odnośnie poprzedniego postu ... napisałem czasami ...
A ogólnie zapomniałem dopisać, że nie daje to 100% oddzielenia perki - ale zawsze to coś ... i mogłem jednak zaznaczyć, że jest to jednak bardziej jako teoretyczne rozważanie ...
Jak odzielić perke od sampla ?
http://mp3.wp.pl/p/strefa/artysta/3526.html
Re: Jak odzielić perke od sampla ?
Było coś takiegogo. Był kawałek utworu. Zaczynał się suchą perkusją. Po tym doszedł jakiś dźwięk. I tak. Wycinamy np. jeden takt perkusji (była to muzyka mechaniczna tak więc na całej długości dużo się nie zmieniało), temu wyciętemu kwałkowi odwracamy fazę (większość programów do edycji sampli). Następnie wycinamy dokładnie (ale to baaardzo dokładnie)tak jeden takt, gdzie jest taka sam perka + ten jeden np. sampel). I dodajemy te dwie próbki do siebie. Odwrucony o 180 stopni w fazie pierwszy sampel z perkusją wytnie tą perkusję z tego drugiego i mamy sam dźwięk.
To mi wyglada na scieme. Gdyby na poczatku byla sucha perka, to nie bylo by pytania autora watku

hubi
To mi wyglada na scieme. Gdyby na poczatku byla sucha perka, to nie bylo by pytania autora watku
Po co wycinac cos co juz istnieje ?
hubi
...
Przeczytaj dokładnie co ten człowiek chciał zrobić ... chciał WYCIĄĆ perkę, żeby został mu sam jakiś tam dźwięk.
I naśmiewaj się wtedy, kiedy nauczysz się czytać ...

hubi
...
Przeczytaj dokładnie co ten człowiek chciał zrobić ... chciał WYCIĄĆ perkę, żeby został mu sam jakiś tam dźwięk.
I naśmiewaj się wtedy, kiedy nauczysz się czytać ...
http://mp3.wp.pl/p/strefa/artysta/3526.html
Mea culpa.
Niemniej nie zmienia to postaci rzeczy, ze jest to sciema

hubi
- minimalmusic
to zalezy od rodzaju muzyki jaki uprawiasz.
w 'techno' mozesz wrzucic dowolny sampel, lekko poprawic go eq a niechciane dzwieki 'zakryć' innymi ...
(podalem dla przykladu ten rodzaj muzyki, poniewaz te kompozycje najczesciej nie sa selektywne, slychac jeden wielki jebut)
natomiast z praktyki odradzam wszelkie zabawy z ciętymi samplami, poniewaz mozesz sie na nich tylko przejechac, poza tym sa zazwyczaj kiepskiej jakosci ..
moja rada - przejdz na syntezatory, tworz dzwieki ktorych jeszcze nie bylo, bedziesz mial czyste, wlasne, idealne sample.
w 'techno' mozesz wrzucic dowolny sampel, lekko poprawic go eq a niechciane dzwieki 'zakryć' innymi ...
(podalem dla przykladu ten rodzaj muzyki, poniewaz te kompozycje najczesciej nie sa selektywne, slychac jeden wielki jebut)
natomiast z praktyki odradzam wszelkie zabawy z ciętymi samplami, poniewaz mozesz sie na nich tylko przejechac, poza tym sa zazwyczaj kiepskiej jakosci ..
moja rada - przejdz na syntezatory, tworz dzwieki ktorych jeszcze nie bylo, bedziesz mial czyste, wlasne, idealne sample.