Jak odzielić perke od sampla ?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Pefson
Jak odzielić perke od sampla ?

Post autor: Pefson » środa 12 maja 2004, 02:23

Cześć, pytanie które zadam, moze juz bylo na tym lub innym forum, ale jestem tu nowy :) i nie zabardzo wiem gdzie tego szukać, a wiem ze ten temat byl gdzies tutaj poruszany. Mianowicie chodzi mi o to : Wyciąlem sobie sampelek i chcialbym usunąc (odzielic) z niego perkusje, zeby pozostał sam czysty dzwięk sampla. Czy jest to wogole mozliwe ? jezeli tak bylbym bardzo wdzięczny za info w tym temacie :)

Awatar użytkownika
Dobmatt

Re: Jak odzielić perke od sampla ?

Post autor: Dobmatt » środa 12 maja 2004, 03:24

Wyciąlem sobie sampelek i chcialbym usunąc (odzielic) z niego perkusje, zeby pozostał sam czysty dzwięk sampla. Czy jest to wogole mozliwe ?

Nie.

MD.

Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
lajner

Post autor: lajner » środa 12 maja 2004, 16:52

...Wyciąlem sobie sampelek i chcialbym usunąc (odzielic) z niego perkusje, zeby pozostał sam czysty dzwięk sampla. Czy jest to wogole mozliwe ?

Nie.

MD.

...

Czemu odrazu nie? Być może dało by się to oddzielić jeśli peruksja ma inną częstotliwość niż ten sampel to można by tą częstotliwość usunąć chyba że sie myle
aro - ruda ślaska

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » środa 12 maja 2004, 17:01

Czemu odrazu nie? Być może dało by się to oddzielić jeśli peruksja ma inną częstotliwość niż ten sampel to można by tą częstotliwość usunąć chyba że sie myle ...

Ktora czestotliwosc wg Ciebie nalezalo by usunac zeby bylo dobrze ?

hubi

pacinyo

Post autor: pacinyo » środa 12 maja 2004, 17:52

Jest to teoretycznie nie mozliwe, mozna sprobowac korektorem ale male szanse ze zostanie sama perkusja. Sproboj podbic w equalizerze czestotliwosci 63-80Hz, 100-160Hz (do 300Hz) <- bas, stopa itp.

i czestotliwosci okolo 10kHz wzwyz (do ok. 15 kHz) <- talerze.

Pozostale czestotliwosci wycisz. Nie ma szans zeby zostala tylko perkusja, ale mozesz sie do tego efektu troche zblizyc

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » środa 12 maja 2004, 19:07

...Jest to teoretycznie nie mozliwe

marzyciele............

[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
KamilFX

Post autor: KamilFX » środa 12 maja 2004, 19:35

Zaparzyłem herbatę ale teraz chcę ja odzyskać kto mi pomoże oddzielić wodę od herbaty. Proszę!!

Taka sama jest sytuacja i tu. Nawet jak potniesz EQ tego sampla to nie otrzymasz czystego sygnału bez perkusji.

Nie ma co

rt_of_vnt

Post autor: rt_of_vnt » środa 12 maja 2004, 19:37

a tam ... takie gadanie ...

Teoretycznie jest taka możliwość a nawet kiedyś mi się udało ... szkoda, że to było dawno i nie zapisałem rezultatów tego eksperymentu.

Było coś takiegogo. Był kawałek utworu. Zaczynał się suchą perkusją. Po tym doszedł jakiś dźwięk. I tak. Wycinamy np. jeden takt perkusji (była to muzyka mechaniczna tak więc na całej długości dużo się nie zmieniało), temu wyciętemu kwałkowi odwracamy fazę (większość programów do edycji sampli). Następnie wycinamy dokładnie (ale to baaardzo dokładnie)tak jeden takt, gdzie jest taka sam perka + ten jeden np. sampel). I dodajemy te dwie próbki do siebie. Odwrucony o 180 stopni w fazie pierwszy sampel z perkusją wytnie tą perkusję z tego drugiego i mamy sam dźwięk.

Oczywiście jest to trudne i pracochłonne a czasami nawet ze względu na bogactwo harmoniczne nie możliwe, ale jest możliwe ...
http://mp3.wp.pl/p/strefa/artysta/3526.html

Awatar użytkownika
przemal

Post autor: przemal » środa 12 maja 2004, 22:58

Oczywiście jest to trudne i pracochłonne a czasami nawet ze względu na bogactwo harmoniczne nie możliwe, ale jest możliwe ......

Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 12 maja 2004, 23:39

temu wyciętemu kwałkowi odwracamy fazę (większość programów do edycji sampli). Następnie wycinamy dokładnie (ale to baaardzo dokładnie)tak jeden takt, gdzie jest taka sam perka + ten jeden np. sampel). I dodajemy te dwie próbki do siebie.

Terefere - takie bajeczki to murzynkom opowiadaj, a nie tu, na poważnym forum. Nawet gdyby jakimś cudem perkusja idealnie powtarzała się co takt (powiedzmy, że jakiś loop), to zapominasz, że w procesie miksowania jest jeszcze obróbka nieliniowa (kompresja i mastering), co powoduje, że komponentów miksu nie daje się liniowo odjąć i już. Zatem ani w teorii ani w praktyce nie jest to możliwe i kropka.

ODPOWIEDZ