Szybka korekcja wstępna na bębny (koncert)

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
JurekSLU
Szybka korekcja wstępna na bębny (koncert)

Post autor: JurekSLU » sobota 15 maja 2004, 10:26

Cześć Wszytkim!

Zdobywam (w dość nerwowej atmosferze) doświadczenie jako realizator koncertów kapel rockowych i innych.

Chodzi o bębny.

Podczas szybkiej próby troche gubię się przy korekcji kolejnych instrumentów perkusji Zakładam,że odpowiednie mikrofony są na swoich miejscach.

Dysponuję stołem zawierającym EQ dwa razy poł-parametryczny środek (niższy i wyższy) oraz Low 80Hz Hi 12KHz.

W którą stronę iść z korekcją, od czego zaczynać, co podcinać, a co podbijać? STOPA, WERBEL, HI-HAT,TOMY,OvH....?

Powoli dochodzę sam do EQ, przy których słyszę to co bym chciał, ale często ta korekcja jest dziwna, ekstremalne ustawienia,etc.

Poszukuję takiej ogólnej recepty...

Awatar użytkownika
ciuri

Re: Szybka korekcja wstępna na bębny (koncert)

Post autor: ciuri » niedziela 16 maja 2004, 11:48

...Cześć Wszytkim!

Zdobywam (w dość nerwowej atmosferze) doświadczenie jako realizator koncertów kapel rockowych i innych.

Chodzi o bębny.

Podczas szybkiej próby troche gubię się przy korekcji kolejnych instrumentów perkusji Zakładam,że odpowiednie mikrofony są na swoich miejscach.

Dysponuję stołem zawierającym EQ dwa razy poł-parametryczny środek (niższy i wyższy) oraz Low 80Hz Hi 12KHz.

W którą stronę iść z korekcją, od czego zaczynać, co podcinać, a co podbijać? STOPA, WERBEL, HI-HAT,TOMY,OvH....?

Powoli dochodzę sam do EQ, przy których słyszę to co bym chciał, ale często ta korekcja jest dziwna, ekstremalne ustawienia,etc.

Poszukuję takiej ogólnej recepty...

...

Hej :)

Ogólnej recepty chyba nie ma, ale mogę Ci powiedzieć jaki ja mam na to patent.

stopa: podbijam trochę górę, wycinam niski środek, podbijam nieznacznie wysoki środek (pasma musisz określić sobie dokładniej "na słuch" bo każdy instrument inaczej gra)

werbel: nie robię nic, ew. podbijam trochę środek.

hihat: całkowicie zdejmuję niskie pasma. Zostawiam tylko górę.

tomy: Tu różnie bywa, bo lubią rezonować i zawsze trzeba nad nimi trochę posiedzieć. Ważne, by były dobrze nastrojone.

overheady: podobnie jak hihat., czyli wycinam całkowicie dół.

Ważne też jest aby ustawić elementy perkusji dobrze w panoramie.

I tak za każdym razem jest inaczej, bo każde bębny inaczej brzmią, tak więc nie ma recepty na dobre brzmienie.

pozdrawiam

zabojad

Re: Szybka korekcja wstępna na bębny (koncert)

Post autor: zabojad » poniedziałek 17 maja 2004, 00:37

Wejdz na www.studio.use.pl i pod linkiem MIKSUJEMY poczytaj o pasmach poszczegolnych instrumentow perkusyjnych...
GG: 3639545

ODPOWIEDZ