DIGI96/8 PAD czy HDSP9632

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
chris
DIGI96/8 PAD czy HDSP9632

Post autor: chris » środa 19 maja 2004, 12:33

Witam

Przymierzam sie do zakupu RME. Juz mialem kupic DIGI96/8 PAD to sie pojawila HDSP9632. No i leze.

Pracuje glownie na sf2 w reasonie(bo mi tak wygodnie), a takze w cakewalku. Z zewnatrz probkuje dzwiek z syntezatora przez lacze analogowe, poniewaz nie posiada on cyfry.

Wiem, ze HDSP9632 ma pelen wypas laczy i moze mi sie to kiedys przydac. Ale DIGI96/8 PAD jest tanszy.

I teraz pytanie: Ktora z tych kart da mi lepsze (tzn. pelniejsze,glebsze,bardziej klarowne,krystaliczniejsze itp...) brzmienie???

Muzyka,ktora sie zajmuje wymaga brzmienia orkiestry symf.

(tylko mi nie piszcie, zebym sobie ja wynaja), ale nie tylko.

Sf2 ktorymi dysponuje sa na tyle dobre, ze przy dobrej karcie powinno to brzmiec nalezycie.

Zdecydowalem sie na RME, bo sledze wasze duskusje i wiem, ze jest B.DOBRA inne odpadaja.

tylko ktora wybrac?

POMOZCIE...

MUNDZIU

Awatar użytkownika
MB

Re: DIGI96/8 PAD czy HDSP9632

Post autor: MB » środa 19 maja 2004, 12:43

Obie karty mają doskonałe przetworniki, śmiało konkurujące ze znacznie droższymi konstrukcjami i nie sądzę, żebyś był w stanie odróżnić ich brzmienie, są całkowicie transparentne.

Za HDSP9632 przemawia jednak kilka istotnych różnic funkcjonalnych, przede wszystkim wbudowany mikser pokładowy, którego nie ma w Digi96/8PAD (i całej starszej rodzinie), a to oznacza, że nie można jednocześnie sprzętowo odsłuchiwać tego co się nagrywa i tego co się odtwarza (monitoring tylko programowy, a więc z latencją). Oczywiście, jeśli masz zewnętrzny mikser to nie jest to żaden problem. HDSP ma też interfejs MIDI, którego w starszej karcie brak. Z punktu widzenia synchronizacji audio z MIDI jest to znacznie lepsze rozwiązanie niż zło konieczne pt. MIDI przez USB.

Awatar użytkownika
chris

Re: DIGI96/8 PAD czy HDSP9632

Post autor: chris » środa 19 maja 2004, 13:03

...Obie karty mają doskonałe przetworniki, śmiało konkurujące ze znacznie droższymi konstrukcjami i nie sądzę, żebyś był w stanie odróżnić ich brzmienie, są całkowicie transparentne.

Za HDSP9632 przemawia jednak kilka istotnych różnic funkcjonalnych, przede wszystkim wbudowany mikser pokładowy, którego nie ma w Digi96/8PAD (i całej starszej rodzinie), a to oznacza, że nie można jednocześnie sprzętowo odsłuchiwać tego co się nagrywa i tego co się odtwarza (monitoring tylko programowy, a więc z latencją). Oczywiście, jeśli masz zewnętrzny mikser to nie jest to żaden problem. HDSP ma też interfejs MIDI, którego w starszej karcie brak. Z punktu widzenia synchronizacji audio z MIDI jest to znacznie lepsze rozwiązanie niż zło konieczne pt. MIDI przez USB....

Dziekuje, wlasnie o takie informacje mi chodzilo.

Midi mam z glowy, bo mam tohost'a, ale i tak chyba wybiore drozsza wrsje. Nigdy nie wiadomo kiedy moze sie przydac reszta tych zlacz.

Pozdrawiam MUNDZIU vel CHris

ODPOWIEDZ