...Nic nie rozumiem - jak to się ma do deklaracji AudioFactory, że do każdego Cubase dołączana jest właśnie ta książka?...
Ksiazka "Cubase SX. Szybki start" dolaczana jest do pelnej wersji Cubase SX (czyli do kupowanej od podstaw). Zarowna Szkudlik jak i Walu (mam nadzieje, ze sie nie myle) kupowali upgrade'y do swoich wczesniejszych wersji Cubase'a.
Pozdrawiam
Hubert Chlopicki
Audio Factory
Opis do Cubase SX 2.0.1
- przedwczoraj
Re: Opis do Cubase SX 2.0.1
Kilka lat temu weszła ustawa, zobowiązująca firmy do dołączania do sprzedawanych produktów polskojęzycznych instrukcji. Nie rozumiem dlaczego po tylu latach nadal jest to rzadkością. Za ich brak miały być nakładane kary. O ile brak można jeszcze zrozumieć w przypadku oprogramowania to za skandal uważam sytuację gdy kupując moduł brzmieniowy za 6 tys. zł dostałem wyłącznie angielską instrukcję. A jak to jest w przypadku Waszych zakupów?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
...Kilka lat temu weszła ustawa, zobowiązująca firmy do dołączania do sprzedawanych produktów polskojęzycznych instrukcji. Nie rozumiem dlaczego po tylu latach nadal jest to rzadkością. Za ich brak miały być nakładane kary. O ile brak można jeszcze zrozumieć w przypadku oprogramowania to za skandal uważam sytuację gdy kupując moduł brzmieniowy za 6 tys. zł dostałem wyłącznie angielską instrukcję. A jak to jest w przypadku Waszych zakupów?
Uwazam ze angielski jest lepszy, w sensie znacznie precyzyjniejszy w terminologii, dokladniejszy w sformulowaniach itd. A poza tym universalny. Szczeze mowiac jezeli mam w pudelku instrukcje w wersji polskiej i angielskiej to polskiej nawet nie probuje otwierac. Moze to jeszcze uraz do naszego jezyka po "cudownych" ksiazkach j.bieleckiego (ktos pamieta: "przewlecz ikonke i wykonaj dwumlasniecie?"). Nawet windows kupilem w wersji oryginalnej - bo po prostu tak mi wygodniej.
tzw. "ustawe o jezyku" uwazam za kolejny gniot prawny (nie pierwszy i nie ostatni, niestety) wprowadzony przez roznych dziadkow ze ZBOWIDu nie widzacych nic poza czubkiem wlasnego nosa.
natomiast zdecydowanie przeszkadza brak DRUKOWANEJ wersji "operation manual", PDFy sa zwyczajnie niewygodne w uzyciu. A drukowac kilkaset stron to troche, hmmm, upierdliwe bym sie wyrazil.
[addsig]
Uwazam ze angielski jest lepszy, w sensie znacznie precyzyjniejszy w terminologii, dokladniejszy w sformulowaniach itd. A poza tym universalny. Szczeze mowiac jezeli mam w pudelku instrukcje w wersji polskiej i angielskiej to polskiej nawet nie probuje otwierac. Moze to jeszcze uraz do naszego jezyka po "cudownych" ksiazkach j.bieleckiego (ktos pamieta: "przewlecz ikonke i wykonaj dwumlasniecie?"). Nawet windows kupilem w wersji oryginalnej - bo po prostu tak mi wygodniej.
tzw. "ustawe o jezyku" uwazam za kolejny gniot prawny (nie pierwszy i nie ostatni, niestety) wprowadzony przez roznych dziadkow ze ZBOWIDu nie widzacych nic poza czubkiem wlasnego nosa.
natomiast zdecydowanie przeszkadza brak DRUKOWANEJ wersji "operation manual", PDFy sa zwyczajnie niewygodne w uzyciu. A drukowac kilkaset stron to troche, hmmm, upierdliwe bym sie wyrazil.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
a po dokladniejsze info odsyla do pdf-a "operation manual".
Nie zmienia to postaci rzeczy, ze opis jest i to w pudelku
, tyle, ze na plytce.
Prosze Panstwa, przypominam, ze zyjemy w XXI wieku i pdf jest o wiele wygodniejszy w uzyciu niz pozycja drukowana. To nie beletrystyka.
hubi
Nie zmienia to postaci rzeczy, ze opis jest i to w pudelku

Prosze Panstwa, przypominam, ze zyjemy w XXI wieku i pdf jest o wiele wygodniejszy w uzyciu niz pozycja drukowana. To nie beletrystyka.
hubi
Szczeze mowiac jezeli mam w pudelku instrukcje w wersji polskiej i angielskiej to polskiej nawet nie probuje otwierac.
I slusznie, tlumaczenie jest w wiekszosci przypadkow tragiczne.
hubi
Temat wielokrotnie był wałkowany na forum Steinberga/Cubasa i w końcu wersja drukowana, sądząc z ostatnim postów, ma być standardem. Wiele osób uważa, w tym też ja, że drukowane jednak lepiej się czyta.
Wracając do oryginalnego pytania to naprwdę wkurza mnie bezczelność takich gości: korzysta z "demo" i jeszce zamiast siedzieć cicho to się tym chwali! I na dodatek żal mu jeszcze pare złotych na książkę - wszystko chciałby za darmo! Bo jego " twórcza kariera legnie w gruzach "!! Ale się zapieniłem! I jeszce jest taki leń, że nie chce mu się samemu poszukać!!!
Nie chcę znowu wywoływac starego tematu, bo sam nie jestem też taki swięty zawsze, ale to już jest SZCZYT!
Wracając do oryginalnego pytania to naprwdę wkurza mnie bezczelność takich gości: korzysta z "demo" i jeszce zamiast siedzieć cicho to się tym chwali! I na dodatek żal mu jeszcze pare złotych na książkę - wszystko chciałby za darmo! Bo jego " twórcza kariera legnie w gruzach "!! Ale się zapieniłem! I jeszce jest taki leń, że nie chce mu się samemu poszukać!!!
Nie chcę znowu wywoływac starego tematu, bo sam nie jestem też taki swięty zawsze, ale to już jest SZCZYT!
Ksiazka "Cubase SX. Szybki start" dolaczana jest do pelnej wersji Cubase SX (czyli do kupowanej od podstaw). Zarowna Szkudlik jak i Walu (mam nadzieje, ze sie nie myle) kupowali upgrade'y do swoich wczesniejszych wersji Cubase'a.
Pozdrawiam
Hubert Chlopicki
Audio Factory...
witam
potwierdzam wypowiedz Huberta
Ja osobiscie kupowalem w czasie gdy na rynku polskim nie bylo zadnej ksiazki w jezyku ojczystym na temat SX.
Wiec nawet jesli AudioFactory chcialoby dodac takowa w prezencie to nie mogliby tego zrobic. Ksiazke znalazlem, kupilem i polecam.
Nie wiem jak jest polityka AudioFactory, ale mysle, ze jesli Cubase byl kupowany u nich, a nastepnie byl upgrade rowniez u nich to takiego klienta warto "popiescic" dodajac ksiazke
mam rowniez nadzieje, ze powtorki z rozrywki na forum nie bedzie, gdyz swego czasu takowa wymiana pogladow na tamat instrukcj w jezyku polskim i ustaw dot tego tematu juz byla
walu
Pozdrawiam
Hubert Chlopicki
Audio Factory...
witam
potwierdzam wypowiedz Huberta
Ja osobiscie kupowalem w czasie gdy na rynku polskim nie bylo zadnej ksiazki w jezyku ojczystym na temat SX.
Wiec nawet jesli AudioFactory chcialoby dodac takowa w prezencie to nie mogliby tego zrobic. Ksiazke znalazlem, kupilem i polecam.
Nie wiem jak jest polityka AudioFactory, ale mysle, ze jesli Cubase byl kupowany u nich, a nastepnie byl upgrade rowniez u nich to takiego klienta warto "popiescic" dodajac ksiazke

mam rowniez nadzieje, ze powtorki z rozrywki na forum nie bedzie, gdyz swego czasu takowa wymiana pogladow na tamat instrukcj w jezyku polskim i ustaw dot tego tematu juz byla
walu
Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO