety XP jest wymagające jeśli chodzi o kompatybilność urządzeń. Z doświadczenia wiem, że urządzenia na USB i same interfejsy USB są konfliktogenne z audio i dlatego unikami takich rozwiązań.

Też miałem kiedyś takie problemy. Od kiedy przestałem używać MIDI przez USB znikły wszelkie niespodziewane restarty.

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » sobota 22 maja 2004, 13:06

Jeżeli restartuje Ci się komputer, a jesteś podłączony np. sztywnym łączem do internetu, to najprawdopodobniej ktoś Ci się dopiera do komputera- to tak z innej bajki trochę, ale lepiej uważaj- podłączenie do netu+ restarty xp to typowy objaw prób włamań... polecam włączyć 'blokadę' na łącze, jaką posiada windows xp- taki windowsowy firewall.

kl

Post autor: kl » poniedziałek 24 maja 2004, 14:53

............... :( co sie dzieje , udalo mi sie zainstalowac klawiature jako Evolution 461 , wszystko ok , ale jak sie Cubase ładuje to w chwili , gdy

jest wyswietlany komunikat \"inotializing\" i dochodzi do :All Midi inputs.

to dochodzi do restartu komputera, tak wie c niemogte nic zrobic , a jak kolega wczesniej pisal , z tym wlamywaniem sie do systemu , to to odpada bo ten komputer niema dostepu do netu ....

moze jeszcze ktos moze cos na to poradzic ??

ODPOWIEDZ