Podłączając wyjście przedwzmacniacza do wejścia mikrofonowego karty, dodajesz jeszcze jeden element w tor sygnału, którym jest przedwmacniacz mikrofonowy na karcie. Nawet po wyłączeniu +20 boost
jest on gorszej jakości niż wejscie Liniowe lub Aux z którego kożystam po dołączniu śledzika z chinchami. Czułość wejścia mikrofonowego jest za duża a Impedancja wejściowa (zdaje się poniżej 1k) też chyba będzie za mała dla wyjścia ultragain mic 100.
Odsłuch wokalu w jednej słuchawce
Czytam EiS od początku jej istnienia. Gram na gitarze, trochę nagrywam i całe szczęscie dla otoczenia - nie śpiewam.
Re: Odsłuch wokalu w jednej słuchawce
dobra wiec podłączam pod LINE IN, predwzmacniacz ma wyjscie zbalansowane wiec jest OK slychac w obu sluchawkach.
ale w live byla opcja nagrywania z LINE IN.
natomiast w audigy jest tylko ANALOG MIX(line,aux,tad,pc)
czy to nie obniza jakosci i nie nagrywa jakichś szumów z pozostałych wejsc?? mozna to jakoś rozwiązać??
ale w live byla opcja nagrywania z LINE IN.
natomiast w audigy jest tylko ANALOG MIX(line,aux,tad,pc)
czy to nie obniza jakosci i nie nagrywa jakichś szumów z pozostałych wejsc?? mozna to jakoś rozwiązać??
W takiej sytuacji dzwiek pojawi sie tylko w lewym kanale przy zastosowaniu mini jacka stereo i zmostkowaniu w nim kanalu L i R bedziesz mial sygnal monofoniczny na obu kanalach ale strata jakosci bedzie nieunikniona bo jeden sygnal zostanie rozdzielony na dwie impedancje wejsciowe.
kX'y - i mostkujesz sobie dowoli i ile razy chcesz, oczywiście sygnał cyfrowy w oknie DSP. W ten sposób unikniesz problemu jakiś strat sygnału.
PITmaster
kX'y - i mostkujesz sobie dowoli i ile razy chcesz, oczywiście sygnał cyfrowy w oknie DSP. W ten sposób unikniesz problemu jakiś strat sygnału.
PITmaster
...Hej.
Miałem kiedyś ten sam problem.
Robisz tak:
- AudioHQ -> EAX Control Panel (Environmental Audio w Win98) ->
w Master dodajesz Echo z parametrami:
- Tap 1 - 0 ms
- Tap 2 - 0 ms
- HQD - 0%
- Feedback - 0%
- Spread - -1.00 (Left->Right w Win98)
Amount dajesz 100%
Następnie w Source dla Line In ustawiasz Echo na 100%
wszystkie inne efekty na 0%, Original Sound na 0%.
Pozostałym wejściom oraz Wave/Mp3, CD dajesz Echo oczywiście 0%.
Masz odsłuch wejscia liniowego w obu słuchawkach (oczywiście mono)
Wszystko możesz sobie zapisać jako preset (np - Mikrofon Srodek) i kiedy potrzebujesz takiego odsłuchu to sobie włączasz.
Mozesz również dołożyć dla tego wejścia na odsłuch trochę reverbu.
Mój wokalista stwierdził "Jakoś tak lepiej mi sie dzisiaj nagrywa" hehe.
Trochę zabawy ale warto.
Powodzenia
...
juz myslalem ze cie ucaluje za taka metode programowa..ale jednak mi to nie dziala... :( odsluch mam w obu sluchawkach dopiero wtedy jak ustawie reverb na jakas wartosc (ale bez orginal sound to slysze wokal z lekkim opoznieniem)...a wlaczajac samo org sound no to znow to samo czyli lewa sluchawka... tzn. w ogole wlaczajac samo echo bez org.sound i reverbu nie slysze nic :/ a postepowalem dokladnie wg zalecen. sam jeszcze tez cos pokombinowalem z opcjami i nic...
Miałem kiedyś ten sam problem.
Robisz tak:
- AudioHQ -> EAX Control Panel (Environmental Audio w Win98) ->
w Master dodajesz Echo z parametrami:
- Tap 1 - 0 ms
- Tap 2 - 0 ms
- HQD - 0%
- Feedback - 0%
- Spread - -1.00 (Left->Right w Win98)
Amount dajesz 100%
Następnie w Source dla Line In ustawiasz Echo na 100%
wszystkie inne efekty na 0%, Original Sound na 0%.
Pozostałym wejściom oraz Wave/Mp3, CD dajesz Echo oczywiście 0%.
Masz odsłuch wejscia liniowego w obu słuchawkach (oczywiście mono)
Wszystko możesz sobie zapisać jako preset (np - Mikrofon Srodek) i kiedy potrzebujesz takiego odsłuchu to sobie włączasz.
Mozesz również dołożyć dla tego wejścia na odsłuch trochę reverbu.
Mój wokalista stwierdził "Jakoś tak lepiej mi sie dzisiaj nagrywa" hehe.
Trochę zabawy ale warto.
Powodzenia
...
juz myslalem ze cie ucaluje za taka metode programowa..ale jednak mi to nie dziala... :( odsluch mam w obu sluchawkach dopiero wtedy jak ustawie reverb na jakas wartosc (ale bez orginal sound to slysze wokal z lekkim opoznieniem)...a wlaczajac samo org sound no to znow to samo czyli lewa sluchawka... tzn. w ogole wlaczajac samo echo bez org.sound i reverbu nie slysze nic :/ a postepowalem dokladnie wg zalecen. sam jeszcze tez cos pokombinowalem z opcjami i nic...
Mam podobną sytuację, więc się podpinam pod ten topic.
Karta ESI MAYA 44, mikser BEHRINGER UB802. Mikser ma dwa wyjścia Main OUT asymetryczne (L i R) czy aby uzyskać odsłuch stereo dla wokalisty wystarczy posiadać kabel z jednej strony zakończony jackiem stereo którego podepnę do karty a z drugiej dwoma jackami mono które podepnę do miksera?.
Zależy mi aby wejście w karcie ustawione było na line a nie na mic (co pozwoli mi ustrzec się przed jej przedwzmaciaczem) gdy ustawione jest ono na mic wszytko gra, odsłuch jest mono, a gdy na line słysze się tylko w jednym kanale. Czy po zastosowaniu wyżej wymienionego kabla problem przy ustawieniu line zniknie??
Karta ESI MAYA 44, mikser BEHRINGER UB802. Mikser ma dwa wyjścia Main OUT asymetryczne (L i R) czy aby uzyskać odsłuch stereo dla wokalisty wystarczy posiadać kabel z jednej strony zakończony jackiem stereo którego podepnę do karty a z drugiej dwoma jackami mono które podepnę do miksera?.
Zależy mi aby wejście w karcie ustawione było na line a nie na mic (co pozwoli mi ustrzec się przed jej przedwzmaciaczem) gdy ustawione jest ono na mic wszytko gra, odsłuch jest mono, a gdy na line słysze się tylko w jednym kanale. Czy po zastosowaniu wyżej wymienionego kabla problem przy ustawieniu line zniknie??
...czy aby uzyskać odsłuch stereo dla wokalisty wystarczy posiadać kabel z jednej strony zakończony jackiem stereo którego podepnę do karty a z drugiej dwoma jackami mono które podepnę do miksera?.
Czy po zastosowaniu wyżej wymienionego kabla problem przy ustawieniu line zniknie??...
Tak. Wokal będzie w słuchawkach w obu kanałach a nagrywasz i tak z jedngo.
Czy po zastosowaniu wyżej wymienionego kabla problem przy ustawieniu line zniknie??...
Tak. Wokal będzie w słuchawkach w obu kanałach a nagrywasz i tak z jedngo.