Uzyskać dobry poziom średni
Panowie, czy Cubase SX oferuje coś do podniesienia poziomu średniego nagrania? Podpowidzcie mi cos w tej materii. Wiem, że służą do tego celu specjalistyczne narzędzia - wtyczki masteringowe. Jak zadbać już na etapie miksu o dobry poziom średni... Dziekuję za każdą odpowiedź.
Jestem muzykiem z wykształcenia. Zajmuję się kompozycją, aranżuję, i wciąż się uczę... Fascynują mnie możliwości współczesnych programów muzycznych.
Re: Uzyskać dobry poziom średni
Bardzo ciekawy temat- jakieś 2, 3 miesiące temu w EiS był spory artykuł na temat podnoszenia poziomu średniego nagrania... w Cubase na pewno znajdziesz bezpośrednio działający na głośność nagrania limiter... Ja cieszę się bardzo, że ostatnimi czasy odchodzi się od maksymalnego 'upakowania' dźwięku- bardzo podoba mi się podejście do głośności nagrania na płycie Hunter 'Medeis'- akurat nie za dużo, ani nie za mało- w sam raz.... strasznie irytuje przecież słuchanie nagrań, które dochodzą miejscami do średniego poziomu nagrania -7 decybeli... to już przeginka.... pozdrawiam.
"współczesne" limitery i wtyczki masteringowe dają spory zapas możliwości 'upakowania' dźwięku... jak pisano w EiS- łatwiej jest poddać kompresji i limiterowi miks, w którym poszczególne tracki nie zostały "zmiażdżone" przez kompresję... coś w tym jest- najważniejsze, aby podczas obróbki poszczególnych tracków oraz 'masteringu' lub 'majsteringu' nie popadać w skrajności i pogoń za "wzorcami amerykańskimi", które nie zawsze są takie "cool"... ;)
...a jak najlepiej?:najpierw kompresor i limiter czy na odwrot??...jest jakas" zlota zasada"??
[addsig]
[addsig]
-->play your reason system<--
Limiter stosuję ostatni... potem tylko konwertowanie do formatu cd-audio...
...Limiter stosuję ostatni... potem tylko konwertowanie do formatu cd-audio......
********************** Cyprio, dzięki że podjąłeś temat. Oczywiście przewertuje wcześniejsze numery EiS. Pozdrawiam serdecznie.
********************** Cyprio, dzięki że podjąłeś temat. Oczywiście przewertuje wcześniejsze numery EiS. Pozdrawiam serdecznie.
Jestem muzykiem z wykształcenia. Zajmuję się kompozycją, aranżuję, i wciąż się uczę... Fascynują mnie możliwości współczesnych programów muzycznych.
Jaki poziom średni osiągacie w swoich produkcjach?
Czy poziom średni można regulować poprzez kompresję, a zwłaszcza kompresję pasmową? Limitery, takie np. jak L2 Waves'a też podnoszą poziom średni nagrania.
Czy poziom średni można regulować poprzez kompresję, a zwłaszcza kompresję pasmową? Limitery, takie np. jak L2 Waves'a też podnoszą poziom średni nagrania.
ESI Juli@ + KRK RP8 gen2