Próbka (pętla) audio w Cubase SX

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
nowas
Próbka (pętla) audio w Cubase SX

Post autor: nowas » niedziela 16 maja 2004, 12:39

Witam.

Jak umieścić próbkę audio - jeden takt perkusji - w siatce taktów MIDI tak, by jej początek i koniec odpowiadały początkowi i końcowi taktu? Uciążliwe jest ręczne ustawianie tempa, a i tak po kilku-kilkunastu taktach rozjeżdża się wszystko...
Lubię was

Awatar użytkownika
Cyprio

Re: Próbka (pętla) audio w Cubase SX

Post autor: Cyprio » niedziela 16 maja 2004, 13:22

Żeby tempo się nie rozjeżdżało musisz je dokładnie wyliczyć korzystając ze wzoru: 240:długość taktu w sekundach=tempo lub 240:tempo=długość taktu w sekundach (mam nadzieję, że nic nie pokręciłem...) Przypuśćmy, że masz loop'a w audio- najpierw wyliczasz jego tempo, a potem ustawiasz dokładnie wyliczone tempo w Cubase- i nic się nie będzie rozjeżdżało- potem już tylko kopiujesz loop'a i wszystko gra

Fant

Post autor: Fant » niedziela 16 maja 2004, 15:33

...Żeby tempo się nie rozjeżdżało musisz je dokładnie wyliczyć korzystając ze wzoru: 240:długość taktu w sekundach=tempo lub 240:tempo=długość taktu w sekundach (mam nadzieję, że nic nie pokręciłem...) Przypuśćmy, że masz loop'a w audio- najpierw wyliczasz jego tempo, a potem ustawiasz dokładnie wyliczone tempo w Cubase- i nic się nie będzie rozjeżdżało- potem już tylko kopiujesz loop'a i wszystko gra ...

...tak sobie myśle czy nie można by "wrzucić" takiego loop'a do jakiegoś programiku z BPM counter'em (byl kiedyś taki program na plycie EIS) który wyliczy tempo,i później ustawić takowe w kiełbasie?Nigdy sam tego nie sprawdzałem wiec pytam czy sie to czasem nie bedzie "rozjeżdżać" ??

pozdrawiam

from one source all things depend....

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » niedziela 16 maja 2004, 21:12

Ja przeważnie liczę takt 'od stopy do stopy' na kalkulatorku... Jakoś tak najpewniej i najszybciej :)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 16 maja 2004, 21:29

No przecież Cubase SX ma świetne narzędzia pozwalające dostosować tempo pęrli audio do tempa utworu, i to nawet dwa: timestretching oraz dzielenie na segmenty. Polecam lekturę instrukcji.

Fant

Post autor: Fant » niedziela 16 maja 2004, 21:35

...Żeby tempo się nie rozjeżdżało musisz je dokładnie wyliczyć korzystając ze wzoru: 240:długość taktu w sekundach=tempo lub 240:tempo=długość taktu w sekundach (mam nadzieję, że nic nie pokręciłem...) Przypuśćmy, że masz loop'a w audio- najpierw wyliczasz jego tempo, a potem ustawiasz dokładnie wyliczone tempo w Cubase- i nic się nie będzie rozjeżdżało- potem już tylko kopiujesz loop'a i wszystko gra ...

...tak sobie myśle czy nie można by "wrzucić" takiego loop'a do jakiegoś programiku z BPM counter'em (byl kiedyś taki program na plycie EIS) który wyliczy tempo,i później ustawić takowe w kiełbasie?Nigdy sam tego nie sprawdzałem wiec pytam czy sie to czasem nie bedzie "rozjeżdżać" ??

pozdrawiam

Fant

Post autor: Fant » niedziela 16 maja 2004, 21:41

...tak sobie myśle czy nie można by "wrzucić" takiego loop'a do jakiegoś programiku z BPM counter'em (byl kiedyś taki program na plycie EIS) który wyliczy tempo,i później ustawić takowe w kiełbasie?Nigdy sam tego nie sprawdzałem wiec pytam czy sie to czasem nie bedzie "rozjeżdżać" ?

pozdrawiam

...

...ups przepraszam to niechcący przy odświeżaniu strony!!!

ja mam vst 5.1 tam tez jest taka opcja?proszę o odpowiedz tak lub nie wtedy poszukam (lub nie) w instrukcji!wczesniej takiej opcji nie potrzebowałem,wiec się tym nie interesowałem!!

pozdrawiam i jeszcze raz sorry za zaśmiecanie forum...wypadek przy pracy!!!!

ODPOWIEDZ