Rode NTK - jaki preamp?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Rademenez
Rode NTK - jaki preamp?

Post autor: Rademenez » wtorek 11 maja 2004, 17:23

Siemanko,

Właśnie jestem na etapie modernizacji swojego pseudo -studia muzycznego a mianowicie w związku z chwilowym dopływem gotówki postanowiłem wymienić swojego poczciwego SP B-1 i zabawkowego Audiobuddy na cóś bardziej PRO.

Zdecydowałem się na majk Rode NTK - bardzo odpowiada mi jego jasne brzmienie ale nie wiem jaki preamp byłby ok?

Kolega poradził mi Mindprint Envoice MKII

http://www.musicmarketing.ca/products/mp_envoice.html

Co o tym sądzicie??

Ktoś miał może styczność z tym sprzętem.....???

A może coś innego ?? np. coś z TLAudio?

aha w domu nagrywam tylko wokale.....

z góry dienx za wszelkie sugestie

pozdrawiam

JOł !

Rademenez

Rademenez

Re: Rode NTK - jaki preamp?

Post autor: Rademenez » środa 12 maja 2004, 09:58

C'mon napewno ktoś coś wie ...

Dzielić mi się wiedzą !!!

pozdr.

DogHead

Post autor: DogHead » środa 12 maja 2004, 10:24

Najpierw moze okresl najwazniejszy a niejednokrotnie jedyny parametr techniczny, ktorym od jakiegos czasu kieruja sie profesjonalisci przy zakupie sprzetu: CENE.

pacinyo

Post autor: pacinyo » środa 12 maja 2004, 10:59

Co do preampu to tez zalezy co chcesz osiagnac i za jaka cene (j.w). A co do mikrofonu to ostatnio przeczytałem w internecie taki artykuł, zestawiający budżetowe mikrofony. Oto co sie tam znalazło: "The V69ME was also directly compared to a number of other budget large condenser tube mics, including the AKG SolidTube, Røde NTK, SE Electronics Z5600 and Studio Projects TB-1. While all those mics have attributes that make them attractive, the V69ME excelled in warmth, high-end air and color — making it the most attractive budget tube mic for use on classic rock and any other types of music where a vintage sound is desired." Moze więc warto się zastanowić i wybrać "Nasz typ" czyli MXL V69.

zabojad

Post autor: zabojad » czwartek 13 maja 2004, 17:49

Jak to w ogole jest z tymi preampami do mikrofonow lampowych???? Slyszalem,za lampiaki - (ktos chyba nawt podawal za przyklad RODE NTK) maja wbudowany blok wzmacniacza. Jak to sie mam do napiecia 48 V na wejsciu preampu ??

A z innej polki. Nie porownywalbym jednak RODE NTK z jakimkolwiek MXL- em..ale to moje zdanie :)

GG: 3639545

biviso

Post autor: biviso » piątek 14 maja 2004, 09:49

...Jak to w ogole jest z tymi preampami do mikrofonow lampowych???? Slyszalem,za lampiaki - (ktos chyba nawt podawal za przyklad RODE NTK) maja wbudowany blok wzmacniacza. Jak to sie mam do napiecia 48 V na wejsciu preampu ?

A z innej polki. Nie porownywalbym jednak RODE NTK z jakimkolwiek MXL- em..ale to moje zdanie :)

...

Kazdy mikr. pojemnosciowy ma wbudowany wzmacniacz pracujacy jako konwerter impedancji (z mega Ohmow do standarowych 200) o wzmocnieniu bliskim 1 (wtornik katodowy, zrodlowy). Moze byc oparty na lampie, badz tranzystorze; stad roznice.
Muzyka i dźwięk, ponadto fotografia i po trochu elektronika.

Awatar użytkownika
PITmaster

Post autor: PITmaster » wtorek 18 maja 2004, 11:56

Właśnie jestem na etapie modernizacji swojego pseudo -studia muzycznego a mianowicie w związku z chwilowym dopływem gotówki postanowiłem wymienić swojego poczciwego SP B-1 i zabawkowego Audiobuddy na cóś bardziej PRO.

Hmm, Audiobuddy już opchnąłeś czy jeszcze masz?

Proponuję deal. Pisz na priva jeżeli jesteś zainteresowany.

PITmaster

pitmast@alpha.net.pl

koser

Post autor: koser » wtorek 18 maja 2004, 12:25

...Siemanko,

Zdecydowałem się na majk Rode NTK - bardzo odpowiada mi jego jasne brzmienie ale nie wiem jaki preamp byłby ok?

Kolega poradził mi Mindprint Envoice MKII

http://www.musicmarketing.ca/products/mp_envoice.html

Co o tym sądzicie??

Ktoś miał może styczność z tym sprzętem.....???

A może coś innego ? np. coś z TLAudio?

aha w domu nagrywam tylko wokale.....

z góry dienx za wszelkie sugestie

pozdrawiam

JOł !

Rademenez...

Tańsze przedwzmacniacze lampowe z reguły są licho zasilane,bo na tym najłatwiej oszczędzić. To jednak nie musi przeszkadzać przy nagrywaniu wokali. Niektórzy taki efekt dźwiękowy nazwą ociepleniem brzmienia, chociaż lepsze określenie to zamulenie brzmienia. Inna bajka to przyzwoicie skonstruowany lampiak. TL Audio nie jest wart moim zdaniem swojej ceny,ale rozumiem przychylność miłośników takiego brzmienia. Pozdrowienia

ODPOWIEDZ